Цілодобове водопостачання Львова: вибори закінчаться, вода — теж






Цілодобове водопостачання у Львові вже давно стало «притчею во язицех»: його не було, але всі його прагнули. Особливо ті львів’яни, які в години, коли згідно з графіком подавалась вода, не бували вдома. Тож не дивно, що цілодобове водопостачання стало ефективною виборчою «фішкою».

Так, саме через обіцянку за два роки забезпечити цілодобове постачання води завоював симпатії виборців попередній міський голова Львова Любомир Буняк. Власне, ця обіцянка потім зіграла злий жарт з мером — адже противники міського голови почали його активно критикувати за  невиконання передвиборчих заяв.

Але як би там не було, саме під час канденції Любомира Буняка було здійснено значну частину заходів на забезпечення цілодобового водопостачання. В цей час ЛКП «Львівводоканал» почав освоювати кредитні кошти на реалізацію програми «Вода»: 24,3 млн. дол. США — позика Світового банку на 15 років, 10,6 млн. дол. США — співфінансування з місцевого бюджету та 6 млн. дол. США — гранту уряд Швеції. Програму було реалізовано в 2002-2008 роках, проте кінцевого результату — цілодобового водопостачання — за кредитні кошти так і не вдалось досягнути: потрібно було здійснити ще низку заходів. До речі, зараз «Львівводоканал» постійно просить кошти з бюджету, щоб розрахуватись за кредит.

Теперішній міський голова Львова Андрій Садовий, враховуючи досвід попередника, у своїй передвиборчій програмі теж обіцяв подати воду цілодобово, але без чітко вказаних термінів. Саме за час каденції Андрія Садового львів’яни отримали цілодобове водопостачання і можуть знову його втратити.

В 2009 уряд виділив 191 млн. грн. для здійснення заходів, які дозволили б нарешті забезпечити Львів водою цілодобово. Таким чином перед президентськими виборами премєр-міністр Юлія Тимошенко сподівалась отримати додаткові політичні бали у Львові. На одній з нарад Юлія Тимошенко мало не в ультимативній формі взяла в Андрія Садового обіцянку завершити комплекс робіт по цілодобовому водопостачанню до кінця року.

Хоча міська влада постійно скаржилась то на погоду, які заважає роботі, то на відсутність в Україні труб необхідного діаметру для заміни водогону, але 29 грудня 2009 року за участю премєр-міністра цілодобове водопостачання Львова було урочисто запущено. Юлія Тимошенко не шкодувала вдячних епітетів та нагород: меру — почесний знак, всім іншим — почесні грамоти та подарунки. А львівські посадовці подарували лідеру БЮТ фреску Мирослава Отковича, де символічно зображено водогін та Львів.

Проте виявилось, що з урочистим впровадженням розпочались лише налагоджувальні роботи до цілодобового водопостачання. Повністю охопити місто водою без погодинних графіків планувалось до кінця січня 2010 року. «Технічно ми виконали усі роботи. Але процес запуску води складний і потребує часу. З джерел вода потрапляє на насосні станції, потім в мережі, далі на ЦТП,  а тоді лише до помешкань. ЛКП «Водоканал» і «Львівтеплоенерго» до будинків технічно воду подали. Зараз вони спільно з ЛКП налагоджують цю систему. На що потрібно час», — сказав  тоді заступник міського голови Львова з питань містобудування та інфраструктури Володимир Шевчук.

4 лютого комунальники прозвітувались: місто забезпечено водою цілодобово на 99%. Проте виникла вже інша проблема: «Львівобленерго» двічі — в січні та лютому — планувало знеструмити «Львівводоканал» за борги. Якщо в січні це було пов’язано з відсутністю відкшодувань пільг та субсидій з держбюджету, то в лютому були вже інші причини. По-перше, зросло споживання електроенергії водоканалом, а відтак і виставлені суми до оплати обленерго. А по-друге, розрахунки мешканців за воду не стали кращими із цілодобовим водопостачанням. 

«Ми отримали попередження від «Львівобленерго» про знеструмлення насосних станцій. Старих боргів перед енергетиками ми не маємо. Однак справді наразі не дотримуємося графіку оплати поточних нарахувань. На це є кілька причин. Насамперед з переходом на на цілодобовий режим роботи насосних станцій ми споживаємо більше електроенергії, відтак нарахування зросли до 8 млн.грн. Натомість рівень оплати львів’ян незадовільний. У січні ми отримали лише 6,6 млн.грн. Станом на сьогодні (25 лютого — авт.) львів’яни оплатили лише 60%. Чи вдасться нам розрахуватися з енергетиками та втримати цілодобовий графік подачі води цілковито залежить від мешканців Львова», — сказав директор ЛКП «Львівводоканал» Мирослав Заплатинський.

25 лютого енергетики вже відімкнули від електропостачання адміністративний корпус ЛМКП «Львівводоканал» і поїхали знеструмлювати насосні станції. І якби не оперативне втручання Львівської облдержадміністрації, яка зібрала нараду за участю водоканалу, міської влади та обленерго, то вже в цей день втрата цілодобового водопостачання стала б реальністю.

За результатами наради ВАТ „Львівобленерго” погодилось на відтермінування погашення заборгованості, в свою чергу ЛКП „Львівводоканал” взяло на себе зобов’язання до 5 березня 2010 року повністю погасити заборгованість. При цьому енергетики повідомили, що в разі невиконання ЛКП „Львівводоканал” взятих на себе зобов’язань щодо погашення заборгованості, а також порушення графіків оплати  в березні 2010 року, ВАТ „Львівобленерго” припинить електропостачання водоканалу 11 березня. Станом на 25  лютого 2010 року борг ЛКП „Львівводоканал” за спожиту електроенергію становив 4,8 млн. грн.

«Львівводоканал» звинуватив у ситуації мешканців Львова, які недобросовісно розраховуються за воду, і почав масову кампанію вимкнень боржників. При цьому комунальники не стали чекати колег з Полтави, які за допомогою свого «Спрута» можуть відключати від водовідведення окремі квартири, а пішли простішим шляхом — припиняти водопостачання багатоквартирним будинкам повністю.  

«Дісталось» не комунальним багатоповерхівкам, а будинкам, які знаходяться у власності відомств, а також тим, де створені об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). У мерії відзначили, що «Львіводоканал» має право відмикати ці будинки повністю, а не окремі квартири, адже і житлово-будівельні кооперативи (відомчі ЖЕКи), і ОСББ є юридичними особами через яких мешканці розраховуються за воду. Має борг ОСББ чи відомчий ЖЕК — відключається весь будинок, без різниці чи заплатив окремо взятий мешканець за воду чи ні.

Громадські організації, які знаходяться в опозиції до діючого мера Львова, одразу ж заявили про незаконність відключень будинків від водопостачання і звернулись з цим питанням до прокуратури. На думку співзасновника Громадського форуму Львова, депутата Львівської міськради Теодора Дяківа, відключення води можна було здійснювати лише за рішенням судів. «Водоканал і його керівництво абсолютно чітко розуміє, що ці дії є незаконні. І в даному випадку «Водоканал» як організація і його керівник стали заручниками незаконної позиції керівництва міста», — сказав Теодор Дяків, повідомляє ЗІК.  

Натомість комунальники настоюють на своєму. «За усі послуги необхідно платити. Ми не хочемо, щоб постраждали мешканці міста, адже 80% з них є справні платники. Відтак до боржників вживаємо жорстких заходів — відключаємо воду», — сказав Мирослав Заплатинський.

Як стало відомо, станом на 9 березня «Львівводоканалу» вдалось погасити борг перед енергетиками за спожиту в лютому електроенергію. Однак комунальне підприємство не дотримується березневого графіку розрахунків з «Львівобленерго», що знову ставить під загрозу   цілодобове водопостачання у Львові.

З іншого боку, на сьогодні невизначеність з місцевими виборами все ще тримає в «бойовій готовності» всю команду львівського мера. Неспроможність втримати цілодобове водопостачання у передвиборчий час буде великим політичним мінусом. А після виборів про обіцянки, як завжди, можна буде забути.

 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи