Т.Василик: я за відміну будь-яких благодійних пожертв



Нещодавно розпорядженням міського голови № 47/1-с від 23.07.2009 року головним лікарем міської клінічної лікарні № 1 міста Івано-Франківська призначено Василика Тараса Петровича. Ми вирішили зустрітися з новим керівником цієї лікувальної установи щоб з’ясувати його плани.

Василик Тарас Петрович народився 30 квітня 1967 року у селі Старий Лисець Тисменицького р-ну Івано-Франківської області. Освіта вища, у 1992 році закінчив Кримський медінститут. Після закінчення трирічної інтернатури, з 1995 року працює лікарем хірургом. У 1996 – 1998 рр. навчався у клінічній ординатурі при ІФДМА. У 2006 р. переведений у Івано-Франківську міську клінічну лікарню №1 на посаду заступника головного лікаря з лікувальної роботи.

- Вітаю Вас з призначенням. Що Ви, як новий головний лікар, плануєте змінити у лікарні? Які першочергові заходи будуть Вами здійснені в найближчий час? 

- Це будуть планові заходи. Я хочу щоб пацієнти, котрі звертаються в наш заклад, були задоволені, щоб кожен хворий отримав якомога якіснішу медичну допомогу. Як ви знаєте на базі нашої лікарні діє міський травматологічний пункт, до якого протягом року звертаються більше 9 тисяч людей. Крім того на нашій базі працюють три кафедри Івано-Франківського Національного університету та проводять свої практичні заняття студенти медичного училища.

Я буду і надалі велику увагу приділяти  впровадженню нових медичних технологій. База у нас потужна, адже саме у нашому закладі в місті було вперше впроваджено лапароскопічну методику проведення хірургічних операцій. Ну, і звичайно, людина, яка перебуває у нас на лікуванні повинна почувати себе комфортно. Тут роботи багато, бо комфорт, це і деонтологія медичних працівників, це і належне лікувальне харчування, і побутові умови в палатах і багато іншого… А Ви знаєте, що галузь охорони здоровя в Україні фінансується, нажаль, по залишковому принципу, точніше по формульному розрахунку з Міністерства охорони здоровя.

- Нині всі говорять про економічну кризу, брак коштів. Як розвивалася лікарня цього року, чи придбали якесь нове обладнання?

- Порівнювати з минулим роком важко, бо він був визначений як рік медицини в Івано-Франківську. При тому всьому нинішнього року нам вдається за позабюджетні кошти проводити ремонти, купувати обладнання для покращення лікувально-діагностичного процесу. Скажімо, ми цього року купили комп’ютерний реовазограф та спірограф. Ви напевно бачили, що ми спільно з медичним університетом робимо капітальний ремонт лекційної зали. І сюди, на цей ремонт, також пішли кошти з благодійних пожертв.

- Що стосується позабюджетних коштів. У Вашому медичному закладі беруться добровільні пожертви з пацієнтів чи не хочете відмінити таку практику?

- Звичайно, що я за відміну будь-яких благодійних пожертв. Але, погодьтеся, ми живемо нині в такий час, що без фінансової допомоги самого хворого або його родини, якісну допомогу, з застосуванням найновішого обладнання і медикаментів, надати важко. Тому, ми і мусимо користуватися допомогою пацієнтів, залучати їх добровільні пожертви. Але ця сума не є вже аж такою великою, як комусь може здатися. За ці кошти основному покриваються витрати на лабораторні аналізи, на ендоскопічні, рентгенологічні, ультразвукові та інші види обстеження.

- Принагідно скажіть, а скільки, скажімо, у Вас коштує лапароскопічна холецистектомія?

- Стандартної ціни немає. Людина може внести в касу стільки, скільки вона може, від 1 гривні і далі. Але є прораховано, що вартість такої лапароскопічної операції обходиться лікарні десь до 300 гривень.

- Що Ви як головний лікар плануєте зробити найближчим часом?

- Буду докладати всіх зусиль, щоб відкрити палату інтенсивної терапії на як мінімум 6 ліжок, бо дуже важливо, щоб люди, які перебувають в критичному стані чи післяопераційні хворі, могли перебувати під постійним лікарським контролем. Згідно нормативів щоб у відділі інтенсивної терапії цілодобово чергував лікар анестезіолог потрібно 6 ліжок, а у нас за штатом є тільки 4 ліжка…

А ще в лікарні потрібно негайно міняти каналізаційну мережу, в тому числі і дощову каналізацію. Одним словом справ багато.

- А яке цього року фінансування медичної галузі міста, напевно воно зведене до мінімуму?

- Фінансування медицини міста відбувається на рівні минулого року, тобто Міністерство виділило 84 млн. 700 тис. грн., плюс ще міський бюджет додав 3 млн. грн. Інше питання, що бюджет формувався в кінці минулого року, а ціни нині зовсім не ті, що були тоді… Тому, можна сказати, що попри те, що сума виділена на медицину не змінилася, фінансування погіршилося.

 

Розмову провів Сергій Стефанко «ОстроВ»

 

Довідка.   Міська клінічна лікарня № 1 м.Івано-Франківська - це стаціонар на 280 ліжок. Відділення: хірургічне - 60 ліжок; травматологічне - 60 ліжок; терапевтичне - 40 ліжок; гастроентерологічне - 60 ліжок; неврологічне - 60 ліжок. Міський травмпункт (в т. ч. центр антирабічної допомоги міста) обслуговує всередньому 10 000 хворих на протязі року. На протязі року в лікарні лікується близько 8600 хворих. Медперсонал і допоміжні служби налічують – 363 осіб, в тому числі – 67 лікарів.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи