Дискримінація за діагнозом?

Таке явище як СНІД, крім медичних, має багато соціальних аспектів. "ОстроВ" запросив поділитись своїми міркуваннями що до них, практичних лікарів, які ведуть поліклінічний прийом в кабінетах інфекційних захворювань: Марію Миронюк - лікаря інфекціоніста міської поліклініки №1, міського снідолога та Вероніку Васьків - дитячого інфекціоніста, міської дитячої поліклініки м.Івано-Франківська.

 

- Ви більше від інших маєте можливість оцінити реальні масштаби епідемії ВІЛ-СНІДу. Тож, що можете сказати з цього приводу?

М.М. - Проблема, на мою думку, в принципі за яким, обстеження на ВІЛ-СНІД є добровільним. Тобто ми обстежуємо лише тих, хто звертається в поліклініку і дає на це письмову згоду. А звертаються люди більш-менш дисципліновані, люди, які дбають про своє здоров'я. Тому ми майже не виявляємо людей, які є ВІЛ-інфіковані, вірніше дуже малий об’єм виявлень. Всі ті офіційні статистичні цифри кількості ВІЛ-інфікованих, які ми маємо по Україні, далекі від реальності, вони занижені в рази, бо ми не обстежуємо ту категорію, те дно нашого суспільства, яке дійсно хворе на ВІЛ-СНІД.

Отож, робота ведеться велика, а ефекту немає. Але якби не допомога міжнародних організацій, то був би взагалі завал. Адже саме вони проводять постійні тренінги і семінари з лікарями, саме вони оплачуть половину ціни дороговартісної антиретровірусної терапії (АРТ). Так, наприклад, у нашій області на кінець 2008 року було близько 50-ти хворих, які її приймали. За фінансового сприяння міжнародних організацій до послуг ВІЛ-інфікованих все: безоплатне лікування в будь-якій державній лікувальній установі, безоплатне обстеження і лікування у " СНІД-центрі". По всіх поліклініках повідкривали так звані "кабінети довіри", - люди, йдіть обстежуйтеся, консультуйтеся.

В.В. - Хочу додати, що міжнародні організації також фінансують програму забезпечення грудних дітей, які народилися від ВІЛ-інфікованих мамів, замінниками грудного молока, тобто молочними сумішами.

М.М. - Отож, виходить так, що ті люди, які дійсно хворі на ВІЛ, - бомжі, наркомани, проститутки, - в поліклініку і інші медичні заклади не звертаються, аж поки їх не принесуть в тяжкому стані. Тому вони є і далі джерелом інфекції.

- Але ж існує стаття кримінального кодексу про відповідальність за навмисне зараження ВІЛ-СНІД?

 М.М. - Передусім держава погано бореться з розповсюдженням наркоманії і проституції. ВІЛ-інфіковані знають, що є закон згідно якого якщо ти ВІЛ-інфікований, то ти несеш кримінальну відповідальність за навмисне зараження інших людей. Та хоча я цікавилася, але так і не знайшла таких офіційних даних про те, а скільки ж ВІЛ-інфікованих засудили за те, що вони когось заразили статевим шляхом чи наркотики комусь спеціально вкололи "брудною голкою". Гадаю не знайшла, бо нікого не засудили. Ніхто цим не займається тому і наркомани, і проститутки себе в цьому плані дуже вільно ведуть, бо знають, що за зараження інших їм нічого не буде. Хоча повторюю кожен, хто захворів на ВІЛ підписує папір про те, що він знає про кримінальну відповідальність…

- А скільки в Івано-Франківську ВІЛ-інфікованих дітей?

 

В.В.- Точну цифру говорити не буду, бо це конфіденційна інформація, а приблизно сказати можу, - біля 20 дітей. Шкода дітей, бо діти не винні в тому, що вони хворі. Хочу зазначити, що з дітками працювати вже пізно, їм здоров'я не повернеш, треба було працювати з їхніми ВІЛ-інфікованими батьками.

У нас свідомих, дітей шкільного віку тільки двоє, вони вже ходять до школи і з ними можна домовлятися. Стосовно решти, то там треба більше з батьками працювати. Ми одного разу хотіли проконтролювати, як батьки дають антиретровірусні препарати дитині. То були навіть не батьки, а опікуни. Отож, медсестра завела собі зошит обліку ліків, склала графік їх прийому і пішла в сім'ю, котрій ми видаємо на дитину таблетки. Опікун повинна була дати дитині чотири таблетки вранці, чотири в обід, а чотири ввечері. Закінчилась перевірка тим, що опікун ввічливо "вигнала" медсестру з квартири. Так само ми нічого не знаємо про дитячі молочні суміші, - чи дають їх в необхідній кількості дитині, чи дають вчасно, а чи взагалі дають… Тому що це такі сім'ї специфічні, батьки самі розумієте, неадекватні.

- А з яких сімей ВІЛ-інфіковані діти?

 

В.В. - У нас немає дітей з благополучних сімей, всі вони діти з асоціальних сімей, - наркоманів, бомжів і т.д. 

 

- Що Ви пропонуєте робити?

 М.М. - Треба по телебаченню робити освітні, пізнавальні програми про здоровий спосіб життя. А то не встигли хлопець з дівчиною познайомитися і відразу вступають в статеві зносини. Мене бентежить аморальність нашого молодого покоління. Ми повинні їм наголошувати: "Дивіться, якщо ви будете вступати в статеві зносини в підвалах, під'їздах, на горищах, то ви майже одразу заражаєтесь…".

Мені не подобається зміст соціальної реклами, яка нині йде по телевізору: "Чувак, йди сюди, на натягни цей гумовий виріб". Ну це просто неподобство, хіба це отака реклама має бути? Не подобається мені те, що ми проституткам роздаємо презервативи, а наркоманам шприци, я гадаю, ми цим самим ніби схвалюємо їх дії: "Молодці, і далі робіть цю роботу…"

Хочу зачепити ще один аспект проблеми. Комплексне обстеження (бактеріологічне, серологічне, вірусологічне, імунологічне і т.д.) однієї людини хворої на ВІЛ коштує тисячу гривень, а може і більше. Нормальна людина, вчитель, медик чи інженер, навіть професор чи народний артист, яка заходиться на стаціонарному лікуванні (в міській чи обласній лікарні Івано-Франківська) з приводу якогось іншого тяжкого захворювання не може пройти таке обстеження безкоштовно, мусить збирати гроші. А людям, які ведуть асоціальний, паразитарний спосіб життя, - наркоманам і проституткам, які фактично крім шкоди суспільству нічого не приносять, - все на вищому рівні і безкоштовно, - їм піклування і пошана. А мало б бути якраз навпаки…

В.В. - Справді, нам потрібно рівень діагностики і лікування звичайних людей підтягувати до того рівня, який дістають ВІЛ-інфіковані. У нас у місті немає жодної державної лабораторії, яка би безкоштовно обстежувала на кишкові паразити (глисти), вірусні та інші специфічні інфекції. А один аналіз на ці інфекції коштує від 50 грн.

М.М. - А має бути хоч якась справедливість. Є таке прислів’я, "Хто не працює - той не їсть". Ви ж знаєте, що наркомани і проститутки ніде не працюють, хоча їм відповідні служби час від часу пропонують роботу. Та вони не збираються працювати, - "їм ніколи", в них "слабке здоров'я". Одним словом в них своя своєрідна філософія життя…

Треба впливати на культуру населення, підвищувати соціальний статус людей, бо чим нижчий культурно-освітній рівень і соціальний статус, тим люди менше дбають про своє здоров'я, у таких і ВІЛ, і туберкульоз і що завгодно знайдеш. А найбільше ВІЛ-інфіковані уражаються туберкульозом, гепатитами В і С, герпетичною інфекцією, грибковими ураженнями, і відповідно помирають в першу чергу від туберкульозу і гепатитів.

- Чи часто ВІЛ-інфіковані діти хворіють цими так званими опортуністичними інфекціями?

 

В.В. - У нас зараз є троє ВІЛ-інфікованих дітей, які мають групу інвалідності. Вони хворіють часто, але ми швидко їх переводимо в стадію ремісії. У нас повторюю, всі проблеми не з дітьми, а з батьками. Наприклад, нам дуже важко провести обстеження дитини, бо батьки просто не ведуть дітей здавати аналізи. І скільки ми не намагалися, ми ніяк не можемо знайти спільну мову з батьками. Поведінка батьків ненормальна, вони завжди "не мають часу", завжди чимось "дуже зайняті" і т.п.

- Від кого залежить успішність боротьби з епідемією ВІЛ-СНІД?

 

 М.М. - Це проблема усіх. Хочу відзначити, що проблема епідемії ВІЛ-СНІДу невдовзі зачепить кожного мешканця України. Кошти на діагностику і лікування ВІЛ-інфікованих йдуть колосальні, адже ВІЛ-СНІД передбачає фактично пожиттєве лікування. А кількість хворих ВІЛ-інфекцією, яким потрібно давати АРТ терапію та інші необхідні медикаменти з кожним роком зростає, а бюджет України самі знаєте який... Бюджет України цього просто не витримає. Україна без сторонньої допомоги аж ніяк не зможе сама справитись з епідемією ВІЛ-СНІД.

Розмову провів Сергій Стефанко, "ОстроВ"

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи