Кілька миттєвостей осені. Огляд преси






«Закрутки» й накрутки

«Кризовий рік не обіцяє бути легким, тому справжні господарі та господині живуть у ці дні під гаслом «ні дня без закруток», - пише газета «Експрес».

Тим часом підприємців, користаються з такого стану речей і живуть за гаслом: «ні дня без накрутки». Газета «Репортер» повідомляє:

«За законодавством продавці мають право завищувати ціни на цукор не більше, як на 15% від торгової надбавки. …на Івано-Франківщину виділили 839 тонн цукру з Державного матеріального резерву України, який з 21 серпня продається за ціною 3,80 гривні…Зате підприємці виставляють такі ціни на цукор, що різниця між мінімальною і максимальною в різних магазинах становить 65%. До прикладу, в деяких івано-франківських магазинах на початку цього тижня цукор коштував 5,80‑5,90 грн., а в інших – 7,25‑8 грн….на Івано-Франківщині повністю припинили роботу цукрові заводи. Крім того, є проблема і з вирощуванням сировини…в області засіяно 20 гектарів цукровими буряками, замість двох тисяч, які були раніше».

Масони і просто VIP-персони

Газета «Івано-Франківський Оглядач» пробує розшукати масонів на Прикарпатті і це їм майже вдалося:

«Розбуялось безліч спекуляцій на тему приналежності тих чи інших українських політиків чи діячів до масонських структур…Серед міст, які мають масонські ложі, є й Івано-Франківськ. Тут з 2006 троку працює наймолодша українська Ложа під назвою « Імхотер до Полум’яної Зорі»…Хоча масонські ложі є закритими. Івано-Франківська ложа виявила відкритість до світу, створивши свій сайт. На сайті опублікована якась таємна адреса ложі – №6 на Сході обласного центру».

Тим часом газета «Репортер» робить неймовірне відкриття: у наших поїздах найбільше крадуть… VIP-персони:

«Деякі пасажири… примудряються красти постільну білизну. А провідники, якщо не відслідковують, відшкодовують її вартість у п’ятикратному розмірі.

Як каже провідниця пані Надія, за статистикою, як не дивно, найбільше крадіжок стається у СВ вагонах: «В СВ їдуть хто? Кандидати та депутати. Перед поїздкою розвішали костюми на вішаки. Приїхали на кінцеву станцію – нема ні костюма, ні вішака». Провідниця розповідає, що крім вішаків та білизни у СВ вагонах зникає ще й посуд. Оскільки тут зазвичай фірмові стакани з реквізитами залізниці, їх, мабуть, прицуплюють для сувенірів. Отак-то поводять себе VIP-персони».

Мисливці за людьми

«Люди з мисливською зброєю, які не зважають на встановлені законом терміни полювання, нахабніють все більше, - пише газета «Галицький кореспондент». - Їхніми жертвами дедалі частіше стають уже не рогаті та ікласті мешканці лісу, а колеги-мисливці та цілком випадкові люди. Невдовзі навіть грибникам та туристам буде небезпечно заходити в карпатські ліси. Кажуть, ще деякі особливо зажерливі добувачі халявного м'яса стріляють просто "на шорох", не розбираючи, чи там ведмідь у кущах, чи бабця ожину збирає...

Обізнані люди стверджують, що браконьєрку не можна перемогти тільки тому, що ті, хто покликаний з нею боротися, самі грішать незаконним полюванням. Як приклад наводять подію дворічної давності, коли група мисливців, до якої входили співробітники міліції, єгер і навіть прокурор, маючи ліцензію на одну козулю, настріляли в лісах Надвірнянщини кабанів. Офіційного звинувачення ймовірним браконьєрам ніхто не пред'явив, а судовий позов та скарги в Генпрокуратуру громадського інспектора з охорони довкілля залишаються криком волаючого в пустелі…

Розгул незаконного полювання часто пояснюють низькою свідомістю самих мисливців. Мало хто говорить про ті передумови, які створює для браконьєрства сама держава через недосконале законодавство та повсюдну корупцію.Кажуть, отримати мисливський квиток і дозвіл на зброю тепер можна всього за два дні, якщо знати, кому і скільки заплатити».

Тим часом інші правоохоронці - податківці намагаються наповнити державну скарбницю  всіма способами. І полюють за потенційними заробітчанами. Жертвою такого полювання відчув і кореспондент регіональної газети «Експрес»:

«Три роки тому він побував у США за програмою обміну « відкритий світ», що фінансують з коштів, які виділив конгрес… Днями про поїздку до Америки нагадали вітчизняні податківці. Своїм листом вони настійливо запрошували з’явитися для заповнення декларації та сплати податків із доходів, зароблених в Америці… Не допомогло й роз’яснення, що навіть американська віза у паспорті вказує на неможливість працевлаштуватися – тип RJ1 означає лише обмінні навчальні програми. Місцеві податківці лишилися твердими мов кремінь і пообіцяли спрямувати справу до суду, аби він стягнув з мене «приховані» 89 гривень».

Спортсмени й бізнесмени

Оскільки нинішній стан футболу на Прикарпатті катастрофічно занепав, тож газети починають згадувати старі добрі часи. Газета «Кур’єр футболу» повідомляє маловідому сенсацію:

«Вибух другої світової війни не дозволив команді Станіславова ( Івано-Франківська – «ОстроВ») зіграти у фіналі кубка Польщі. Сезон 1939 року є одним з найяскравіших в біографії нашого футболу…. У півфіналі на Станіславів очікував вояж у Вільно (нині Вільнюс), який також входив до складу Польщі…. Підсумок віленського матчу було названо сенсацією державного масштабу… Проте сумнозвісний пакт Молотова—Ріббентропа перекроїв політичну карту Європи. У вересні 1939 року західно Україна увійшла до складу СРСР».

В складі України прикарпатський футбол разом з головною командою ФК«Прикарпаття» летить до низу. Газета зокрема пише про таке:

«За словами керманича франківського клубу Анатолія Ревуцького, на щастя у команди Івано-Франківська ще є друзі. Вони вкотре підставили плече у скрутну хвилину. Другу частину заявкового внеску до ПФЛ у розмірі 185 000 грн. сплатив  народний артист України Богдан Сташків. «Звідки він узяв ці гроші гроші, я не відаю, але проблему знято»,- сказав А.Ревуцький».

Але не всі бізнесмени такі щирі, як пан Б.Сташків. Багато з них вкладають у спорт виключно з метою прибрати до рук цілі спортивні споруди.

«За роки незалежності найболючіша проблема в області — матеріально-технічне забезпечення масового і великого спорту, - пише обласний тижневик «Галичина». - Щось нове будувати немає коштів, а за те, що збудоване ще за старих часів, йде боротьба між приватними, спортивними, громадськими та державними структурами. Хтось деякі спортивні споруди вже прибрав до своїх рук чи хоче їх прибрати, а дехто, хоч і нині фінансово безсилий, не хоче віддавати колись нажите. Останнім часом кілька ініціатив виплило зі стін облдержадміністрації…. зокрема, про наміри влади перебрати у свою власність бази олімпійської підготовки — Бурштинську  веслувальну, Івано-Франківський спорткомплекс «Олімп» і Ворохтянську навчально-спортивну базу «Авангард» з трамплінами. Остання належить профспілкам, а ті не мають бажання її передавати. Незадоволений озвученням намірів владних структур голова ради профспілок області Ігор Басюк.

Справедливість почали шукати в прокуратурі, і тепер  відстоюватимемо свої інтереси всіма законними методами… Завдяки раді профспілок і ФСТ «Україна» навчально-спортивна база «Авангард» залишилася цілісним майновим комплексом і використовується за призначенням. Це підтверджують і самі спортсмени, і люди, які наближені до спорту. А якщо міністерство хоче вкладати кошти в розвиток трамплінів, — ніхто не забороняє….однак для реконструкції трамплінів потрібні значні кошти — щоб довести їх до європейських стандартів, фахівці називають суму в 1 млн. євро».

Оскільки таких коштів у бюджеті місцевої влади немає, то краще хіба читати старі газети і вивчати старі спортивні досягнення.

Василь Хом’як, «ОстроВ».

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи