Наслідки епідемії грипу на Тернопіллі: чи можливі ускладнення хвороби?






Від тоді, як в Тернополі вирувала епідемія грипу, минуло три місяці. Жителі Тернопільської області  вже встигли забути про цю тривогу, яку приніс новий вірус і забрав життя багатьох громадян. Наприклад,  тільки за станом на 16 грудня від грипу та ГРВІ померло 513 жителів України. А загалом за весь період епідемії по Україні було госпіталізовано понад 75 тисяч осіб. Необізнаність на місцях з тим, як ефективно протистояти хворобі і запобігти її поширенню, доводило людей до паніки. Люди масово скуповували різні, наявні в той час в  аптеках, грипозні препарати, а також цибулю та часник на ринках.

А що вже говорити про тих, які опинилися на лікарняних ліжках, ізольовані від сім’ї, рідних. Більшості  таких пацієнтів бажало тільки одного – пережити цю хворобу.

Ці тривожні дні уже в минулому. Про епідемію пташиного грипу згадують лише одиниці. Люди ще досі оговтуються від пережитого: у когось спостерігається частий систематичний головний біль, в інших – задишка та кашель, в третіх – постійна невисока температура та біль у горлі, а дехто і  зовсім не скаржиться на погіршення свого здоров’я після цієї хвороби. Звичайно, далеко не у всіх тих, хто переніс вірус спостерігаються наслідки, які «підірвали» загальний стан здоров’я. Проте, за твердженням фахівців, практично для кожного з пацієнтів з діагнозом грип та ГРВІ характерне, як в період лікування, так і певний час після нього, відчутне послаблення імунної системи, часткова киснева недостатність, дещо гірше функціонування нирок та печінки. Звісно, ця характерність не торкається абсолютного загалу.  

Багатьом хворим флюорографія підтверджувала більш глибоку форму хвороби – видимі ознаки  пневмонії. І навіть якщо під час рентген-обстеження не проглядалося затемнення легенів, запалення прослуховувалося. Воно виникало раптово – через день-другий після госпіталізації. Або ж навпаки – у ряді випадків хрипів у пацієнтів лікар не чув, а знімки свідчили протилежне.

До слова сказати, що непоодинокими підставами для тривоги були і явно помітні негативні зміни загального стану здоров’я людей: кволість, зазвичай висока або в межах 37 – 37,5 температура, кашель, біль у горлі, задишка. В деяких випадках – біль у суглобах, нудота, кровотечі з носа, блювота, тощо.

Я належу до тих, кому в той час не пощастило уникнути  захворювання. Як і більшість, мене на перших порах не особливо тривожило незначне підвищення температури, загальна кволість і кашель. Проте, коли вже через кілька днів поспіль всі ці симптоми почали супроводжуватися ще й кровотечею з носа, вирішила звернутися до лікарів. Рентген-знімок не давав підстав хвилюватися – звичайний гострий бронхіт. Однак після повторного прослуховування знайомий сімейний лікар-терапевт Руслана Русак констатувала – двостороння пневмонія, потрібно негайно лягати в лікарню.

У загальному я себе не почувала дуже погано. В значно гіршому стані була дівчина, яку привезли налякані родичі.  Хвора уже не могла самостійно рухатися, у рентген-кабінет її завели медсестри. А вже через деякий час, її підключили до апарату штучної вентиляції легень. Лікарі шанси на одужання давали мінімальні, проте продовжували боротися за життя дівчини. Пацієнтка переступила кризовий рубіж, однак і на 30 день після лікування легені дівчини повністю не відновилися. Навіть сьогодні вона змушена перебувати на постійному контролі лікарів.

А щодо себе, то мушу сказати, що двотижневим перебуванням у лікарні не відбулася. Ось уже два місяці після лікування, час від час тривожать часті сильні головні болі, раптова поява і таке ж зникнення температури. Консультації з лікарями засвідчують, що імунна система ще досі залишається слабкою.  Тут і для мене, і для всіх є доречною порада лікаря Русак Руслани: «Щоб підвищити імунітет, уважно слідкуйте за своїм харчуванням. У раціоні щодня мають бути свіжі фрукти й овочі, соки, морси та фіточаї. Здорове харчування допоможе швидше і ефективніше не тільки успішно переносити і боротися із хворобою, але й протистояти їй».

Сьогодні різке потепління на дворі не виключає можливості спалаху чергової хвилі епідемії. І  тому виправданими є заходи влади Тернопільщини, спрямовані на боротьбу проти сезонного грипу та ГРВІ.  Ще в період першого масового захворювання, керівництво області доклало максимум зусиль, з метою забезпечення лікарень свого регіону достатньою кількістю медикаментів, препаратів (дорогих антибіотиків, імуностимулюючих засобів,  антиретровірусних препаратів тощо).

За словами губернатора Тернопільщини Юрія Чижмаря  «надлишок з тих коштів, призначених на боротьбу проти епідемії, що  залишилися, нині використано на придбання обладнання: апаратів УЗД. Адже треба заздалегідь готувати медичні заклади під ті типи хвороб, які існують і які завдають найбільшого клопоту нашому населенню для того, щоб можна було адекватно надавати допомогу всім хворим і різних видів захворювань».

На переконання вище згаданого мого знайомого лікаря, за фахом терапевта, з добрими знаннями боротьби з інфекційними хворобами Руслани Русак: «Грип – це серйозне захворювання. Майже 70 відсотків людей переносять його легко або у стані середньої важкості, 20 відсотків – важко, а багато людей навіть помирають. Особливо вірус небезпечний для громадян похилого віку, хворих цукровим діабетом, із серцевими недугами, оскільки ці захворювання дуже загострюються під час цієї хвороби. Надзвичайну небезпеку становить грип для дітей, оскільки внаслідок інфікування вони можуть отримати набряк головного мозку. Звертати слід увагу на те, що діти легко переносять наявність температури (вони спокійно можуть гратися, не даючи підстав батькам для занепокоєння, а вже за годину, наприклад,  впасти у кому). В такому випадку слід пам’ятати про обов’язковий «ліжковий» режим (себто грип треба просто «вилежати»).

Хвороба, перенесена «на ногах» може гарантувати тільки серйозні ускладнення. Зараз, враховуючи специфіку цього сезону, слід ретельно стежити за своїм здоров’ям, не вдаватися до самолікування, а консультуватися з лікарями та за їхніми порадами вживати антибіотики. Оскільки нині уже підтверджено багатьма фахівцями характерне «накладання» одного вірусу на інший, яке, у підсумку,  призводити до серйозних ускладнень».

Сьогодні уже чітко простежується загальна тенденція потепління у всіх регіонах України, але не  слід, мабуть, забувати про ті попередження лікарів, які закликали громадян бути готовими до повернення вірусних інфекцій в період саме кінця лютого,  першої декади березня. Отже боятися грипу не слід, але вживати відповідних заходів і застерігатися варто і слід кожному.

Зрештою, розв’язанням цієї проблеми заклопотані не тільки самі громадяни, але й відповідальні за цю ділянку роботи, працівники мережі закладів охорони здоров’я, місцева влада. «У нас є достатньо фахівців, є певний запас по знаннях, в тому числі й коштів, як резерв на випадок таких ситуацій, - підсумовує мер Тернополя Роман Заставний. . І знаю, що ми з новою хвилею епідемії  справимося».

Отже, тернополянам залишається тільки дати одну пораду: не нехтувати застереженнями лікарів, систематично стежити за своїм здоров’ям і по-можливості збагачувати свій раціон вітамінами. А у випадках захворювання не вдаватися до самолікування, а негайно звертатися в медичні установи.

 

Ірина Пилипів, «ОстроВ»

Статьи

Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Луганск
20.04.2024
19:37

"Эта война не похожа ни на одну другую": Украина продолжает нарабатывать опыт психологической поддержки раненых и вернувшихся из плена

"Честно говоря, мне не хочется снова обо всем этом вспоминать... Да, я признаю, что нуждаюсь в помощи психолога. Но сейчас мне ее не предоставляют"
Все статьи