Після грипу туристів до Львова заманюватимуть різдвяною кутею в півціни






Епідемія грипу стала причиною того, що Львів опустів: туристів в місті практично немає, готелі порожні, на час піку епідемії були закриті більшість закладів громадського харчування. Та й взагалі на вулиці перехожих було дуже мало — адже поширились чутки про розпилювання на містом дезінфекційних речовин з літака, а інформаційні повідомлення про грип більше нагадували зведення з фронтів. Тож не дивно, що збитки туристичної галузі Львова колосальні. «Збитки дуже великі, багато туристичних груп скасували свої поїздки до Львова... На 80-90% впала завантаженість готелів, закладів харчування», — сказав міський голова Львова Андрій Садовий під час прес-конференції у Львові.

Представники туристичної галузі вважають, що не сам грип, а політичні спекуляції навколо епідемії відлякали туристів зі Львова. Тобто саме влада і політики, які тепер збираються повертати туристів до Львова, немало доклались до того, щоб рівень гостей міста впав до нуля. «Я б не формулював би навіть так запитання  — епідемія грипу та туристи. Є епідемія — яка була чи ні так і не відомо, і є інформаційна підтримка та політичні спекуляції. От, власне, вони точно були перебільшенні — і як наслідок, хтось здобув політичні та фінансові дивіденди, а людей залякали та зробили із міста центр розповсюдження небезпечних вірусів. Вочевидь кількість туристів у Львові впала фактично до нуля, і весь бізнес, дотичний до туристичної галузі, опинився на межі виживання, а це тисячі робочих місць», — сказав в коментарі кореспонденту «ОстроВ» директор Холдингу Емоцій «ФЕСТ» Юрко Назарук. 

Схожої думки дотримується і член Гільдії рестораторів Львова, депутат Львівської міськради Вардкес Арзуманян. «Я би сказав, що не так епідемія вплинула, а скільки паніка і всі розмови навколо епідемії. Справа в тому, що епідемії були завжди, і карантин у школах був кожного року, але не було такої паніки і ресторани не закривались на час карантину. Ми розуміємо, що грип цього року не такий як завжди, ми розуміємо, що він дуже важкий, ми розуміємо, що важких хворих трохи більше, але та паніка, яка була цього року, нанесла дуже багато шкоди туристичній галузі. І ми маємо на сьогоднішній день результат — результат в тому, що на 70-80% впали прибутки ресторанів. Якщо порівняти з фінансовою кризою, яка розпочалась в цей же час минулого року, то тоді десь на 30% впали прибутки ресторанного бізнесу, то уявіть собі, що зараз», — сказав кореспондентові «ОстроВ» Вардкес Арзуманян.         

Проте не у всіх пішли справи так погано. Паніка спричинилась до того, що не лише туристи перестали приїжджати до Львова, а й самі львів’яни «втікали» на відпочинок за кордон. У туристичних фірмах Львова в кілька разів збільшилися обсяги продажу туристичних путівок в «теплі краї», зокрема, у Єгипет та Туреччину. При цьому минулого року в цей період клієнтам навіть пропонувалися акційні знижки, щоб заохотити до відпочинку за кордоном. «Рейси літаками в Єгипет зі Львова здійснюються чотири рази в тиждень, проте квитки вже всі викуплені аж до 21 листопада. Тоді як у цей період минулого року рейси на Єгипет у Львові були зняті взагалі, працював лише один туроператор з продажу путівок у Єгипет. А зараз на ринку продажу путівок успішно працює аж п‘ять туроператорів», — каже менеджер ВАТ «Західний регіональний центр туризму» Марія Лазурко.

Заступник начальника управління культури та туризму Львівської облдержадміністрації Андріан Кліщ від надприбутків єгипетських напрямків в маленькому «шоці», адже, на його думку, від грипу не обов’язково втікати в Єгипет, а можна себе ізолювати від вірусу на відпочинку в рідних та близьких Карпатах. «Певні люди і мас-медіа зробили просто істерію по грипу. В нас буде зараз проблема — повернути до  Львова туриста. Але чому люди не могли поїхати в Карпати? Що потрібно? Обмежена кількість людей, не їздити в громадському транспорті, поменше бувати в громадських місцях і головне чисте повітря. І наші Карпати готові прийняти туристів навіть в такий час!», — сказав в коментарі кореспонденту «ОстроВ» Андріан Кліщ.

Проте слід відзначити, що загалом від грипу туризм в Карпатах не постраждав. «Я сьогодні мав розмову з директорами двох великих баз в Карпатах, в них жовтень-листопад завжди «мертвий» сезон. Але проводились в Карпатах дуже багато корпоративних вечірок, по 80-200 чоловік, і цього року їх було набагато більше, ніж минулого та позаминулого року. Тобто люди виїжджали в Карпати і робили корпоративні забави.  А путівки на гірськолижний пік сезону, це Новий рік і Різдво, вже продані.

Але повернемось до Львова.  Хоча зараз ситуація стабілізується, ресторани та кафе міста відновили свою роботу, проте кількість туристів все одно практично рівна нулю. «Я думаю, що ситуація буде стабілізуватись, бо паніка спадає і люди починають розуміти, що це звичайна епідемія, така як була минулого року, як і два роки тому, це звичайний грип, але трохи важкий, можливо такий, як був 10 років тому.  Всі ресторани вже відкриті, клуби відкриті, місто живе звичайним життям. Місто готове прийняти туристів», — каже в коментарі кореспонденту «ОстроВ» Вардкес Арзуманян.

Влада і представники туристичної галузі зараз разом думають, як повернути туристів до Львова. Велика надія покладається на святкування Різдва у Львові і на туристів зі сходу України. Вже  прийнято рішення про проведення з 10 грудня по 13 січня святкового різдвяного ярмарку у центральній частині міста Лева, а готелі, ресторани планують вдвічі знизити ціни. «Маю надію, що здоровий  глузд  повернеться , політики  разом з «шустером» поїдуть з країни на новорічні свята в свої «крушовелі» та гути, і тоді в нас настануть справжні свята, і ми будемо відпочивати від усього, що трапилось за рік — а Львів завжди був найкращим містом в Україні для досягнення душевного спокою і гармонії. Тому впевнений, що сезон таки відбудеться. А цього року ми вперше зробимо промоційну скидку, і на вихідні на Миколая до Львова можна буде потрапити у півціни. Окрім цього, в місті всі готелі та ресторани теж даватимуть свої пропозиції в півціни», — повідомив Юрко Назарук.

Чи вдасться владі та туристичній галузі повернути туристів до Львова побачимо найближчим часом. Принаймні, росіяни українського свинячого грипу не бояться, і, як стверджують фахівці, саме наші північні сусіди викупили більшість путівок на різдвяні свята у Карпатах. Тож є сподівання, що по дорозі в гори наші гості з Росії заглянуть і до Львова.

 

Олександр Сніжинський, „ОстроВ”

 

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи