Кари на Галичину. Огляд галицької преси






Кара Божа?

Останнього тижня Галичина, здається, найбільше переймається ймовірними божими карами, а, зокрема, питанням землетрусу. Принаймні інформацію про це можна віднайти чи не у всіх галицьких газетах. «Високий замок» пише таке:

«Співробітники румунського Інституту фізики землі б’ють на сполох. За їхніми даними, так звана зона Вранча – нестабільна сейсмічно активна ділянка на стику Південних і Східних Карпат на території Румунії – може стати епіцентром потужного землетрусу. Вони вважають, що після недавніх катастрофічних землетрусів на Гаїті та в Чилі «ланцюжок» може привести до «зони Вранча». За словами директора Інституту Георге Мурмуряну, поштовхи у Карпатах можуть сягнути 8-9 балів за шкалою Ріхтера. «Епіцентр залягатиме глибоко в землі, і чим глибше – тим потужнішим буде землетрус. Відчують його навіть у Москві!» – каже румунський науковець...

«Зона Вранча» і раніше турбувала Україну – в 1940, 1977, 1986 та 1990 роках відбулися середньої сили землетруси…

Заступник директора Інституту геофізики імені академіка Субботіна Олександр Кендзера каже: Магнітуда у 6 балів за шкалою Ріхтера на кордоні з Румунією може вилитись у 8-9 балів за дванадцятибальною шкалою. Сейсмічні райони з прогнозованою інтенсивністю сейсмічних впливів 6-9 балів в Україні займають близько 20% території України, на якій проживають 10 мільйонів осіб…

Якщо проаналізувати інформацію про землетруси в “зоні Вранча” за 200 років, то можна говорити, що період повторюваності невеликих землетрусів 27-35 років. Після 1990 року минуло багато часу, тож є теоретична вірогідність виникнення землетрусу, який би відчувався на нашій території. Але це зовсім не означає, що землетрус буде максимальної сили. Максимальний землетрус – велика рідкість, він може ніколи не відбутися, тому що накопичена енергія розряджається в серії слабших землетрусів».

Газета «Експрес» з’ясовує в доцента Львівської політехніки Ігоря Кархута можливі наслідки землетрусу, якщо такий, не дай Боже, станеться:

«Вважається, що найбезпечнішими є одноповерхові будинки. Але все залежить від технічного стану будинку та від матеріалу, з якого його зведено. Стійкішими є будинки з металевими дерев’яними каркасами, із залізобетону. А раніше не секрет, найбільш поширеним матеріалом були цегла та блоки. Тож саме такі муровані та блочні будинки радянської доби найбільше можуть постраждати….

А найбільша небезпека під час землетрусу чигає на мости із більшою кількістю прольотів. Наприклад, на такі, як мости через Дністер, Буг. За довідкою укравтодору, технічний стан більшості мостів – не найкращий».

Ще одна «кара єгипетська»?

Газета «Галицький кореспондент» висловлює занепокоєння генно-модифікованими продуктами, які наповнюють крамниці та прилавки. А найбільшу тривогу викликає традиційний овоч – картопля («бараболя» – по-галицькому). Газета, зокрема, пише таке:

«У Франківських супермаркетах з'явилася картопля з Єгипту, якою торгові мережі, буцімто, намагаються компенсувати брак вітчизняної бараболі. Втім, для Прикарпаття заморська картопля, кажуть фахівці, - як п'яте колесо до воза. Бульби власного виробництва в області стільки, що нею свиней годують. Єгипетська ж удвічі дорожча за українську, але чи краща?

Поява єгипетської картоплі, за прогнозами фахівців, мала би здешевити вартість української. Бараболя з Єгипту наразі продається лише у гіпермаркетах. Цього тижня кілограм екзотичної бульби у франківських гіпермаркетах пропонують за 8,50-9 гривень…На смак, перевірили наші кореспонденти, єгипетська екзотика від рідної української бараболі практично не відрізняється. А от франківської бульби на прилавках місцевих гіпермаркетів кореспонденти не знайшли.

«Ця заморська картопля, яку завозять деякі системи гіпермаркетів, просто не потрібна в області, - вважає Іван Андріїшин заступник начальника головного управління АПК облдержадміністрації. Це політика. Гіпермаркетам в Україні вигідніше купувати картоплю великими партіями, а не працювати з окремими виробниками, з населенням. А наші фермери, навпаки, шукають, де продати картоплю, щоб мати гарантійний ринок збуту, і змушені годувати нею свиней».

Політична вдова?

Ще одна «кара єгипетська» для Галичини – це Янукович - новобраний президент України.

«В.Янукович зробив рішучий крок до свого імпічменту, - пише «Львівська газета». - 10 березня новобраний президент України підмахнув Закон «Про внесення змін до ст. 61 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», ухвалений Верховною Радою 9 березня…

Сподівання Януковича та його команди на те, що опозиція обмежиться тільки зверненням до Конституційного суду, щоб той скасував вже тлумачений ним раніше пункт про засади формування коаліції, можуть зіграти із ними лютий жарт…

Вже у перші дні після свого нелегітимного призначення уряд Азарова ризикує опинитися у політичній ізоляції.

Скоріш за все ми почуємо заклики не виконувати розпорядження незаконно призначеного уряду, а також новопризначених керівників держадміністрацій. Паралельно буде розгорнута акція, скерована на розпуск Верховної ради, більшість депутатів якої порушили Конституцію держави. У політичне протистояння будуть втягнуті суди, правоохоронні органи і, не приведи Боже, армія. Виконавча вертикаль влади остаточно втратить керованість. Країна опиниться на грані колапсу, виходом із якого зможуть стати лише дострокові вибори парламенту.

А після цього дійде черга і до самого Януковича, який примудрився у перший місяць свого президентства грубо порушити Конституцію…

Свого часу Л. Кучма зауважив, що якби В. Янукович переміг на виборах 2004 року, то йому швидко «сплели б лапті». Схоже ці слова не втратили актуальності і в 2010 році».

Хоча закликів до непокори поки що ще не чути, але ось сам новітній опозиціонер Віктор Ющенко перебуваючи минулого тиждня у Львові видав чергову порцію цікавих одкровень: Газета «Галичина» пише:

«Як зазначив третій президент, місія його приїзду — це практичний крок до об’єднання навколо чітких національних цінностей: «...повинна бути одна історія, одна мова, одна Церква, одні герої»…

На запитання, чому не присвоїв звання героя Бандері раніше, В. Ющенко лаконічно відповів: «Це тактичний хід для того, щоб справа виграла. Якби я залишився на другий термін, то зробив би це у перші ж дні».

Ющенко президентські вибори 2010 року назвав демократичними та зауважив, що українці нарешті навчилися цивілізовано передавати владу, без майданів. А ось новообраний Президент повинен розуміти, що його підтримала менша частина нації.

Далі Ющенко розмірковував над варіантами виходу з парламентської кризи.
«Якби Янукович довіряв Тимошенко, сьогодні в парламенті була би коаліція 300 депутатів, — вважає лідер «Нашої України».  — Але я бачу, що Янукович не хоче повторювати тієї основної помилки, яку зробив Ющенко». Щодо своєї колишньої соратниці Юлії Тимошенко екс-президент висловився так: «Я не той політик, який говорить, що Тимошенко принесла демократію. Кожна політична сила, яка з нею співпрацювала, зазнала фіаско. Тимошенко — політична вдова»
.

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи