Конфлікт навколо «Олімпу»

На початку червня 2009 року в Івано-Франківську під стінами обласної державної адміністрації відбувалися акції протесту на яких спортсмени вимагали повернути спорткомплекс „Олімп” в громадську власність. Учасники акції тримали плакати «Заріцький віддай «Олімп» дітям!», «Владо повернись обличчям до спортсменів!». В акціях-протесту прийняли участь сотні спортсменів. Учасники мітингів стверджують, що безгосподарність пана Богдана Заріцького, який нібито є власником спорткомплексу «Колос» (колишня назва «Олімп»), призвела до занепаду спорткомплексу. Тож тепер спортсмени вимагають повернути «Олімп» державі.

До учасників акції-протесту також приєднався губернатор Микола Палійчук. ЗМІ цитують голову ОДА: «Ми зробимо все, що спорткомплекс став державної власністю. Пан Заріцький стверджує, що зробив ремонт у приміщенні спорткомплексу на суму 1 мільйон грн. В такому випадку ми повернемо акціонеру цю суму з обласного бюджету, якщо Богдан Заріцький надасть документи про проведення ремонту».

“ОстроВ” звернувся за коментарем до представника інвестиційної компанії «Прикарпаття», яка є власником спорткомплексу «Колос», Віталія Заріцького.

  -  Передусім, пане Віталій, скажіть будь-ласка, яке Ви маєте відношення до інвестиційної компанії «Прикарпаття»?

 - Мені опосередковано належить лише близько 10% акцій даної компанії, але я делегований іншими власниками представляти їх інтереси в даній справі.

 У питання про спорткомплекс є передісторія, з неї і почну. Отож, у мене є будівельний бізнес. Сталося так, що інтереси моєї фірми перетнулися з інтересами іншого господарюючого суб’єкту. Виник господарський конфлікт. Я запропонував вирішити даний конфлікт у суді. Після цього 20 березня 2009 року о 11 год., тобто серед білого дня, біля мого офісу на мене напали четверо невідомих в масках з залізними бітами. В результаті я опинився в лікарні з переломом кісток черепа в двох місцях та поламаними кінцівками. Нині цим питанням займається обласне УБОЗ.

 Після цього у місцевих ЗМІ, я вважаю штучно, була піднята тема спорткомплексу «Колос» (колишній «Олімп»). Тому я припускаю, що до історії з моїм побиттям причетні організатори акцій «за захист» спорткомплексу «Олімп». Підняли те, що їм здалося найлегше і найшвидше спрацює у кампанії по моїй дискредитації. Але вони не знали і не вникали в суть цієї справи. «Олімп» для них просто став приводом витягнути на публіку Заріцького і показати який він поганий.

 - Розкажіть, як Ви стали одним із співвласників спорткомплексу «Колос», колишнього «Олімпу»?

 - Ще з 1996 року я орендував в «Олімпі» невелике приміщення, де розмістив більярдну. В 2003 році, у зв’язку з тим, що в Москві завалився спорткомплекс «Трансваль» в івано-франківський спорткомплекс «Олімп» приїхала перша перевіряюча комісія. Після цього, за результатами роботи комісії, від адміністрації державної будівельної експертизи прийшов керівництву спорткомплексу лист про заборону експлуатувати басейн у зв’язку з його аварійністю (проржавіло перекриття, прогнувся дах і т.д.). Але басейн все ж продовжував функціонувати. У 2004 році ще якийсь басейн в Росії чи в Україні завалився, - приїхала друга комісія, і вона повторно видала припис про заборону експлуатації басейну і спорткомплексу в цілому. Тоді власник об’єкту, в особі президії спортивного товариства «Колос», (у складі 14 чоловік) прийняли рішення терміново розпочати ремонт споруди. Спочатку всі, і втому числі і ми, відмовилися, бо підозрювали, що за виконані роботи не заплатять і будівельна фірма збанкрутує. Але згодом я, як голова спостережної ради ВАТ «Отинійське ПМК» запропонував укласти між нами і товариством «Колос» угоду проте, що ми виконаємо ремонт, але під заставу майна. Тобто гарантією проплати за виконані роботи має виступити спорткомплекс, як цілісний майновий комплекс, якщо не заплатите за ремонт, - спорткомплекс наш. Президія спортивного товариства «Колос» погодилася. Ми робили ремонт цілий рік, витратили 1 млн. 100 тис. грн. Нам заплатили 10 тис. грн. Тоді ми почали скаржитися в усі інстанції, писати листи, вимагати розрахунку за виконані роботи. Це тривало кілька років, за цей час змінилося три губернатори.

 - А яку позицію зайняла обласна влада?

 - Скажу, що зробила обласна рада. Вона подала на ВАТ «Отинійське ПМК» позов в суд про визнання угоди про ремонт спорткомплексу недійсною, тобто, що президія товариства «Колос» перевищила свої повноваження. З цього випливало, що нам ніхто платити за роботу не збирається. Отож, починаючи від кінця 2005 року з нами на предмет того, що вони нам нічого не винні, судилися і ОДА, і обласна рада, і Генеральна Прокуратура України. Ми виграли всі суди, аж до Верховного Суду України включно. Я порахував, що за ці роки нашою справою займалося близько 40 суддів по всій Україні.

 Після того у 2008 році ВАТ «Отинійське ПМК» продала спорткомплекс «Колос» інвестиційній компанії «Прикарпаття». Ще одне. Ви мабуть знаєте, що у справі спорткомплексу часто згадують мого батька. Тому, хочу наголосити, що мій батько, Б.Т.Заріцький, до історії з спорткомплексом немає жодного відношення.

 Далі, на протязі 2008 року новий власник замовив проект реконструкції спорткомплексу, вже є містобудівельне обґрунтування розташування об’єкту будівництва, проект підписаний головним архітектором міста Івано-Франківська.

 - Вас звинувачують у тому, що Ви хочете перепрофілювати об’єкт, знести його і т.д. Що ж тут планується побудувати насправді?

 - Дійсно, містом пустили чутку, що ми знесемо «Олімп» і побудуємо 9-ти поверхові будинки. Що ж насправді планувалося? Планувалося інвестувати 1,5 млн. доларів, - це повна реконструкція вже існуючої споруди плюс будівництво критих тенісних кортів з роздягальнями. Але ми поки-що нічого не можемо робити, бо земля знаходиться в оренді спортивного товариства «Колос», яку вони згідні передати нам в користування. Документи проходять погодження в різних інстанціях. Загалом, новий спорткомплекс буде неприбутковою структурою, наше основне завдання це його самоокупність і самовідновність.

 - А яка позиція голови ОДА М.Палійчука у цьому питанні?

- Ми з головою ОДА М.Палійчуком сіли вести переговори і спілкуємося вже тиждень. Він визнає, що інвестиційна компанія «Прикарпаття» є законним власником цього об’єкту.

 - Що Вам пропонують? Кажуть, влада хоче вам компенсувати 1 млн. 100 тис. грн.?

- На це ніхто не погодиться. Кошти затрачені у 2005 році не зрівнянні з цінами 2009 року… Треба було раніше думати, адже замість того щоб думати як віддавати гроші, вони 4 роки з нами судилися. На даний момент немає жодного суду. Ми всі суди виграли. Не має претензій до нас і товариство «Колос». До речі, на акції протесту не було жодного плакату від товариства «Колос». І ще одне, на 2009 рік обласна рада виділила товариству «Колос» на його діяльність аж … 20 тис. грн.

  Розмову провів Сергій Стефанко «ОстроВ»

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи