Про забутий герб Януковича в огляді галицької преси



Донецький витязь у тигровій шкурі

Львівська газета «Високий замок» досліджує геральдику новообраного президента України Віктора Януковича.

«На інавгурації Віктора Януковича й озолотять, і посріблять, і коштовним камінням осяють. «Обладунки», які дістануться Вікторові Федоровичу з Ющенкового плеча (як символи президентської влади) «засліплюватимуть» об’єктиви фото- і відеокамер..Для повноти царського «натюрморту» бракуватиме хіба що іменного герба Віктора Федоровича…на якому тигри з висолопленими язиками тримають щит, а над щитом – людинокінь із фірмовим знаком «Мерседеса»…

Іменний герб Вікторові Януковичу подарували на день народження – 2001-го, ще коли був губернатором Донеччини… З’ясувалося, що художества, які вважали жартом, зовсім не жарт. Замовляли їх Всеросійському геральдичному товариству (ВГТ). І розробляв герб для Віктора Януковича особисто голова товариства. Але найкумедніше те, що герб з кентавром і знаком «Мерседеса» офіційно зареєстрований у реєстрі ВГТ – під 612 номером…

Чому кермо у вигляді логотипа «Мерседеса», важко сказати. Може, це пов’язано з «автосмаками» Януковича? Щодо інших символів на гербі, то є кілька елементів, які вказують на приналежність власника до Донецького регіону. Це і поєднання золотого та чорного кольорів, які є на гербі області. І троянда, яка має символізувати Донецьк («трояндове» місто). Пальмові гілки. У геральдиці це – символ перемоги. Але тут є, очевидно, прив’язка і до «Пальми Мерцалова», символу Донецької області. За щитотримачів на гербі – тигри, як зодіакальний знак Януковича, за китайським календарем».

Стукачі в Інтернеті

Івано-франківська газета «Репортер» в своїй передовиці переймається проблемою можливого контролю над медійними джерелами, зокрема Інтренетом:

«Українська інтернет‑спільнота обурилася новим законом  із довгою назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії» набув чинності 9 лютого цього року. Цей документ змінив положення Кримінального кодексу України, законів про телекомунікації та захист суспільної моралі…

Держава була охоплена сумнозвісною історією з дітьми в Артеку – проект пройшов на ура. Ну, хто міг бути проти? Хіба користувачі та провайдери. Перші миттєво відчули «наїзд» на особисту свободу, других стурбували технічні питання та шпигунські зобов’язання.

Проект вимагав у провайдерів закривати користувачам доступ до сайтів, «через які здійснюється розповсюдження незаконного інформаційного наповнення (контенту)». За вказівкою правоохоронців. Крім того, вони мали зберігати дані про всі рухи своїх клієнтів в Інтернеті, а в разі порушень інформувати тих же правоохоронців. Самих користувачів зобов’язували в разі виявлення насильства, порнографії, проявів расової нетерпимості, пропаганди наркотиків тощо повідомляти і провайдерів, і спецслужби. Таким чином замість майже вільного віртуального світу українські інтернетники отримували суспільство поруш­ників і стукачів.

«Збирати і зберігати інформацію на всіх клієнтів при нинішніх швидкостях Інтернету – надто проблематично, не кажучи вже про Конституцію та гарантії свобод людини, – говорить Андрій Білокур, директор компанії «Нетгруп‑Сервіс». – Потрібне додаткове обладнання, приміщення. Крім того, не прописаний сам процес. Як це робити? В якому обсязі, за який термін?».

За словами Білокура, на роботу провайдерів закон не вплинув. Принаймні, поки що. І вони сподіваються, що найближчим часом суттєвих змін не буде. Тому що контролювати Інтернет в Україні наразі просто неможливо. Для цього потрібно всіх провайдерів об’єднати під контролем держави».

На вас ще не «настукали» ?

У Львові минулого тижня зафіксовано факт тиску на журналістів з боку певних владних структур. Провідна західноукраїнська газета «Експрес» стала власне жертвою і ситуацію описує так:

«Коли в редакцію газети «Експрес» зайшли двоє старших оперуповноважених карного розшуку, ми вже знали про їх мету. Напередодні вони зателефонували на мобільний телефон редактора, вимагаючи невідкладної зустрічі.

На прохання пояснити мету візиту, сказали, що мають особисту заяву народного депутата України, високо партійного функціонера БЮТу Івана Деньковича. Про зміст заяви сказали коротко: « там щось про антидержавну діяльність»…

Працівники міліції завітали до редакції, кремезні, зростом під два метри, неголені. Якби таких людей кинути на фронт з організованою злочинністю, без сумніву ця злочинність капітулювала би вже  до обіду…. «У нас є інформація, що «Експрес» друкує  матеріали, що містять тенденційну, негативну інформацію про Ю.Тимошенко, - кажуть.

-          А що мається на увазі під «суспільно небезпечною діяльністю»? – спробував з’ясувати юрист газети.

-          Ми не знаємо. Просто напишіть, наприклад, що ви це робили. Зміст заяви про «явку з повинною» можемо надиктувати, - цілком серйозно ділилися з нами своїми далекоглядними рекомендаціями два «опери».

Після цих слів виникло дещо краще розуміння гасла «Вона – це Україна». Це, до прикладу, якщо пишеш те, що їй не подобається, означає, що пишеш «проти України», - резюмує газета і тішиться, що вибори нарешті закінчилися..

Вибори закінчилися і вода також.

Львівська газета «Поступ» описує ситуацію, що сталася у Львові з водопостачанням.

«ВАТ "Львівобленерго" у своїй заяві зазначає, що 25 лютого 2010 року буде припинено електропостачання ЛКП "Львівводоканал" у зв’язку із заборгованістю за спожиту електричну енергію. Станом на 24 лютого 2010 року борг ЛКП "Львівводоканал" за спожиту електроенергію становить 6,283 млн грн…

Як запевняють у ВАТ "Львівобленерго", зі своєї сторони двічі письмово зверталось до міського голови Львова Андрія Садового та керівництва ЛКП "Львівводоканал" про незадовільний стан розрахунків за спожиту електроенергію, а також порушення  графіків проведення платежів за спожиту електричну енергію….



«Реальною є загроза втратити всі переваги цілодобового водопостачання у Львові, до якого ми так довго йшли. Якщо населення не розрахується з «Львівводоканалом», ми не розрахуємося з енергетиками. Тоді вони припинять подачу електроенергії на насосні станції, і вода не надходитиме до міста, - поінформувала прес-секретар «Львівводоканалу» Уляна Горбата….

Тим часом як повідомили у в прес-службі Львівської міської ради, критична ситуація з платежами населення за спожиті послуги з водопостачання та водовідведення (львів'яни оплатили лише 60%.від нарахованого) ставить під загрозу спроможність «Львівводоканал» підтримувати цілодобовий графік водопостачання у місті».

Бізнес на смерті

Похоронний бізнес в Івано-Франківську досліджує івано-франківська газета «Галицький Кореспондент»:

«Комунальне підприємство "Спецкомбінат КПО", яке виконує в Івано-Франківську функції похоронної служби і донедавна було фактичним монополістом з надання ритуальних послуг, залишається дотаційним і в умовах ринкових відносин стрімко втрачає клієнтів

Найчастіше комунальне підприємство програє конкурентну боротьбу з приватниками саме у тих сферах діяльності, які приносять найбільше прибутку, - у торгівлі похоронною атрибутикою, автоперевезеннях домовини катафалком, виготовленні надгробків.

Разом з тим, згідно з чинним законодавством, виключно комунальні похоронні служби змушені виконувати найбільш витратні функції, які полягають у догляді за кладовищами, прибиранні їх території, похованні безрідних та безпритульних тощо.

"Зараз у Франківську кожен другий ставить пам'ятники. Але щоб встановлювати пам'ятники на кладовищі, вони повинні в мене зареєструватися, - каже Керівник комунальної похоронної служби Івано-Франківська Степан Савчук.

Пан Савчук також каже, що після прийняття змін до закону "Про поховання та поховальну справу" діяльність приватних підприємств у сфері ритуальних послуг на території міста відбуватиметься виключно за дозволами спеціального управління міськвиконкому».





Андрій Мева, «ОстроВ»




Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи