Страшна напасть атакує Галичину. Огляд галицької преси






Галичина в ці дні потрапляє в заголовки всіх провідних ЗМІ України. Також і всі галицькі газети, як і населення, висловлюють стурбованість невідомим вірусним захворюванням, що раптово забирає життя багатьох галичан. Оскільки інформація поновлюється буквально похвилинно, в огляді преси подаємо дані, опубліковані в галицькій пресі трьох областей станом на червер 29 жовтня.

Тернопільське видання «Про все» пише:

«Тернопільщина в паніці. Епідемія грипу, яка накрила область тиждень тому, скосила майже 10 тисяч її жителів. Більше того - невідомий вірус… вже убив сімох людей. Двоє жителів облцентру і п'ятьох селян (серед них жінка, яка нещодавно народила) померли від пневмонії. Ще четверо у важкому стані у лікарнях Тернополя. Як повідомив начальник міськуправління охорони здоров'я Василь Бліхар, всі жертви інфекції - молоді люди, які до цього не мали проблем зі здоров'ям.

В області оголосили карантин, закрили школи. Це означає, що в понеділок діти, у яких зараз канікули, не повернуться за парти…Тернопільчанка Олександра Меліш каже, у місті з'явилося дуже багато людей у марлевих пов'язках, вони не знімають їх і на роботі. Жителі Тернополя скуповують часник, цибулю і горілку для профілактики. В аптеках - черги за пігулками і краплями від простуди, дефіцитними стали найпопулярніші препарати.

"У нас всі продавці і прості жителі ходять у пов'язках, - розповідає пенсіонерка Людмила Романівна. - Кажуть, що насправді вже померло 16 людей".

При цьому, Тернопіль чи не єдиний обласний центр, який не має інфекційного шпиталю ані для дорослих, ані для дітей. При міській лікарні є інфекційне відділення на 60 ліжок, ще 10 місць облаштували на випадок свинячого грипу. Тобто 70 ліжок на населення усієї області, а це на 1 090 891 людину».

Ситуацію на Львівщині описує газета «Високий замок»:

«Головний пульмонолог Львівщини Надія Рудницька каже, що від пневмоній, яким передували вірусні інфекції, в області померло четверо (!) дорослих чоловіків працездатного віку. Двоє з них – з м. Стрия, двоє – з Дрогобича. Про 11-річну дівчинку з Дрогобича головний пульмонолог не говорить, адже займається дорослими. Отже, на Львівщині померло п’ятеро осіб… Для того, щоб стверджувати, що тепер люди помирають від якогось нового нез’ясованого вірусу, потрібно насамперед його визначити, і вже тоді рахувати його жертви. Але такого обладнання не має Львівщина. Наразі взяли проби на аналіз у хворих і відправили до Києва у центральну лабораторію, де впродовж двох тижнів з’ясовуватимуть, чи це часом не свинячий грип. Потім ці аналізи Київ скерує на підтвердження у Лондон…

Завідувач епідвідділу Львівської санепідемстанції Наталія Тімко зауважує, що небезпечний вірус свинячого грипу, власне, і вирізняється тим, що ускладнюється пневмоніями.

Хворих – дуже багато! У маршрутках тільки й чути кашель, чхання, шморгання носом. «На вулиці всі знайомі діти хворі, - каже мені сусідка, поспішаючи по ліки для дитини в аптеку. У когось температура «зашкалює», когось кашель душить». Люди сидять по хатах і лікуються, як і чим можуть. В аптеках – аншлаги, черги! Змітають противірусні препарати, ліки від грипу та ГРВІ, вітаміни... Популярний амізон чи анаферон знайти в аптеках уже важко.

- Ситуація набирає обертів, - невтішно заявляє завідуюча епідеміологічним відділом Львівської санітарно-епідеміологічної станції Наталія Тімко. - Лише за добу (!) в області захворіло на грип та ГРВІ шість тисяч людей. З них 620 осіб – у Дрогобичі».



Про становище в Івано-Франківській області більш детально пише газета «Галицький Кореспондент»:

«Що ж до профілактичного щеплення проти грипу, то тут ситуація просто катастрофічна. «Вакцини немає, на вакцину ніхто грошей не виділяє. Людей щеплених один-два на все місто... Ця робота зовсім не проводиться», - заявив головний санітарний лікар міста Івано-Франківська Олександр Мудрий. Пан Мудрий підтвердив, що більшість населення не щеплене проти грипу, бо вакцина надзвичайно дорога. Цьогоріч вона коштує 80 грн., минулого - 68. А тому в місті, за його словами, є тільки поодинокі випадки колективного щеплення, і це, як правило, працівники банків.

Разом з тим, Олександр Мудрий наголосив, що на сьогодні перевищення епідеміологічного порогу дали ГРВІ, а не грип. «По суті, в більшості це є все ж таки гострі респіраторні вірусні інфекції, а не грип, - запевнив він. - Немає таких симптомів інтоксикації, які спостерігаються при грипі».

За інформацією «Галицького кореспондента», отриманою з різних джерел на умовах анонімності, на Прикарпатті найімовірніше саме від грипу померло вже семеро осіб. Офіційна медицина причиною смерті в кожному випадку називає вірусну пневмонію, але вона може виявитися ускладненням - наслідком грипу. На сьогодні тривають патанатомічні дослідження, втім, медики вже говорять про новий, досі не відомий тут штам грипу, що спричинив летальні наслідки. Остаточний висновок - за експертами. А пересічним громадянам не варто недооцінювати серйозність ситуації, тож у разі появи симптомів грипу слід негайно звертатися до лікарів».

Причинами виникнення епідемії називають різні фактори: і нещодавнє різке похолодання і снігопади в Галичині, і заробітчан, і тернопільське сміття, і відсутність спеціалізованої інфекційної лікарні в Тернопільській області, і навіть … диверсії з метою зірвати вибори президента України.

Західноукраїнська газета «Експрес» наводить коментар Богдана Ониськіва начальника головного управління охорони здоров’я в Тернопільській області :

«Богдан Ониськів, припускає, що нову інфекцію в наш край завезли з-за кордону заробітчани. А генотип вірусу досі невідомий тому, що в нас немає відповідної сучасної лабораторії… Медики не відкидають того, що це може бути і так званий свинячий грип типу  одного з підтипів – H1N1, H1N2 чи H3N1».

На разі медики пробують не викликати паніки у населення. Вранці головний лікар Івано-Франківської обласної інфекційної лікарні Роман Остяк дав прес-конференцію і повідомив, що:



«У 6 померлих молодих людей була "надзвичайно важка гемарогічна пневмонія. Практично ні в одного з них ми не знайшли типових ознак грипу. Ні у одного з хворих, які померли і які знаходяться в реанімації, цих ознак не було. Під час розтину всі легені їх були в крові.
Що ж воно таке? Класичний грип або вірус, який ми поки не встановили, якийсь модифікований на тлі ослабленого організму людей або змішана якась вірусно-бактерійна інфекція?".

Уряд України на початку наступного тижня має дати відповідь на запитання – що трапилось насправді в Галичині і який саме вірус вражає людей.

 Андрій Микитин, «ОстроВ».

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи