Львів знову біжить за останнім вагоном Євро-2012



Львів надалі „пробуксовує” в підготовці до Євро-2012. Знову найслабкішою ланкою підготовки до чемпіонату є нова спортивна арена. Хоча держава гарантувала фінансування цього об’єкту у зв’язку з відсутністю інвестора, а влада міста Львова і генпідрядник стадіону мали б бути зацікавлені у якнайшвидшому будівництві стадіону, насправді виходить «лебідь, рак та щука». 

З листопада 2009 року по січень 2010 року безпосереднє будівництво євроарени у Львові було призупинено, оскільки здійснювалась перевірка та доопрацювання робочих креслень стадіону експертами німецької компанії "Арена.Ком". І на 25 лютого було заплановано відновлення будівництва в повному обсязі і пришвидшеними темпами.

Однак 23 лютого на засіданні сесії Львівської облради представники компанії «Азовінтекс» повідомили про повну зупинку робіт на стадіоні через неузгодженість проекту. Відповідь не забарилась — Львівська міськрада заявила про можливість зміни генерального підрядника будівництва компанії «Азовінтекс» у випадку, якщо повномаштабні роботи на стадіоні не розпочнуться 25 лютого. «У нас були певні проблеми технічного характеру з «Азовінтексом». Однак на останньому засіданні робочої групи за участю віце-прем’єр-міністра Івана Васюника вони були зняті. Було підписано відповідний протокол, згідно з яким «Азовінтекс» зобов’язався відновити повномасштабне будівництво стадіону з 25 лютого цього року… Генпідряднику від нас була надана уся проектна документація, згідної якої мали вестись роботи», — сказав тоді директор департаменту Євро-2012 Львівської міськради Олег Засадний. 

Попри ці внутрішні «тертя» повномаштабне будівництво стадіону, як відзвітувала мерія, розпочалось у відповідний термін. 26 лютого перевірити чи справді ведуться роботи до Львова приїхав тодішній віце-прем’єр-міністр Іван Васюник. «Відновлення повномасштабних робіт на стадіоні свідчить про спроможність команди з будівництва стадіону вчасно і якісно завершити цей проект до кінця липня 2011 року. Згідно з попередніми планами, вчора, як і передбачалося, на об’єкті було відновлено монтажно-будівельні роботи, згідно наданих «Ареною.ком» креслень… Той факт, що 25 лютого будівельні роботи відновилися день в день свідчить, що всі попередні непорозуміння, які були у команді з будівництва стадіону, зняті остаточно і безповоротно», — сказав Іван Васюник 26 лютого у Львові. І помилився.

Як повідомила прес-служба генпідрядника компанії «Азовінтекс», 10 березня 2010 року рішенням Романа Черкаса, який виконує обов’язки директора Львівського комунального підприємства «Дирекція з будівництва стадіону у м. Львові», будівництво стадіону було знову припинено. «Азовінтекс» заявив, що  подібні неконструктивні дії з боку керівництва замовника будівництва та керівництва  міста Львова блокують проведення робіт і ставлять під загрозу подальшу участь міста у проведенні Євро-2012.

Натомість у Львівській міськраді знову звинуватили у зупинці роботи генпідрядника. «На сьогоднішній день роботи по будівництву стадіону ведуться. Призупинені певні роботи на південній частині стадіону по облаштуванню ригелів. Це зроблено у зв’язку із тим, що генеральний підрядник компанія «Азовінтекс» допустила певні технічні відхилення від проекту, виконаного компанією Арена.ком. Після з’ясування цих деталей роботи по даних ригелях будуть відновлені. Це займе до 24 годин»,— сказав в.о. директора ЛКП «Дирекція з будівництва стадіону у Львові Роман Черкас.

Тепер «розрулювати» ситуацію приїхав на чолі урядової делегації новий віце-прем’єр-міністр — Борис Колесніков, який перевірив підготовку Львова та області до Євро-2012 16 березня. Борис Колесніков оглянув стан реконструкції ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» та ознайомився із  будівництвом стадіону, а також відбулась поїздка віце-прем’єра до пункту пропуску  «Краковець».

Віце-прем’єр «наїхав» за проблеми у будівництві стадіону в більшості не на мерію, а на генпідрядника. Можна припустити, це пов’язано не в останню чергу з тим, що зараз міський голова Львова Андрій Садовий активно лобіює виділення земельної ділянки у Львові для будівництва футбольної академії донецького „Шахтаря”, відповідно до попередніх домовленостей з футбольним клубом  Ріната Ахметова.

Віце-прем’єр заперечив інформацію про можливу зміну замовника будівництва львівського стадіону — комунального підприємства Львівської міськради. За його словами, в цьому немає жодної потреби. Натомість Борис Колесніков знову підняв тему можливої заміни генпідрядника. «Ми повинні розібратись, які причини того, що будівництво не здійснювалось. На сьогодні зрозуміло одне, що з проектно-будівельною документацією є проблеми. Генпідряник обіцяє їх усунути до 30 березня. Якщо не усунуть, буде другий генпідрядник, але стадіон буде збудований», — сказав він під час брифінгу у Львові.

На сьогодні відставання від графіку будівництва стадіону становить два місяці. «60 днів це відставання серйозне. Виходить, що замість липня 2011 року ми зіграємо перший матч у вересні. Але будемо працювати. Труднощі ще не почались, от коли прийдем до оздоблення, монтажу обладнання, тоді розпочнуться справжні проблеми. Тому ми будемо піджимати по термінах», — сказав Борис Колесніков.

Віце-премєр пообіцяв постійно контролювати підготовку  Львова до Євро-2012 — раз на два тижні тут відбуватимуться відповідні наради. Крім цього, призначено «смотрящого» за будівництвом стадіону. Це іноземець, що займався будівництвом «Альянс Арени» в Німеччині, який надаватиме постійні консультації міській владі і будівельникам на відповідність стадіону вимогам УЄФА.         

Також урядовець запевнив, що львівський стадіон до Євро-2012 отримуватиме необхідне фінансування з держбюджету щомісячно у розмірі 45 млн. грн. для забезпечення вчасного завершення будівництва арени.

Водночас ситуація з реконструкцією львівського аерпорту не критична на відміну від стадіону, вважає Борис Колесніков. «Ситуація з аерпортом більш задовільна: зрозуміло як він буде збудований, в які терміни, по фінансуванню ні одної проблеми ми не бачимо, по проектно-кошторисній докуменатції теж жодних проблем. З аеропортом, я би сказав, відносно спокійна ситуація. А от що стосується стадіону, то це викликає тривогу», — сказав він.

Тож на сьогодні Львів продовжує бігти за «останнім вагоном» Євро-2012. Проте невідомо чи «начальник поїзда УЄФА», Мішель Платіні, який вчергове планує відвідати Львів 7-8 квітня, знову чекатиме на непунктуального пасажира, що постійно заскакує на останню сходинку.    

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»




Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи