Як відкрити власну справу у період кризи? Стоматологічний кабінет






Мандруючи містом, складається враження, що сьогодні стоматологічних кабінетів у Івано-Франківську більше, ніж дефектних зубів у пацієнтів. Це й не випадково, стоматологія — один із найрентабельніших напрямів медицини. Отож, кореспондент «ОстроВа» вирішив дізнатися, що необхідно мати, щоб відкрити власний стоматологічний кабінет? І чи це насправді так вигідно, як здається неозброєним оком?

 Проблеми, для охочих відкрити власну справу пов’язану зі стоматологією, з'являються вже під час пошуку приміщення та реєстрації закладу. Необхідно отримати дозвіл на медичну практику від санепідемстанції, служб пожежної охорони та охорони праці. Так, за вимогами санепідемстанції, кабінети стоматолога повинен мати площу, не меншу 16 кв. м, а стерилізаційний блок, рентгенкабінет тощо - розміщуватися в окремих приміщеннях.  Усе має бути  згідно стандартів: стеля та підлога - без швів, плінтуси - під кутом 90 градусів до підлоги, 20 см шпалер унизу, колір стін - білий, голубий або ж світло-сірий. Обов'язковий атрибут кабінету - кондиціонер, якого, до речі, не побачиш у державних стоматологічних клініках.

Після того, як згоду всіх "зацікавлених" інстанцій отримано, в Міністерстві охорони здоров'я України видається ліцензія на три роки і лише на ім'я конкретного лікаря, коштує вона 300- 400грн.

За словами фахівців приватних клінік, державні заклади мають певні привілеї, позаяк їм не доводиться платити за оренду приміщення. Тим часом приватні мусять викладати чималеньку суму. Зазвичай вона становить 7-12% від балансової вартості будівлі, в якій приватник орендує приміщення.

Загалом, щоб відкрити стоматологічний кабінет (купити установку, фотополімерну лампу, матеріали для пломбування), необхідно мати мінімум $10-21 тис., а то й більше, залежно від вартості обладнання та матеріалів.

Як зазначає приватний стоматолог Ольга Ничипорук: « Для обладнання свого приватного кабінету  використовувала  нові сучасні установки бразильського виробництва Doctor і Lazer (з робочим місцем асистента і лікаря, можливістю відсмоктування слини, пилососом тощо) за $5 тис».Однак, найкращою лікарі-стоматологи вважають техніку німецьких фірм Siemens та Stern Weber.

Вітчизняний виробник також намагається утримувати лідерські позиції.. Серед відомих у галузі підприємств - тернопільська "Сатва" (виробництво стоматологічного обладнання), київські "Кром" (пломбувальні матеріали на композитній основі), "Естатех" (виробництво фотополімеризаторів та печей для випалювання металокераміки).

Чимало коштів витрачається і на закупівлю стоматологічних матеріалів (американського, італійського, японського виробництва) - 20-27% (а інколи і 40%) від щомісячного доходу клініки чи кабінету. Так, приміром, одна упаковка фотополімеру ( 27-35 пломб) коштує у середньому $300, компомеру - $160-180, а півкілограмова упаковка металокераміки (розрахована приблизно на 300 коронок) - $1200. При цьому ціни на металокерамічну коронку в різних приватних кабінетах коштують по-різному. Це й не дивно, адже у період кризи кожний намагається економити по своєму: хто на матеріалі, а хто на якості виконання стоматологічних послуг.

Як наголошує Ігор Кіндратів, приватний лікар-стоматолог: «Рентабельність кабінету залежить від кваліфікації лікаря. За однакового обладнання і матеріалу різною є ціна професіоналізму, за який треба платити. Хорошому фахівцеві платять за те, що він може виявити, спрогнозувати симптоми захворювання, тоді, як менш компетентний колега не завважить. Наприклад, серія книжок з імплантології коштує стільки ж, як і дорога іномарка».  Відповідаючи на моє запитання, як позначилася на його бізнесі фінансова криза з усмішкою зазначив, що деякий час влаштував собі невеличку відпустку за декілька років праці, однак попит на його послуги залишився сталим.

Однак вже через декілька років сучасний лікар-стоматолог еволюціонує  у родинного лікаря. Принаймні так вважає  Микола Данилевський, президент Асоціації стоматологів України: «Нещодавно колегія Міністерства охорони здоров'я України затвердила три основні стандарти якості стоматологічних послуг: вищий (дороге закордонне обладнання та медпрепарати), середній та найнижчий (найдоступніший і найдешевший). Впровадження такої системи сприятиме переходу медицини на сімейну форму обслуговування з появою нової посади - родинного лікаря».

 

Людмила Ходоровська, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи