Карпати – Металіст: Нічого футбольного, тільки особисте






В суботу, 27 лютого, відбувся матч української прем’єр-ліги між львівськими «Карпатами» та харківським «Металістом». Харківяни поступились у Львові з рахунком 2:1, хоча першими забили гол. Але рахунок, як кажуть, був по грі.

Результат цього мачту був надпринциповим навіть не з погляду турнірного становища чи особистих амбіцій, а в світлі останніх подій. Про «дружність» відносин керівництва харківського та львівського клубів красномовно свідчить той факт, що президент ФК «Металіст» Олександр Ярославський спостерігав цей матч не з VIP-ложі разом з почесним президентом «Карпат» Петром Димінським, а з трибун, з харківськими вболівальниками.

Власне «собака зарита» не в клубних розбіжностях, а президентсько-тренерських. А точніше у відносинах Петра Димінського і головного тренера «Металіста», а тепер вже і збірної України Мирона Маркевича. Конфлікт тягнеться з того часу, коли Мирон Богданович очолював «Карпати».

Сторони час від часу обмінюються взаємними звинуваченнями. Зокрема, незадовго до вже згаданого матчу, Мирона Маркевича, а також його помічників не пропустили на контрольний поєдинок «Карпати» - «Москва», який відбувся 21 лютого. Як повідомила прес-служба ФК «Металіст»,  охорона турецького готелю, на базі якого проходив матч, отримала вказівку не пропускати їх на територію. У той час як через пропускний пункт готелю вільно пройшли представники російських і прибалтійських клубів. 

«Як головний тренер збірної України я збирався подивитися на гру львівського клубу, щоб оцінити потенціал футболістів «Карпат» як можливих кандидатів у збірну. На жаль, мені це не вдалося», — сказав Мирон Маркевич.

ФК „Карпати” відповіли на заяву «Металіста» з сарказмом: „Беручи до уваги безпрецедентний характер випадку, що відбувся з Мироном Богдановичем, ФК «Карпати» зобов’язується провести виховну роботу з турецькими охоронцями-невігласами, котрі насмілились не впізнати обличчя головного тренера збірної України з футболу”, — зазначено у офіційному повідомленні клубу. Водночас ФК «Карпати» пообіцяли Мирону Маркевичу подарувати відеозапис матчу проти «Москви».

Проте цей інцидент — квіточки на фоні останнього скандалу між клубами. На початку лютого цього року президент Федерації Футболу України Григорій Суркіс заявив про можливий договірний характер матчу між «Карпатами» та «Металістом». Йшлось про матч 17 квітня 2008 року, в якому  харківяни перемогли з рахунком 4:0. 

«Карпати» одразу ж прокоментували заяву голови ФФУ. „Фактично мова не про нечесну гру з боку футбольного клубу «Карпати», що неможливо в принципі, а про підкуп окремих гравців «Карпат» безпосередньо з боку представника команди-суперника”, — сказав генеральний директор ФК «Карпати» Ігор Дедишин, повідомили кореспондента «ОстроВ» у інформаційному центрі клубу.

За результатами внутрішнього службового розслідування, що було проведено після підозр щодо перебігу одного з матчів, ФК „Карпати” звернулись з відповідною заявою до Федерації футболу України і надали федерації відеозапис, де один із екс-футболістів львівського клубу розповідає про підкуп гравців. «Як постраждала сторона, сподіваємось на детальне розслідування інциденту, внаслідок чого буде покарано фігурантів цієї справи”, — сказав Ігор Дедишин.

«Карпати» пояснюють, що так довго тримали «скелет в шафі», оскільки проводили внутрішнє розслідування. А коли зібрали достатньо доказів, клуб звернувся до прокуратури, проте безрезультатно. Відтак послідувало звернення у вищі футбольні інстанції. «21 січня 2010 року ФК "Карпати" надіслав апеляційну скаргу в Спортивний суд Лозанни, де співвідповідачем у справі є і ФФУ. Коли в Федерації дізналися про це, мовчати далі було неможливо. Власне тому Григорій Суркіс озвучив цю інформацію на Виконкомі», — сказав Ігор Дедишин. 

До речі, саме президента ФФУ «Карпати» називають першоджерелом інформації про підкуп своїх гравців. «Першоджерелом інформації про те, що матч між "Металістом" і "Карпатами" був договірним, є Президент ФФУ Григорій Суркіс. Про це він заявив за присутності інших осіб на зустрічі з Почесним президентом ФК "Карпати" Петром Димінським у квітні 2008 року під час його візиту до Львова у справах Євро-2012», — сказав Ігор Дедишин.

У відповідь на звинувачення «Карпат» на свою адресу керівництво ФК «Металіст» заявило, що будь-яка інформація про участі харків’ян у «договірних» зустрічах —  наклеп, і висловило готовність відстоювати цю позицію клубу в будь-яких інстанціях: від органів футбольного правосуддя до Генеральної прокуратури України.

Чому «Карпати» звинувачують «Металіст» у договірних матчах у харків’ян є своє пояснення: «Наполягаємо на тому, що наклеп на адресу нашого клубу є наслідком давнього конфлікту між Петром Димінським, президентом львівських «Карпат», і Мироном Маркевичем, головним тренером «Металіста» і національної збірної. Демарш керівництва ФК «Карпати» — не що інше, як груба провокація і безпорадна спроба пана Димінського помститися людині, яка свого часу привела львівський клуб до найвищих нагород за всю історію його виступів у Чемпіонатах України», — зазначено у заяві ФК «Металіст». 

ФФУ, як найвища футбольна інстанція в Україні, в свою чергу пообіцяла розібратись в ситуації і покарати всіх винних. При цьому вже названо прізвище футболіста, який фігурує на відеозаписі про «договорняк» — Сергій Лащенков.   

Водночас представники львівського клубу на передматчевій прес-конференції вищезгаданої гри з «Металістом» випромінювали оптимізм. «Зараз правоохоронні органи активно зайнялись розслідуванням цієї справи. Надіємось на їхній професіоналізм. До закінчення розслідування справи ми не даватимемо коментарів», — сказав Ігор Дедишин.

Що ж, будемо чекати на рішення «наших самых гуманных судов в мире». Але для простого вболівальника, чи то львівського, чи то харківського, чи будь-якого іншого українського клубу насамперед прикро, що футбол «політизується», перетворюється з улюбленої гри мільйонів на засіб відстоювання інтересів власників клубів і зведення особистих порахунків. Fair Play тут не діє…

 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ».

Статьи

Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Все статьи