Тернопіль: «комендантська година» для неповнолітніх






Той час, коли в полі зору тернопільських посадовців були тільки питання економічного і господарського характеру, уже минув. Сьогодні вони активно цікавляться і питаннями профілактики правопорушень, підвищення рівня правопорядку в обласному центрі.

Для неповнолітніх тернополян місцева влада ще у травні 2007 року, внісши зміни до попереднього рішення «Про впорядкування режиму роботи підприємств торгівлі, побуту і закладів дозвілля», вирішила ввести для підлітків комендантський час: мешканцям, яким ще не виповнилося вісімнадцяти, було заборонено перебувати у громадських місцях після 22:00. Інакше міліція, разом з помічниками із служби в справах дітей, можуть завдати підліткам чимало клопоту.

Цього ж року, 11 лютого, 30 сесія Тернопільської обласної ради практично продублювала постанову міськради, яка ось уже третій рік поспіль має чітко сформований план заходів для виявлення різного роду правопорушень даної постанови,  і прийняла аналогічне рішення – заборонити перебування дітей у закладах дозвілля, громадського харчування, комп’ютерних клубах, залах ігрових автоматів, на вулицях та в інших громадських місцях в усіх населених пунктах області у вечірній час.  Згідно з рішенням  народних обранців, без супроводу батьків або осіб, що їх замінюють, діти до 14 років не можуть розгулювати та перебувати у згаданих місцях після 22 години, діти з 14 до 18 років – після 23 години.  У разі виявлених порушень до адміністративної відповідальності, згідно із чинним законодавством, будуть притягуватися батьки або особи, що їх замінюють.

А ось постійний  контроль за виконанням і дотриманням  цього рішення покладено на обласну міліцію, службу у справах дітей  Тернопільської ОДА. Їм і належить моніторити ті вище згадані обмеження, стосовно підлітків і дітей віком до 18 років.

Однак на цьому  обов’язок цих структур не закінчується. Окрім того, 11 лютого набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв». Тому служби, про які велася мова,   також повинні контролювати  дотримання законодавства щодо продажу дітям  віком до 18 років слабоалкогольних напоїв та їх розпивання у громадських місцях.  За рішенням сесії обласної ради відповідні служби повинні організовувати та проводити систематичні  рейди. У разі виявлення таких порушень, – зазначено у рішенні, – повинні бути притягнуті до відповідальності не тільки батьки, а й суб’єкти  господарювання, тобто ті, хто продав дітям до 18 років пиво чи інші слабоалкогольні напої.

До слова  сказати, що обласною радою було рекомендовано службі у справах дітей, управлінню з питань туризму, сім’ї, молоді та спорту, охороні здоров’я, освіти ОДА посилити контроль за діяльністю розважальних закладів та клубів.

Для прикладу, за даними відділу зв’язків з громадськістю УМВС в Тернопільській області, минулого року понад 460 дітей перебували у нетверезому стані. А за січень-лютий цього року – 63 неповнолітніх були затримані у стані алкогольного сп’яніння.

Повертаючись до теми перебування дітей у громадських місцях після 22:00, то, зауважу, що 25 лютого представники Тернопільської міської ради, міського відділу міліції та соціальних служб провели рейд по нічних закладах міста – шукали неповнолітніх. Рейдовики (а це спеціально створена міжвідомча комісія) відвідали п’ять нічних громадських закладів. Зокрема, ТРЦ «Подоляни», інтернет-кафе «Крапка», нічний клуб «Black berry», (що знаходиться на «Дружбі»), дискотеки «Ibiza» та «Лас-Вегас».

Розпочався  рейд із дискотеки у ТРЦ «Подоляни». Разом із міліціонерами, члени комісій обійшли зал дискотеки та боулінг-клубу. По-іншому їх «зустріло» інтернет-кафе «Крапка», що на вул. Володимира Великого. Туди комісію не впустили. Станом на 23.00 вхід у кафе був закритий. До рейдовиків вийшов охоронець, який пояснив, що не має дозволу впускати людей, оскільки заклад тоді уже не працював..

Перевіяла документи комісія на дискотеці «Ibiza». І хоча присутні й були обурені, проте все ж таки показувала документи, які засвідчували вік особи (зазвичай це були студентські квитки). Подібна ситуація була і у «Black berry». Нікого із підозрілих там не знайшли.

Того дня (практично в останні хвилини рейду) при вході на дискотеку «Лас-Вегас» таки вдалося затримати двох 17-річних юнаків. Затримані хлопці – студенти  кооперативного технікуму, обійшлися тільки попередженням та переляком, оскільки через місяць вони святкуватимуть своє повноліття. Крім того, як пояснив заступник міського голови з гуманітарних питань Олег Марушій, хлопці – родом із Підволочиського району, тому батькам повідомляти про цей випадок не будуть – надто багато мороки для останніх.

Як свідчить статистика і самі правоохоронці, частими гостями відділку міліції є саме дівчата.

Мусимо зазначити, що у всіх випадках, затримання неповнолітніх повинен відбуватися у присутності психолога та педагога. Крім того, правоохоронці зобов’язані повідомити про порушення підлітка навчальний заклад, в якому він навчається. Відповідну інформацію про це отримують і батьки. Вони зобов’язані сплатити штраф у розмірі від 51 грн. а у випадку, коли така ситуація повторюється, то останніх притягують до адміністративної відповідальності.

За словами  Олега Марушія, такі рейди проводяться в проміжку через кожні два тижні. Зазвичай, попадаються один-два неповнолітні. Це не дає підстав для занепокоєння, однак дає певний результат – тернополяни  (в більшості випадків) уникають нічних прогулянок, а також мають при собі документи, що засвідчують їхню особу.

За даними Тернопільської міської ради у 2009 році було проведено 15 таких рейдів. Тоді ж комісія перевірила майже 50 закладів та затримала шістьох неповнолітніх мешканців міста.

Із забороною перебування неповнолітніх громадян м. Тернополя після 22.00 у закладах дозвілля, клубах та на вулицях міста, батьки зітхають з полегшенням. Адже зараз вони не переживають, де вештаються їхні чада і коли вони повернуться додому. «Сьогодні я можу бути спокійна за свого 17-річного сина, бо знаю, що він не вийде на вулицю після десятої-одинадцятої вечора. Думаю,  дана постанова місцевої влади полегшила клопоти батькам, родичам, а також тим, які доглядають дітей, батьки яких перебувають на заробітках», - поділилася своїми думками тернополянка Світлана Р. з прилеглої до центру зони Тернополя.

А ось 65-річний Михайло Котіль, поряд із зауваженням, що це, в якісь мірі, обмежує свободи неповнолітніх громадян, все ж, у підсумку, вважає цей захід на часі, оскільки, за його словами, окремі діти зовсім забувають про відповідальність перед батьками та зразкову поведінку.

На сьогодні, на території західної України комендантський час для неповнолітніх встановлено тільки у Тернополі. На разі, ані сусідні області (Івано-Франківщина, Львівщина, Рівненщина, Хмельниччина та ін.), ані інші області до таких «новацій» поки не вдаються. Але хтозна, чи не доведеться їм у майбутньому застосовувати у своїх містах щось подібне, щоб сприяло утвердженню здорового способу життя серед підлітків, спонукало поважати високо моральні цінності, добрі родинні традиції з виховання. 

 

Ірина Пилипів, «ОстроВ»

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи