Як на Львівщині «соратників Лозинського» шукали






«Соратники Лозинського» — саме під такою назвою вийшла 18 березня цього року стаття в газеті «Експрес». В появі такої публікації здавалось би нічого дивного. По-перше, свої місцеві судді-колядники чи «лозинські» аж ніяк не занесені в червону книгу і в сучасних реаліях є цілком ймовірним явищем. А по-друге, пошук сенсацій в журналістиці інколи переходить розумні межі: навіть чупакабра вже ввижається мало не за кожним кущем. 

У матеріалі журналіст досліджує тему передачі в користування приватним підприємствам «Вепр» та «Екобескид» 40 тисяч гектарів мисливських угідь терміном на 49 років в Старосамбірському районі Львівщини. За версією газети, вищезгадані підприємства працюють на місцевих «лозинських», відстрілюють собак, конфліктують з місцевими мешканцями і навіть не пускають їх до лісу.

Крім цього, за інформацією газети, голови сільрад та місцеві депутати отримали хабарі за згоду на передачу мисливських угід у приватні руки. Слід відзначити, що остаточне рішення про передачу угідь в користування прийняла Львівська обласна рада в листопаді 2008 року.

Проте інформацію про «лозинських» категорично заперечили на місцевому рівні в Старосамбірському районі. Ба більше, голови сільрад, які нібито давали коментарі до статті, не підтверджують навіть факти своїх розмов з журналістами. Відтак, районні депутати та голови сільрад висловили бажання судитись з газетою.  

А на початку квітня цього року відбулося виїзне засідання спеціально створеної комісії Львівської облради для вивчення ситуації в Старосамбірському районі, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської облради. Прибувши на Старосамбірщину, члени комісії зустрілися з директорами ПП “Екобескид” та ПП “Вепр”, державним мисливствознавцем району, головним лісничим району, сільськими головами та депутатами районної ради.

Усі, з ким зустрічалися депутати, приголомшені цинізмом автора статті, яка не має жодного стосунку до журналістського розслідування, а скоріше належить до фантастики. Як повідомили комісію учасники наради – мисливські господарства ніколи не були власниками лісів, а лише займаються захистом, розведенням та організацією полювання на цій території”, — зазначено у повідомленні.

У Львівській облраді стверджують, що ні в мисливські господарства, ні в контролюючі органи району, ні до сільських голів жодного разу ніхто з мешканців не звертався з письмовими чи усними зі скаргами на обмеження їх прав. Щоправда були скарги у Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства, однак викладені “факти”  у них не підтвердились.

Голова Старосамбірської райради Володимир Горбовий також проінформував депутатів облради, що Асоціація місцевих рад «Ради Старосамбірщини» провела своє розслідування за матеріалами публікації і констатує, що вищезгадана стаття — «суцільна містифікація».

Зокрема, в Асоціації стверджують, що собак в Старосамбірському районі останній раз відстрілювали 5-6 років тому під час епідемії сказу, а село Смеречна, яке згадують у публікації — взагалі не існує. Це одне з 15 сіл Старосамбірського району, яке було повністю репресоване і депортоване радянською владою.

Володимир Горбовий надав депутатам облради копії протоколу засідання Асоціації, витяги з якого зі словами Терлівського сільського голови, який нібито давав інтерв'ю до згаданої публікації, оприлюднила прес-служба Львівської облради.

М.Рудавський, сільський голова Терлівської сільської ради, також обурений публікацією, особливо, неправдивою інформацією про нібито розстріляних собак на території села Терло.  Повідомив про те, що жителька села Терло Ганна Ковалів, яка також згадується в цій статті, останні п’ять років не виїжджає з села через поганий стан здоров’я, вона не може самостійно пересуватися, також обурений інформацією про дачу хабара сільським головам в т.ч. і депутатському корпусу. Мало того, у згадуваному в статті селі Смеречина, в якому нібито у газдів постріляли собак, сьогодні налічується всього один двір, де мешкає старенька бабця і має на обійсті маленького песика. З газети «Експрес» ніхто до нього не дзвонив і він нікому не давав інтерв’ю з цього приводу. Запропонував звернутися до правоохоронних органів з пропозицією перевірки викладеної в статті неправдивої інформації та вимагати її спростування”, — зазначено в протоколі.

У відповідь на звинувачення в неправдивості фактів газета «Експрес» 8 квітня цього року опублікувала ще одну статтю. Цього разу схожу ситуацію з виділенням в користування  мисливських угідь описано в іншому районі Львівщини — Жовківському.

Автор публікації не залишився осторонь і свого попереднього матеріалу, згадавши про нього в післямові: «А на Старосамбірщині люди поволі відвойовують свої угіддя. Уже кілька сільських рад передали в редакцію рішення про скасування своїх ухвал про передачу угідь двом іншим фірмам — «Вепру» та «Екобескиду», за якими теж стоять депутати облради та високопоставлені чиновники. Незабаром ми повернемось до цієї теми і розповімо нові цікаві деталі», — зазначено в статті.

Тож місцеві депутати та депутати облради поки що мають свої погляди на ситуацію, а видання залишилось при своїй думці. І ставити крапку в ції історію будуть, швидше за все, правоохоронні органи. Проте навряд чи вони дадуть відповідь, чи дана публікація це вияв свободи слова, чи це використання свободи слова у власних інтересах. 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи