З ким борються антимілітаристи у Франківську?

Майже 30 років минуло з того часу коли група активістів руху проти ядерної загрози, що протестувала проти будівництва атомної станції Сибрук (Seabrook) в штаті Нью-Гемпшир (США), почала залишати на стінах будинків міста надписи “Moneyforfood, notforbombs”. З ініціативи Кейта МакГенрі (студента Массачусетського інституту технологій), текст було скорочено до “Food not bombs” (FNB (ФНБ)). Згодом, під цим гаслом активісти почали роздавати безкоштовну їжу натовпу з трьох сотень (попередньо проінформованих про акцію) бездомних перед будівлею де відбувалась зустріч керівників заможних банків, що фінансували проекти в сфері атомної енергетики. Ця подія відбулась 24 травня 1980-го року, саме цей день слід вважати зародженням руху FNB.

Успіх від проведення акції був настільки великим, що група почала проводити їх регулярно.

Згодом групи ФНБ, або, в українському варіанті - ЇЗБ (Їжа Замість Бомб) почали виникати і в інших містах, країнах. На заході Європи, наприклад, ініціатива користується успіхом у захисників природи, антиглобалістів, антимілітаристів, хіпі.

Івано-Франківськ не є вийнятком із загальносвітових тенденцій. Вже понад п’ять місяців (щонеділі о 14-ій) на майдані Шептицького проводяться акції другої групи ФНБ, під час яких усі бажаючі мають нагоду поїсти і випити чаю з печивом. Другої,  - тому що перша, проіснувавши більш ніж півроку, розпалась внаслідок розбіжності поглядів активістів.

Для чого це відбувається в ІФ? Україна, начебто, не приймає участі ні в якій війні, немає ядерної зброї (ядерного статусу) й навіть армію (разом з її проблемами) складно назвати армією. Зрозуміти позицію групи досить просто зі змісту листівок, які роздаються перехожим під час акцій. Згідно них FoodNotBombs“…це протест проти війни, проти насилля (включаючи вбивство тварин, тому їжа завжди вегетаріанська), проти бідності та бездомності. Згідно офіційних даних, близько 13 млн. українців (майже 28 відсотків населення) перебуває у стані бідності. А якщо застосовувати критерій бідності, встановлений Світовим банком, який дорівнює денному споживанню на 3 долари США, то до категорії бідних в Україні треба зарахувати майже 70 відсотків її населення (а це більше ніж 32 млн.)…”

Стосовно доцільності антимілітаристичної діяльності на теренах України активісти групи наводять наступний факт: “Україна 2008-го року стала шостою у світі державою за обсягом експорту на світові ринки зброї та військової техніки (за три останні роки Україна продала зброї на суму $2 мільярди, тоді як, згідно даних держскарбниці, до бюджету надійшло всього лише 840 мільйонів гривень). Опосередкована участь у воєнних діях це також участь!”

Завершується листівка словами: “Створимо альтернативу!!! Побудуємо новий світ - тут і зараз, разом із своїми друзями. Світ, в основі якого не байдужість, заздрість та егоїзм, а взаємодопомога, солідарність, любов та розуміння.

 “FNB – одна з небагатьох ініціатив, що практикує допомогу потребуючим незалежно від будь-яких фондів, партій, міжнародних організацій, державних структур чи спонсорів. Її діяльність будується на самофінансуванні і на добровільних пожертвах небайдужих. Усе необхідне придбано й зроблено силами самих активістів. Ми керуємось гаслом “хто, якщо не ти? Коли, якщо не зараз?, - розповів автору один з активістів руху в Івано-Франківську.

На запитання кореспондента “ОстроВ” відповідали декілька людей. За принципом:відповідає той, хто ближче й не зайнятий. Імена вирішили не афішувати.

 

- Коли в Івано-Франківську зявилась ініціатива FNB?

- Влітку 2007-го декілька людей висловлювали думки на рахунок доцільності проведення акцій. В 2008-му пройшла перша, у зв’язку з чим було проведено тематичний концерт.

- З якими рухами, організаціями, ініціативами ви співпрацюєте?

- Ні з ким. Якби були хоча б ALF (AnimalLiberationFront) то була б співпраця, а так нікого немає. Можливо самі створимо.

 

-Яку реакцію ви зустрічаєте зі сторони суспільства?

- В основному люди або ніяк не реагують або позитивно, мовляв, Так тримати!.

- За яким принципом вибираєте меню?

- Вибираємо продукти так, щоб не повторюватись. Їжа не дуже вишукана, проте, різна щоразу. Взимку це супи, борщ, без мяса звісно, чай, печиво. Влітку – різноманітні каші, макарони, салати, квас.

 

- З якими проблемами зіштовхуєтесь?

- Гроші - основна проблема. Крім них ще є проблема - нерозуміння. Деякі люди не достатньо розуміють те, задля чого це відбувається і через деякий час перестають приймати участь в акціях. Не всі активісти працюють, хотілося б щоб люди хоч якось допомагали, харчами, одягом. Щоб більше людей поїсти приходило.

 

- Наскільки мені відомо, в США і Західній Європі “ефенбешникам” витрачатись на продукти майже не доводиться: магазини та ресторани пізно ввечері де-небудь на задньому дворі викладають продукти – ще їстівні, проте такі, що втратили зовнішній вигляд. Частину забирають фрігани (англ. Freeganism від free — «вільний» и vegan — «веганізм») – люди, що принципово харчуються викинутою їжею (з метою економії ресурсів Землі), решту – активісти ФНБ. Ви отримуєте харчі таким же способом?Чи, можливо, домовляєтесь з супермаркетами, ринками, щоб ті віддавали надлишок?

- Ні, поки що ми не пробували так робити, хоча знаємо, що в Європі так роблять. Ми не робимо так тому що не хочемо від когось залежати, робити комусь рекламу взамін на допомогу, та й, нам ніхто не пропонував. До України ця традиція ще не дійшла. До того ж в Україні продають навіть такі продукти, які втратили свій вигляд…

- Хто коригує діяльність групи?

- Такої людини немає. Кожен робить однакову частку роботи і має рівне право голосу у прийнятті рішення.

Зрештою, по ходу розмови, їжа в каструлях вичерпалась, чай було випито, листівки роздано. Ще одна акція підійшла до кінця.

Нещодавно стала відомою інформація, щодо розколу ініціативи стосовно доцільності проведення акцій надалі (очевидно історію другої групи спіткає доля першої). Хоча, слід зауважити, що щотижневе годування ще досі проводиться, правда тепер воно не настільки багатолюдне і більше схоже на благодійність ніж на протест, адже, навіть листівки не роздаються, немає жодних зовнішніх атрибутів протесту (до прикладу – транспаранту). Одні чекають їжі, інші її приносять – наразі це те, що є.

Артем Лєтошинскі, спеціально для «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи