Влада Тернополя впевнена: не сміття спровокувало епідемію



З проблемою вивезення сміття у Тернополі, мешканці міста зіткнулися ще влітку. Тоді місто перебуваkj на порозі екологічного лиха, а над тернополянами  нависла небезпека спалаху кишкових захворювань. Місцевій владі довелось докласти значних зусиль, аби не допустити біди.


Нагадаємо, з 1 серпня вивіз сміття з Тернополя повністю припинено: дорогу до Малашівського смітєєзвалища, куди вивозились побутові тверді відходи, було перекрито мешканцями ближніх сіл. Тоді у зв’язку із масовим застоєм сміття на вулицях міста зросла і кількість випадків блокування каналізаційних мереж. Подекуди такі дії призводили до аварій на водопроводах, а також затоплення підвальних приміщень та витікання бруду на вулиці Тернополя.

Пройшов час і про цю неприємну ситуацію забули як ЗМІ, так і тернополяни.

Однак 20 жовтня над Тернополем нависла нова проблема – невідомий вірус практично паралізував буденне життя мешканців міста: люди раптово почали хворіти, а в медустановах не вистачало лікарняних ліжок. Медики та місцева влада вдарили на сполох. В Тернопільській області та по всій державі на три тижні оголошено карантин в усіх закладах освіти, садочках, закриті гуртожитки.

Так, з початку епідемії померло 22 особи. На сьогоднішній день з числа госпіталізованих виписано 2 788 осіб, з яких діагноз грип або пневмонія був встановлений 1 118 особам.

Керуючись даними за 16 число за інформацією управління охорони здоров’я Тернопільської міської ради, за добу з 15 на 16 листопада із симптомами ГРВІ та грипоподібних інфекцій госпіталізовано 9 людей, з них – 2 дітей.

Станом на 16 листопада у лікувальних закладах міста знаходиться 493 громадян, з них  -  42 дітей. У важкому стані перебуває 5 осіб. Летальних випадків не зафіксовано.

Керуючись постановою Кабінету Міністрів України „Про запобігання поширенню грипу типу А/Н1N1/Каліфорнія/04/09 і гострих респіраторних захворювань серед населення” та враховуючи рішення влади міста, 3 листопада виконавчий комітет міської ради вирішив тимчасово припинити роботу ринків промислової групи товарів, щоб запобігти виникненню стихійної торгівлі в м. Тернополі. А також були вжиті і більш кардинальні заходи: поставлено питання про відкриття інфекційної лікарні, прийнято рішення про створення міської надзвичайної протиепідемічної комісії, вірусологічної лабораторії. До речі, варто зауважити, що Тернопіль – єдина область, яка не має своєї інфекційної лікарні.

Мерія Тернополя зробила все, що могла. З резервного фонду міського бюджету рішенням виконавчого комітету додатково виділено 100 тисяч гривень для запобігання виникнення надзвичайної ситуації та недопущення епідемічних ускладнень серед населення міста та забезпечення лікувальних установ Тернополя необхідними медичними препаратами і дезінфікуючими засобами. Разом з тим, мер Тернополя Юрій Чижмарь підписав розпорядження про виділення ще 50 тисяч гривень із резервного фонду для закупівлі необхідних діагностичних препаратів та налагодження своєчасної й ефективної діагностики грипу та ГРВІ.

Спираючись на дані  заступника головного санітарного лікаря області Нінель Цяпи, загострення епідситуації на ГРВІ у Тернопільській області спостерігався два тижні поспіль. «Аналізуючи ситуацію, з 12 по 18 жовтня, було зафіксовано 3938 випадків захворювання на ГРВІ.  З 19 про 25 жовтня зареєстровано 10119 випадків. Ріст відбувся у 2,5 рази. В окремих регіонах області оголошено обмежувальні заходи. Фактично, це трактується як спалах гострої респіраторної інфекції», – розповідає Нінель Цяпа.

Тоді ж всі західні ЗМІ почали гостро цікавитись питанням чи пов’язана епідемія ГРВІ та грипоподібних захворювань в Тернополі із проблемою вивозу сміття? Чому епідемія грипу та гостро респіраторно вірусної інфекції почалась саме у Тернополі і що стало причиною масового захворювання?

Чому  сплеск гострих інфекційних захворювань проявився вперше саме в Тернопільській області, лікарі певною мірою пояснюють великою інтенсивністю трудової міграції з країн. А це, зокрема, Росія, Італія, Іспанія, Португалія.

Також неодноразово влада міста та управління охорони здоров’я міської ради запевняли місцевих жителів, що епідемія ГРВІ та грипоподібних захворювань у Тернополі не пов’язана із проблемою нерегулярного вивезення сміття, що було характерним для обласного центру у літній період. Адже такого роду інфекційні захворювання передаються тільки повітряно-крапельним шляхом.

Теорію про спалах епідемії через застій твердих побутових відходів на околицях міста заперечує і головний державний санітарний лікар Тернополя Володимир Паничев:  «У літні місяці, коли нерегулярно вивозили сміття, нам вдалося забезпечити епідеміологічне благополуччя міста і не допустити спалаху кишкових захворювань, які могли мати місце. Сьогодні ж, коли виникла епідемія гострих респіраторних вірусних інфекцій, які передаються повітряно-крапельним шляхом, говорити про її взаємозв’язок із сміттям немає підстав».

І все ж досі остаточної думки немає: хтось переконаний, що вірус до Тернополя завезли заробітчани та іноземні студенти, інші ж – що «зародком» ГРВІ став застій твердих побутових відходів, ще хтось впевнений, що ситуацію, яка склалась в області «розкрутили» засоби масової інформації.

Доречно нагадати, що регулярне вивезення твердих побутових відходів з території Тернополя на Малашівське сміттєзвалище здійснюється з 13 жовтня. «До цього часу сміття також вивозилося, хоча і нерегулярно, Усі відповідні заходи, які вживалися для забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя, підтверджують недопустимість впливу наслідків сміттєвої проблеми на сьогоднішню ситуацію із грипоподібними захворюваннями», - розповідає заступник начальника міського управління  ЖКГ Андрій Дроздовський.

Тут також буде слушно зауважити, що на сьогодні Кабінет Міністрів України опрацьовує технічні питання безкоштовної передачі в розпорядження комунальних служб м.Тернополя сміттєсортувальної лінії з м. Івано-Франківська.

Хочеться вірити переконанням владних структур, що не сміття спровокувало спалах епідемії. А поки медики і чиновники з’ясовують причини епідемії, в Тернополі (а також і по всій Україні) наросла паніка. З оголошенням епідемії  в Тернопільській області, не лише водії маршруток, працівники аптек, громадських закладів, магазинів, але й кожен третій мешканець міста наділи захисні маски. А тим, хто з’являвся на роботі без марлевих пов’язок загрожув штраф, вартістю в 17 гривень. При обстеженні, виявивши будь-які ознаки ГРЗ, лікарі відправляли хворих до медичних установ. Власне такими діями місцева влада сподівалася зменшити  поширення небезпечного вірусу, який вражав переважно молодих та дужих людей.

Зауважимо, що у більшості випадків вірус вражає легені людини і може стати причиною таких ускладнень як пневмонія, менінгіт, енцефаліт. Як правило, наслідком ускладнень здебільшого було самолікування та запізніле звертання до  лікарів.

На переконання фахівців пневмонічні ускладнення досить підступні, оскільки можуть проходити навіть без звичних кашлю чи хрипів, а зрідка й без підвищення температури. А для того, щоб уникнути проблем зі здоров’я саме з цього приводу слушною залишається порада постійно вживати вітамінні комплекси та продукти, які містять вітаміни для підтримки імунітету. Водночас  лікарі рекомендують уникати масових заходів, де є велике скупчення людей.

Сьогодні ж до медичних закладів хворі поступають на перших стадіях захворювання: "Зараз вже поступають хворі на ранніх стадіях. До цього ж люди зверталися на 5-7-ий день захворювання, коли допомогти вже їм було не під силу", – розповідає начальник Управління охорони здоров'я  Тернопільської ОДА Богдан Ониськів. Також він запевняє, що до медичних установ Міністерство охорони здоров'я надіслало медикаменти, якими безкоштовно лікуватимуть хворих за рекомендацією спостерігаючого лікаря.

Нині, коли у Тернополі явно намітилася тенденція зниження рівня захворюваності на ГРВІ та грипоподібні інфекції, у більшості мешканців міста відчуття небезпеки послабилось: боязьнь захворіти чи не у половини людей поступово розвіюється, зменшилося до мінімуму й число тих, котрі скрізь і всюди появлялися лише в  марлевих пов’язках. Помалу прохання лікарів тернополян й надалі суворо дотримуватись протиепідемічних вимог останніми поступово ігнорується. «На жаль, сьогодні спостерігаємо, що люди втратили пильність і не дотримуються протиепідемічних вимог, хоч карантин ще триває. І власне це може стати однією з найбільших причин подальшого зростання захворюваності», – розповідає головний державний санітарний лікар м. Тернополя Володимир Паничев. На черговому засіданні міської надзвичайної протиепідемічної комісії Тернополя він також зазначив, що вже з 16 листопада  прогнозується нерізке зниження рівня захворюваності. Однак мешканцям не варто розслаблятися, адже новий панденемічний грип надто непередбачуваний, чим є дуже небезпечним. Саме тому, краянам та усім громадянам України так важливо строго дотримуватись протиепідемічного режиму й надалі. Адже за прогнозами фахівців нам слід ще чекати другої та третьої хвилі захворювань.

 

Ірина Пилипів, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи