Конфлікт навколо «Олімпу»

На початку червня 2009 року в Івано-Франківську під стінами обласної державної адміністрації відбувалися акції протесту на яких спортсмени вимагали повернути спорткомплекс „Олімп” в громадську власність. Учасники акції тримали плакати «Заріцький віддай «Олімп» дітям!», «Владо повернись обличчям до спортсменів!». В акціях-протесту прийняли участь сотні спортсменів. Учасники мітингів стверджують, що безгосподарність пана Богдана Заріцького, який нібито є власником спорткомплексу «Колос» (колишня назва «Олімп»), призвела до занепаду спорткомплексу. Тож тепер спортсмени вимагають повернути «Олімп» державі.

До учасників акції-протесту також приєднався губернатор Микола Палійчук. ЗМІ цитують голову ОДА: «Ми зробимо все, що спорткомплекс став державної власністю. Пан Заріцький стверджує, що зробив ремонт у приміщенні спорткомплексу на суму 1 мільйон грн. В такому випадку ми повернемо акціонеру цю суму з обласного бюджету, якщо Богдан Заріцький надасть документи про проведення ремонту».

“ОстроВ” звернувся за коментарем до представника інвестиційної компанії «Прикарпаття», яка є власником спорткомплексу «Колос», Віталія Заріцького.

  -  Передусім, пане Віталій, скажіть будь-ласка, яке Ви маєте відношення до інвестиційної компанії «Прикарпаття»?

 - Мені опосередковано належить лише близько 10% акцій даної компанії, але я делегований іншими власниками представляти їх інтереси в даній справі.

 У питання про спорткомплекс є передісторія, з неї і почну. Отож, у мене є будівельний бізнес. Сталося так, що інтереси моєї фірми перетнулися з інтересами іншого господарюючого суб’єкту. Виник господарський конфлікт. Я запропонував вирішити даний конфлікт у суді. Після цього 20 березня 2009 року о 11 год., тобто серед білого дня, біля мого офісу на мене напали четверо невідомих в масках з залізними бітами. В результаті я опинився в лікарні з переломом кісток черепа в двох місцях та поламаними кінцівками. Нині цим питанням займається обласне УБОЗ.

 Після цього у місцевих ЗМІ, я вважаю штучно, була піднята тема спорткомплексу «Колос» (колишній «Олімп»). Тому я припускаю, що до історії з моїм побиттям причетні організатори акцій «за захист» спорткомплексу «Олімп». Підняли те, що їм здалося найлегше і найшвидше спрацює у кампанії по моїй дискредитації. Але вони не знали і не вникали в суть цієї справи. «Олімп» для них просто став приводом витягнути на публіку Заріцького і показати який він поганий.

 - Розкажіть, як Ви стали одним із співвласників спорткомплексу «Колос», колишнього «Олімпу»?

 - Ще з 1996 року я орендував в «Олімпі» невелике приміщення, де розмістив більярдну. В 2003 році, у зв’язку з тим, що в Москві завалився спорткомплекс «Трансваль» в івано-франківський спорткомплекс «Олімп» приїхала перша перевіряюча комісія. Після цього, за результатами роботи комісії, від адміністрації державної будівельної експертизи прийшов керівництву спорткомплексу лист про заборону експлуатувати басейн у зв’язку з його аварійністю (проржавіло перекриття, прогнувся дах і т.д.). Але басейн все ж продовжував функціонувати. У 2004 році ще якийсь басейн в Росії чи в Україні завалився, - приїхала друга комісія, і вона повторно видала припис про заборону експлуатації басейну і спорткомплексу в цілому. Тоді власник об’єкту, в особі президії спортивного товариства «Колос», (у складі 14 чоловік) прийняли рішення терміново розпочати ремонт споруди. Спочатку всі, і втому числі і ми, відмовилися, бо підозрювали, що за виконані роботи не заплатять і будівельна фірма збанкрутує. Але згодом я, як голова спостережної ради ВАТ «Отинійське ПМК» запропонував укласти між нами і товариством «Колос» угоду проте, що ми виконаємо ремонт, але під заставу майна. Тобто гарантією проплати за виконані роботи має виступити спорткомплекс, як цілісний майновий комплекс, якщо не заплатите за ремонт, - спорткомплекс наш. Президія спортивного товариства «Колос» погодилася. Ми робили ремонт цілий рік, витратили 1 млн. 100 тис. грн. Нам заплатили 10 тис. грн. Тоді ми почали скаржитися в усі інстанції, писати листи, вимагати розрахунку за виконані роботи. Це тривало кілька років, за цей час змінилося три губернатори.

 - А яку позицію зайняла обласна влада?

 - Скажу, що зробила обласна рада. Вона подала на ВАТ «Отинійське ПМК» позов в суд про визнання угоди про ремонт спорткомплексу недійсною, тобто, що президія товариства «Колос» перевищила свої повноваження. З цього випливало, що нам ніхто платити за роботу не збирається. Отож, починаючи від кінця 2005 року з нами на предмет того, що вони нам нічого не винні, судилися і ОДА, і обласна рада, і Генеральна Прокуратура України. Ми виграли всі суди, аж до Верховного Суду України включно. Я порахував, що за ці роки нашою справою займалося близько 40 суддів по всій Україні.

 Після того у 2008 році ВАТ «Отинійське ПМК» продала спорткомплекс «Колос» інвестиційній компанії «Прикарпаття». Ще одне. Ви мабуть знаєте, що у справі спорткомплексу часто згадують мого батька. Тому, хочу наголосити, що мій батько, Б.Т.Заріцький, до історії з спорткомплексом немає жодного відношення.

 Далі, на протязі 2008 року новий власник замовив проект реконструкції спорткомплексу, вже є містобудівельне обґрунтування розташування об’єкту будівництва, проект підписаний головним архітектором міста Івано-Франківська.

 - Вас звинувачують у тому, що Ви хочете перепрофілювати об’єкт, знести його і т.д. Що ж тут планується побудувати насправді?

 - Дійсно, містом пустили чутку, що ми знесемо «Олімп» і побудуємо 9-ти поверхові будинки. Що ж насправді планувалося? Планувалося інвестувати 1,5 млн. доларів, - це повна реконструкція вже існуючої споруди плюс будівництво критих тенісних кортів з роздягальнями. Але ми поки-що нічого не можемо робити, бо земля знаходиться в оренді спортивного товариства «Колос», яку вони згідні передати нам в користування. Документи проходять погодження в різних інстанціях. Загалом, новий спорткомплекс буде неприбутковою структурою, наше основне завдання це його самоокупність і самовідновність.

 - А яка позиція голови ОДА М.Палійчука у цьому питанні?

- Ми з головою ОДА М.Палійчуком сіли вести переговори і спілкуємося вже тиждень. Він визнає, що інвестиційна компанія «Прикарпаття» є законним власником цього об’єкту.

 - Що Вам пропонують? Кажуть, влада хоче вам компенсувати 1 млн. 100 тис. грн.?

- На це ніхто не погодиться. Кошти затрачені у 2005 році не зрівнянні з цінами 2009 року… Треба було раніше думати, адже замість того щоб думати як віддавати гроші, вони 4 роки з нами судилися. На даний момент немає жодного суду. Ми всі суди виграли. Не має претензій до нас і товариство «Колос». До речі, на акції протесту не було жодного плакату від товариства «Колос». І ще одне, на 2009 рік обласна рада виділила товариству «Колос» на його діяльність аж … 20 тис. грн.

  Розмову провів Сергій Стефанко «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи