В Івано-Франківську вирішили побороти рекламу






Як відомо, реклама – рушій прогресу, однак під час економічної кризи, це твердження стало більше аксіомою, аніж теоремою.  Отож, кореспондент «ОстроВа» вирішив дізнатися, наскільки перспективний  у Івано-Франківську рекламний бізнес? Та наскільки   зовнішня реклама найбільш ефективна у нашому регіоні?

У Івано-Франківську розміщені 873 об’єкта зовнішньої реклами, 50% яких незаконно встановлені у центрі Івано-Франківська. Рекламно-інформаційний центр, проводячи планову інвентаризацію об’єктів зовнішньої реклами, виявив незаконно розміщену   рекламу: рекламу без маркування або ту, яка порушує порядок розміщення прописаного Законом України про рекламу. Як зазначає  Вікторія Шахоріна, голова  КП «Івано-Франківський міський рекламний центр»: «Близько 40 % об’єктів зовнішньої реклами розміщуються на приватній території, і не платять до міської казни». Тепер, щоб отримати дозвіл на розміщення одностороннього біл-борда у центрі міста власнику слід сплатити 459 грн., двостороннього – 673грн, сіті-лайта – 132 грн., до міського бюджету.

Сьогодні демонтажу у Івано-Франківську підлягають 100 рекламних конструкцій. «Дуже важко, - додає В.Шахоріна, - виявити власників біл-бордів по вказаних на них телефонах, адже найчастіше власнику передують 2-3 посередники, які не знають його прямий номер  чи не бажають повідомляти». Демонтаж конструкцій відбудеться протягом місяця і коштуватиме місту 2000 грн., в залежності від розміру біл-борда чи сіті-лайта. Ті ж конструкції, власники яких так і не поспішать на «виявити своє обличчя» будуть використані містом для соціальної реклами.

А те, що більшість рекламних агенцій не поспішатимуть для отримання дозволу, переконаний один із посередників, який вирішив залишитися інкогніто. Рекламні агенції співпрацюють одна з одною, отож на посередництві можна заробити 200-300 грн., при умові, якщо є власний друк. Так, розміщення біл-борда коштує рекламодавцю від 100 доларів.

Як вважає Володимир Кліновський, директор рекламної агенції «Станіслав»: «Зовнішня реклама, як і реклама на радіо і телебаченні є найбільш популярною у Івано-Франківську. Тож, не дивно, що багато молодих людей «кидаються» у рекламний бізнес, адже, якщо продумати схему, то його можна розпочати без великих затрат і стартового капіталу. Наприклад, займаючись посередництвом».

Сьогодні більшість рекламних агенцій, що розміщені у Івано-Франківську  - це представники львівських та київських  фірм. А лідерами на ринку рекламних послуг є такі агенції, як «Дикий Захід», «Атар» та «Ратуша». Остання, є місцевим надбанням та її корені тягнуться у міську архітектуру. Через це один з моїх співрозмовників вирішив залишитися інкогніто, так як нещодавно подав документи в управління міської архітектури для отримання дозволу на розміщення рекламної продукції, і вирішив із посередництва вийти у «відкритий плав». «Вже декілька тижнів очікуємо відповіді», - додає він.

Як резюмує, Ігор Гаркот, начальник управління архітектури та містобудування Івано-Франківської міської ради: «На сьогодні реклама алкоголю і тютюну заборонена. Вибори закінчилися. Отож, ті хто встигли зайняти свою нішу в рекламному бізнесі до кризи, та знайти нові підходи до клієнта, зараз тримаються на плану, інші ж стали не ліквідні. До того ж останнім часом на погодженням дозволів на затвердження розташування рекламних об’єктів власниками рекламних агентств стало значно менше».

За прогнозами івано-франківських фахівців у області реклами, швидше за все або виростуть ціни на рекламні послуги або нелегальне розміщення її так і буде тривати на далі. Рекламний бізнес – це закрита ніша, і будь-яка спроба привідкрити цей занавіс не вигідна ні посередникам, ані власникам рекламних агенцій, які відкривають у Івано-Франківські власні філії.

Згодна з цим твердженням  Оксана Реккер, редактор соціально-рекламної газети «Наше місто»: «Криза похитнула позиція малого і середнього бізнесу, і тому зараз вони намагаються економити на рекламі свого підприємства. Однак, якщо рекламу для газети вони надають неохоче, то розміщувати свою рекламу на банері чи сіті-лайті для них більш прийнятно. Адже, якщо вона вдало розміщена, то її можуть побачити більшість потенційних клієнтів. Отож, не дивно, що міська влада вирішила легалізувати і систематизувати ті, кошти, які отримують власники банерів чи біл-бордів.

І хоч міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус нещодавно зібрав брифінг, щоб похвалитися пресі про свої досягнення у боротьбі з несанкціонованим розміщенням реклами, все ж реклами від цього менше не стало. І те, що демонтажем реклами зайнялися саме на «Ратуші» свідчить швидше про показовий характер, аніж про самий процес боротьби. Адже під крилом мера та міської архітектури залишається рекламна агенція «Ратуша», яка є монополістом в галузі реклами. Отож, демонтаж реклами, це скоріш «прочуханка» для місцевих підприємців, які теж займаються рекламним бізнесом, і попередження для інших, хто охочий зайняти їхню нішу. Хоч рекламна агенція «Ратуша» і є певним монополістом у галузі реклами, однак ї їм потрібно розширювати свою територію. Тож, я не здивуюся, як що найближчим часом, демонтовані  банери знову «світитимуться» в центрі міста. Хто ж просто так віддасть такий ласий для реклами шматок.

 

Людмила Васильчук, «ОстроВ»

Статьи

Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Страна
12.04.2024
15:51

Ипотечная программа "єОселя": шанс на жилье, который не всем по карману

Главная особенность программы – это возможность приобрести жилье в ипотеку под 3-7% сроком на 20 лет с минимальным взносом 20%. Подобных условий еще никогда не было на ипотечном рынке Украины, поэтому неудивительно, что программа пользуется...
Все статьи