Метелики розтоплюють серця. Огляд преси

З приходом на Прикарпаття по-справжньому гарячого літа, «гарячими» стали ряд проблемних питань, про які дізнаємося зі шпальт місцевих газет.

Обласний тижневик «Галичина» з’ясовує вартість навчання в вузах Івано-Франківська:

«В Івано-Франківському національному медичному університеті найдорожчою є спеціальність «стоматологія». За рік навчання треба заплатити 15 000 грн., тоді як торік було лише 11 500 гривень…А от на «лікувальну справу» ціна підскочила з 9 500 до 12 000 гривень за рік навчання; «педіатрія» — з 7 500 до 10 000 грн.

Є й такі спеціальності, які не подорожчали. Це «фармація» — 9 200, «фармація» (заочна) — 8 200, «сестринська справа» — 4 500, «стоматологія ортопедична» — 6 500 гривень…

У Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника …вартість навчання зросла в середньому на 20 відсотків… на «міжнародні відносини» (ціни зросли протягом року з 8 400 до 10 250 грн.), «правознавство» (8 300 — 10 150 грн.), «дизайн» (6 500 — 7 950 грн.), «англійська мова та література» (7 400 — 9 050 грн.), «туризм» (7 300 — 8 900 грн.), «менеджмент організацій» (7 100 — 8 700 грн.)…Ціни на вивчення природничих і точних наук теж зросли: на спеціальності «хімія» — з  4 400 до 5 400 грн., «біологія» — 5 200 —

6 350 грн., «фізика» — 4 300 — 5 250 грн., «математика» — 4 600 — 5 600 грн.»

Тим часом для іноземних студентів ціни набагато вищі, «приблизно в півтора-два рази, аніж для українських студентів. Наприклад, «лікувальна справа» — 3 000, «педіатрія» — 2 500, «стоматологія» — 3 300, «фармація» — 2 500, «фармація» (заочна) — 2 000, «сестринська справа» — 1000, «стоматологія ортопедична» — 1 500. Ціни, звісно ж, у доларах», - пише газета.

Поки одні думають як поступити й заплатити за навчання, перед іншими постає питання працевлаштування. Газета «Івано-Франківський Оглядач» пише:

«Нагальна проблема літа – випускники вишів. Адже пора шукати роботу, а обійми ніхто не розкриває. Молоді люди зовсім не мають досвіду, натомість високі вимоги стосовно оплати та робочого місця.

Криза показала, що наша молодь абсолютно не прилаштована до працевлаштування в умовах ринкової економіки, - каже працівник Івано-Франківського обласного молодіжного центру праці Лариса Євсеєва, - шукають роботу лише тоді, коли закінчили навчання. Краще б вони вже мали напрацювання, що і як робитимуть. Лариса Євсеєва розвіяла міф про те, що наше юнацтво живе у ногу з часом. Молоді люди й не здогадуються про те, що кожні п’ять років десять тисяч професій зникає, а лише п’ять тисяч з’являється нових. До цього треба бути готовим та вибирати майбутню професію, виходячи із потреб, які виникають на ринку праці».

Зрозуміло, що за умов економічної кризи на ринку праці ситуація складна. Рівень безробіття не зменшується. Газета «Галицький Кореспондент» пише:

«За інформацією директора Івано-Франківського міського центру зайнятості Ганни Бандури, рівень безробіття в обласному центрі складає 1,89%, а на обліку в міському центрі зайнятості перебуває 3011 осіб...Протягом п’яти місяців до служби зайнятості роботодавці надіслали звернення про те, що буде скорочено 3088 працівників. Наразі ж звільнено менше тисячі працівників. Щоправда, за цих п’ять місяців до центру зайнятості надійшло і значно менше вакансій порівняно з минулорічним періодом. Торік їх було понад 5 тисяч, а цьогоріч – менше 2 тисяч вакансій. Це свідчить про те, що ситуація залишається дуже складною і загалом прийом на роботу здійснюється тільки за рахунок плинності кадрів. Нових робочих місць дуже мало відкривається… Міський голова Віктор Анушкевичус вважає, що це залежить не від міської влади, а від загальнодержавної політики уряду…оскільки ПДВ підприємствам не повертають, незважаючи на відповідні листи, які міський голова надіслав на ім’я Юлії Володимирівни, і до податкової».

А поки відповідь від Ю.Тимошенко не надходить, і ПДВ також не повертають, Івано-Франківський мер взяв собі за звичку щоденно виглядати у вікно свого кабінету і ось раптом став помічати, що  «працівники міськвиконкому в робочий час повертаються з базару. Тому в мерії зараз запровадять жорсткий контроль за виробничою дисципліною: «Якщо когось в робочий час побачу не на робочому місці – звільню, – попередив керівників відділів і управлінь Віктор Анушкевичус. – Я розумію, що є виробничі потреби… але якщо я з вікна побачу, що хтось в робочий час йде з базару, то на роботу він вже може не приходити», - пише газета «Західний кур’єр».

І ось один чиновник уже точно на роботу може не приходити.

«Івано-Франківський міський голова підписав розпорядження про звільнення директора ДКП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Арсена Блащука… Причиною стала заборгованість мешканців міста перед цим підприємством в сумі 54,5 мільйони гривень. Якщо вдуматися, то здавати владні портфелі треба і високим чиновникам, адже їх політика призводить до зубожіння простого народу, а отже до боргів за «комуналку» загалом і за газ зокрема», - пише газета «Прикарпатська правда».

Не відомо чи владні мужі погодяться на відставку через «борги» й «газ», але окремі мешканці Прикарпаття навчилися жити взагалі і без газу, і без комуналки.

«За 70 кілометрів від Івано-Франківська живуть люди, котрі й досі користуються гасовими лампами, не знають, що таке телевізор, холодильник, мобільний телефон, а їхні діти ніколи не їздили на велосипедах і бавляться саморобними ляльками та дерев’яними іграшками… В їхніх оселях немає підлоги. Вони вважають це за розкіш. Немає ані електрики, ані газу. В Америці ці люди називають себе еміші, а в нас на Прикарпатті – дітьми Бога Живого», - пише газета «Експрес».

Вочевидь, без електрики легше і у питаннях пожежної безпеки. Представники традиційних церков на Прикарпатті поки ще за прикладом віруючих емішів не відмовилися від користування електроприладами, а тому

«У Косові пожежа майже повністю зруйнувала церкву святого Василія Великого – дерев’яну пам’ятку архітектури 1895 року, - повідомляє газета «Репортер». - Якийсь час рятувальники не могли втрапити до середини церкви, оскільки двері були зачинені. Тож довелося застосувати бензоріз. Значно ускладнювала гасіння пожежі конструкція церкви: дим ішов з-під бляхи, якою вкрита церква, а доступу до верхівки пожежники не мали. Стелю видно, а що робиться за пере­криттям куполу – ні. Коли ж дісталися до неї, то бляха настільки нагрілася, що неможливо було її розшити…

На Івано-Франківщині, за даними головного управління МНС, в області щороку виникає дві-три пожежі в храмах…

Щоб вберегти унікальні пам’ятки, українські спеціалісти просять внести храми Карпатського регіону у перелік культурної спадщини ЮНЕСКО. Проте однією з умов внесення у реєстр світової спадщини є відповідність критеріям охорони та безпеки. Як виявляється, жоден із наших храмів їм не відповідає».

Руйнуються на Прикарпатті й інші цінні пам’ятки архітектури

«Металоплавильна піч з горловиною вгорі — історична пам’ятка карпатської металургії ХVIII ст. — збереглася в урочищі «Ангелів» неподалік села Осмолоди на Рожнятівщині, -
пише газета «Галичина». - У2005-му, і в 2006-му на відновлювальні роботи управлінню з питань містобудування та архітектури івано-Франківської ОДА з Держбюджету виділяли по 50 тис. грн… Передбачалося, що в 2008 р. управління містобудування та архітектури зможе реалізувати ще 200 тис. грн. із Держбюджету для паспортизації та реставрації Ангелівської домниці… але кошти з Держбюджету не виділили. Більше того — ще 538 тис. грн. боргують управлінню».

Однак місцеве населення до цієї справи ставиться по своєму:

«Щоправда, місцеві жителі ангелівську інженерно-архітектурну споруду називають не інакше як «бовдуром» — димарем, ніби й не здогадуються, що у вересні минає вже 30 років, як творіння львівського єпископа Ангеловича занесено до республіканського реєстру найцінніших архітектурних пам’яток України», - пише далі газета.

Напевно, нелегкі реалії життя обурюють населення і ожосточують їхні серця. Журналісти з газети «Вечірній Івано-Франківськ» досліджуючи тему корупції і опитуючи громадян області раптом виявили, що

«Громадяни області стали схилятися в бік більш жорстких методів боротьби з корупцією… Зростає у нас кількість тих, хто схвально ставиться до китайських та узбецьких методів стримування корупції – розстрілу, відрубуванню рук і т.п. Жорстоко, але дієво».

Але не всі прикарпатці такі жорстокі. У нас водяться і справжні романтики.

«Традиції обсипати молодят рисом, монетками чи цукерками останнім часом загрожує більш екзотична альтернатива, як-от пелюстки троянд чи салют із живих метеликів, - пише газета «Галицький кореспондент». - Живих метеликів, маленьких і великих, різних кольорів і форм пропонує одна з івано-франківських дизайн студій. Один метелик вартує 50 доларів і продається у красивій упаковці. Якщо замовити цілий метеликовий салют, комахи випурхнуть кольоровою зграйкою і, покружлявши в повітрі, елегантно сядуть на плече того, хто буде поруч. Працівники студії запевняють, що такий дарунок здатний розтопити кригу найхолодніших дівочих сердець».

Якщо і справді метелики можуть розтоплювати холодні серця, то може невдовзі цей вид екзотичного сеансу стане у нас масовим? І тоді…Годі мріяти – на дворі літо, і наші українські метелики, здається, вже готові заміняти своїх закордонних родичів. І причому, цілком безкоштовно. Головне, щоб тільки ваші серця були готові розтоплюватися.

Василь Хом’як, «ОстроВ»

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи