Феномени, метаморфози та парадокси листопада. Огляд галицької преси



Галичина потроху починає одужувати від епідемії грипу та вірусних інфекцій і життя повертається на круги своя. Попри всі негаразди та біди, викликані захворюванням, стався також і один позитивний феномен.

«У народі кажуть: «Немає лиха без добра!». Ця приказка виправдала себе навіть під час епідемії “свинячого” грипу. Під страхом смертельної небезпеки люди почали значно сумлінніше дбати про своє здоров’я. А головне – менше травмуватися і менше потерпати від хронічних та хірургічних недуг, - пише львівська газета «Високий замок».

Під час вирування загрозливого вірусу люди бояться потрапити до лікарні, що створює своєрідний психологічний бар’єр недугам. Також спрацьовує так званий принцип домінанти Ухтонського. Його можна порівняти з гикавкою: щоб вона припинилася, людину слід налякати – тоді домінантне джерело збудження у корі головного мозку переміститься. Так само, боячись захворіти на свинячий грип, людина перестає зациклюватися на інших недугах... Під страхом смерті, збиваючи температуру та лікуючи кашель, хворий може не звернути уваги навіть на гострий апендицит. Трапляються випадки, коли люди погано почуваються через інші хвороби, однак переконані, що у них грип».

Тим часом на ринку нерухомості ніяких особливих феноменів не спостерігається, за виключенням хіба що метаморфози:

«До кризи однокімнатне помешкання у Львові коштувало 70-80 тис. дол., то тепер його можна придбати за 35-45 тис. умовних одиниць. Але до кризи “зелений” коштував 5,05 грн., а нині – більш ніж 8 грн., отож у перерахунку на гривні вартість квартир зменшилися не так уже й суттєво, - пише «Львівська газета».

Чи дорожчатиме житло надалі, рієлтери сказати не можуть. “Це знає тільки Господь Бог, – каже маклер. – Мені відомо лише таке: якщо різко стрибне долар, то квартири почнуть дешевшати. А якщо почнуть давати кредити, то помешкання різко дорожчатимуть. Що буде з доларом і коли почнуть давати кредити, не знає ніхто…

На ринку нерухомості позиціонування ціни відбувається в доларах. Продавці – власники нерухомості – моментально реагують на різке зростання чи падіння курсу американської валюти. Вони або знімають квартири з продажу, або щось роблять із ціною. Але чудес не буває, і, думаю, ті часи, коли однокімнатне помешкання коштувало 70-80 тис дол., не повернуться”.

Тим часом на Тернопіллі виникає парадоксальна ситуація із сміттєзвалищем.

«Депутати Тернопільської районної ради вкрай незадоволені діями керівництва облдержадміністрації, яке все-таки провело громадські слухання з обговорення містобудівної документації розміщення об’єкта тимчасового складування твердих побутових відходів на території Миролюбівської сільської ради», - пише тернопільська газета «Вільне життя».

- Депутати Тернопільської районної ради та громади Миролюбівки і Лучки наполягають на тому, що розміщення полігону на території Миролюбівської сільської ради суперечить нормам законодавства…Ділянка, на якій планують розмістити нове сміттєзвалище, — на меліоративних землях.

Голова Тернопільської районної ради здивований діями облдержадміністрації і її рішенням розмістити полігон саме на території Миролюбівської сільської ради. «Ми не проти того, щоб у Тернопільському районі збудували сміттєпереробний завод … але ми не можемо зрозуміти, чому обласна влада відмовляє у проханні депутатам Зборівської районної ради будувати сміттєпереробний завод неподалік Малашівського сміттєзвалища, адже на сесії Зборівської районної ради депутати ухвалили звернення до голови ОДА та голови обласної ради, в якому пропонують збудувати сміттєпереробний завод на їх території».

А поки дорослі розбираються з всіма парадоксами та феноменами діти мають безконечні канікули. Вчителі пропонують нові форми навчання, от дистанційне, але це не завжди підходить для наших краян.

«На Прикарпатті ж у дистан­ційне навчання не бавляться, - пише івано-франківська газета «Репортер». - Кажуть, є на те кілька серйозних «але». За словами Івана Будзака, заступника начальника обласного управління освіти, питання це аж ніяк не з простих. «Аби проводити навчання через Інтернет, треба щоби вчителі мали весь навчальний матеріал з кожного предмета в електронному вигляді. Треба щоб діти мали вдома комп’ютер, який підключений до мережі. І треба, аби мали всі. Ми не можемо трьох із класу вчити, а 27 – не вчити, – каже Будзак. – Масово до такого ми не готові. В селі мало яка дитина має комп’ютер, держава ж не купить його кожному».

 І якщо комп’ютеризувати всіх школярів справа проблематична, то перевести всіх на альтернативне паливо мабуть ще більша. Проте не всі чиновники в Галичині це розуміють і тому продовжують потішати журналістів своїми раціоналізаторськими пропозиціями в дусі гасла « руки геть від російського газу».



«Президент Віктор Ющенко торік порадив перевести івано-франківську теплокомуненергетику на дрова, яких у нашій лісовій місцевості можна, буцімто, заготовити достатньо, - пише газета «Галицький кореспондент». – А от начальник міського житлокомунгоспу Петро Косюк уже роками мріє обігрівати помешкання, вулиці і навіть тенісні корти в Івано-Франківську гарячою водою з підземних геотермальних джерел. Міські винахідники кажуть, що місто врятують від замерзання сонячні батареї на дахах багатоповерхівок».

Проте як з’ясували фахівці втілити всі ці оригінальні проекти просто не можливо.

 "На території міста Івано-Франківська і прилеглих сіл немає джерел геотермальних вод на доступній для промислового використання глибині, - сказав репортерові «Галицького кореспондента» заввідділом енергозбереження міськвиконкому Мирослав Мельникович. - Вони залягають надто глибоко, якщо звідти діставати гарячу воду, то вона буде коштувати дуже дорого. Геологи з університету нафти і газу дуже скептично поставилися до ідеї видобутку геотермальної енергії".

Так само безперспективною виявилася ідея стовідсоткового виробництва теплової енергії для потреб міста за рахунок переведення котелень на відходи лісової та деревообробної промисловості, про яку говорилося під час торішнього приїзду Президента Ющенка на відкриття котельні на вулиці Юності.

"Частка теплової енергії, яку виробляє ця котельня, становить 0,02 відсотка потужності міської теплоенергетики. Для того, щоб опалити таке місто, як Івано-Франківськ, не газом, а дровами, треба вирубати все, що росте в області. Від газу можна відмовитися тільки в одному випадку: або перейти на мазут, від чого відмовилися, або на вугілля. А соломою і дровами можна опалювати хіба сільську школу чи амбулаторію. Спалення біомаси може тільки доповнювати той спосіб отримання теплової енергії, який вже є, для економії газу".

Дії влади особливо в час виборів заохочують багатьох до філософського сприйняття нашої реальності.

«Ті, що дурять нас і прирікають на бідність, безжально крадуть у нас цей вільний час, який є цілком реальним і називається свободою, - пише в авторській статті науковець Володимир Ференц (газета « Галичина). - Для тих же, хто все має і кому бракує лиш влади, це час творчої праці на себе, бо в них є все, тільки не вистачає отого пекельного задоволення — влади над людьми, володіння часткою спаленого в котлі праці життя, що своєю енергією рухає чужі швидкісні потяги. Таки мав рацію Іван Франко. Тим, що наверху, хочеться влади, а народові — простого хліба. Ті, що наверху, і є влада. І влада нині кричить сама собі, що вона працює, пише великими літерами: «Вона працює». Вона — це Влада. Вона працює на вибори».

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»

 




Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи