Гряде грибний сезон. Огляд преси






Усі прикарпатські газети зарясніли заказними статтями на політичні теми. Майбутні кандидати на пост Президента України повчають електорат, критикують своїх опонентів а подекуди обливають усіх підряд відвертим чорним піаром. Оскільки вибори ще не почалися, тому газети пробують писати якісь матеріали й на інші актуальні теми.

«Солодке» життя минулося: колись цукрова Івано-Франківщина сьогодні змушена сподіватися на милостиню з Держрезерву - не більше 10 кг цукру на руки й лише до 15 вересня, - пише газета «Галицький кореспондент». - Минулого тижня на продовольчий ринок Прикарпаття потрапив цукор з Державного резерву - всього 839 тонн, що заледве сягає половини місячної потреби області. В Івано-Франківську ДП «Комбінат хлібопродуктів» відпускає цукор-пісок в торгову мережу за вартістю 3,5 грн. за 1 кг, що дозволяє встановити роздрібні ціни на рівні 4-4,5 грн. за 1 кг. Діятиме «акція» до 15 вересня цього року.

На переконання чиновників, що днями зібралися в Івано-Франківському міськвиконкомі на нараду з питань організації торгівлі цукром, такий захід, по-перше, дасть можливість малозабезпеченим дотягнути до нового цукрового врожаю, а по-друге й головне - знизить ціну товару і в тих торгових точках, куди дешевий держрезервівський цукор не дійде.

Втім, надто сподіватися на новий врожай навряд чи варто: принаймні на Прикарпатті його не буде. Посівні площі під буряк прагнуть до нуля, а від двох потужних колись цукрових заводів - Бовшівського й Городенківського - залишилися хіба солодкі спогади й гіркі руїни».

Руйнується на Прикарпаття не тільки цукрова промисловість. Газета «Прикарпатська правда» пише:

«Найбільше зниження випуску продукції зафіксовано на підприємствах хімічної та нафтохімічної промисловості – 4.5 раза, машинобудування – 2,8, металургії й випуску готових металевих виробів – у 1,8 раза… Руйнуючи промисловість області, калічимо людські долі. Кадри досвідчених робітників і спеціалістів, які готували протягом багатьох років, стають непотрібні. Одні, не маючи де працевлаштуватися, працюють за скороченим робочим тижнем, інші – втікають у зарубіжжя, де часто виконують роботу, якої цураються навіть біженці з «чорного» континенту, або заповнюють армію торгівельників на «п’яних» ринках».

Скоро в ряди безробітних також відправляться футболісти Івано-Франківського футбольного клубу першої ліги «Прикарпаття». Газета «Західний кур’єр» пише: «Минулого тижня…втомившись слухати образливі вигуки уболівальників ( котрі в свою чергу втомилися спостерігати з року в рік за безпорадною грою місцевої команди) президент клубу Анатолій Ревуцький одразу після фінального свистка постав на біговій доріжці з мікрофоном в руках. Він згуртував довкола себе гравців та тренерський штаб і звернувся до присутніх: - Під час гри ви кричали « Ревуцького на поле»… Так ось я тут. І хочу вам сказати, що не виключено, що цю команду… ви бачите востаннє. Бо вона нікому не потрібна. Тих коштів, що виділяє місто мало. Чи може клуб першої ліги прожити три місяці за 60 000 гривень? Обласна влада цій команді допомагати не буде».

І якщо у футболістів бодай ще є якісь надії на працевлаштування, то у будівельників все менше шансів знайти роботу, особливо тепер, коли темпи будівництва шалено скорочуються. Обласний тижневик «Галичина» пише:

«Ще донедавна Івано-Франківськ за обсягами будівництва був одним з
 лідерів серед обласних центрів України. Та, схоже, нинішня фінансово-економічна криза заподіяла цій галузі відчутного удару. Принаймні про це свідчать надані
головним управлінням статистики в області показники виконання будівельних робіт підприємствами міської ради за сім місяців цього року.

Хоча ті й виконали майже 61% усього загальнообласного обсягу будівельних робіт, а конкретно — на суму 173,8 млн. грн., однак відстають від рівня будівництва торік аж на 59,2%, хоча це й дещо менше, аніж було в січні—червні 2009-го — на 59,6%. Особливо ж скоротилися обсяги робіт із завершення будівництва — на 75,1%, тобто на тих об’єктах,
 спорудження яких вийшло, говорячи спортивною термінологією, на фінішну
пряму.

Не працювало з початку року кожне восьме з будівельних підприємств, що включені до статистичного спостереження. А серед тих, що працюють, майже 76% знизили обсяги робіт, причому понад 58% підприємств — наполовину і більше».

Тим часом на Івано-Франківщині напрацьовують новий метод оздоровлення  – церковними дзвонами.

«До коломийського Миколаєво-Успенського монастиря поспішають прочани не тільки на літургію, - пише регіональна газета «Експрес». – До дзвінниці кожного дня приходять люди. Вони стають під дзвони під час літургії, коли відбувається передзвін, та моляться. І немає значення під яким стоїш, важливо – віра в чудо… Коли б’ють у дзвони, відразу незвично від голосного звуку. Та за кілька хвилин людина до нього звикає. За словами монахів, від голосних дзвонів оглухнути не можна. Навпаки, були випадки, коли до глухих повертався слух. Для оздоровлення кожному потрібна індивідуальна кількість сеансів: комусь – два, комусь – понад десять».

Але для того, щоб не вдаватися до таких надзвичайних чи будь-яких методів лікування, газети починають попереджати про небезпеки, які чатують на людей. Газета «Репортер» пише:

«Починається грибний сезон. Щороку в цей час поряд з напливом грибників у ліси відбувається наплив у лікарні людей, які отруїлися…Отруєння блідою поганкою найчастіше трапляється у вересні, коли з’являються опеньки. Бліду поганку часто плутають з голубінками. Отруєння грибами переважно носять сімейний характер…. Смерть від отруєння грибами справді страшна. Людина помирає при повній свідомості у страшних муках. Багато з тих хто це бачив просто перестають їсти гриби».

В той же час політичний грибний сезон уже розпочався. Про його перепетії дізнаватимемося в наших оглядах преси уже в осінні місяці.

Василь Хом’як, «ОстроВ»

 

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи