Що насправді побачили у Львові експерти ЮНЕСКО? (Фото)



Архітектурні цінності міста Львова в 1998 році занесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. До світової спадщини ввійшов історичний центр міста — 120 га та архітектурний ансамбль собору св. Юра. Крім цього, було визначено «буферну зону» в межах істричної частини Львова, яка становить близько 3000 га.


Надання статусу об'єктів Світової спадщини має на меті перш за все зберегти природні та культурні памятки, а також популяризувати їх серед туристів.

З 1 по 6 березня цього року експерти ЮНЕСКО здійснили візит до Львова з метою оцінки стану збереження ансамблю історичного центру Львова, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської міськради. Звичайно, влада під час візиту намагалась показати експертами те, що зроблено, а не свої прорахунки і недопрацювання.

Підсумовуючи відвідини Львова представники ЮНЕСКО були стриманими у своїх висловлюваннях і пообіцяли все відобразити у своєму звіті. «Ми провели активні розмови з владою всіх рівнів. Відвідавши ряд об’єктів, ми маємо уявлення про стан речей. Все побачене ми відобразимо у нашому звіті», — сказав експерт ЮНЕСКО Петер Штрассер.

При цьому експерт Ганс Каспарі відзначив, що у Львові існують певні проблеми із збереженням культурної спадщини. «Я не вперше у Львові. 12 років тому я розглядав заявку на прийняття  Львова до культурної спадщини ЮНЕСКО і писав свою резолюцію стосовно цього…Коли я вперше сюди приїхав, то був надзвичайно захоплений красою цього міста і рівнем збереження непорушності пам’яток. Хоча при наступних візитах бачив, скільки проблем існує при збереженні такого скарбу», — сказав він.

Чим представники ЮНЕСКО одразу висловили незадоволення, так це встановленням пластикових вікон в історичній частині Львова. «Мені здається, що це невідповідно до історії міста. Цей процес має бути припинений», — сказав Ганс Каспарі. Також експерти зазначили, що міська влада повинна розробити чіткий план для інвесторів, в рамках якого вони повинні діяти. 

Водночас представники влади міста були доволі стриманими у своїх оцінках візиту. «Основним нашим завданням було показати об’єкти і ансамбль ЮНЕСКО. Нам було дуже важливо отримати рекомендації ЮНЕСКО, якими ми зможемо керуватися у нашій роботі», — сказала начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко.

Що ж, поки експерти пишуть звіти, залишимо зацікавленим сторонам повідомлення про досягнення на царині збереження архітектурної спадщини Львова. А вашій увазі пропонуємо лише частину з того, що не могли не побачити експерти у Львові. Якщо, звичайно, чиновники їхні погляди не скеровували у «потрібному напрямку».

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

 Світова спадщина

 

 Будинок на бічній вулиці площі Ринок

 Чудово поєднані кольори фасаду і першого поверху. Неподалік площі Ринок

Неподалік площі Ринок

Ось чому експерти були незадоволені встановленням пластикових вікон

 Вулиця Руська

 Серце міста — площа Ринок

 Площа Ринок

Вхід в «Просвіту» на площі Ринок

 «Унікальна колекція» — шукайте біля Ратуші

 Площа Ринок

 Вид з площі Міцкевича. Тут колись стояв будинок-пам’ятка

 Будівля на вул.Валовій щодо якої у експертів мали б виникнути запитання

Основне «досягнення» — банк-гігант на площі Міцкевича, який «чудово» вписується в історичний ареал

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи