Цифри, гроші, проценти. Огляд преси Івано-Франківська

Прикарпатські газети за минулий тиждень взялися за більш глибокий аналіз проблематики в краю, і наводять цілий ряд цифр, які свідчать про критичність ситуації в області.

Найбільше обурення в кількох газетах викликає лобіювання Івано-Франківською міською владою підприємства “Івано-Франківськтеплокомуненерго”. Так, газета «Галицький Кореспондент» пише:

«Державна інспекція з контролю за цінами вказала на те, що івано-франківське комунальне підприємство “Івано-Франківськтеплокомуненерго” буквально “нагріло” своїх споживачів на декілька мільйонів гривень…проти керівника та головного бухгалтера цього підприємства за ознаками вчинення посадових злочинів було порушено кримінальну справу…

І попри все це депутати міської ради так і не змогли дати бодай якусь оцінку фінансово-господарській діяльності теплокомуненерго…                                                                                                      

Більше того, на наступну сесію міської ради міськвиконком запланував винести питання про виділення 20 мільйонів гривень дотації для цього підприємства з міського бюджету. Таким чином, кошти платників податків, які й без того постійно фінансово підтримують теплокомуненерго як споживачі його недешевих послуг, знову будуть вкинуті у цю безрозмірну і діряву трубу. Переживши спустошливий для гаманців минулий опалювальний сезон, мешканці міста з тривогою дивляться у майбутнє...».

Тим часом економічна криза не зменшує обертів і ситуація не покращується. Тижневик «Прикарпатська правда» пише:

«Наша область порівняно з провідними регіонами невелика, але теж певною мірою поглиблює економічні негаразди. Чимало домінуючих галузей продовжують котитися в прірву, зменшуючи відрахування в бюджет і створюючи напруження на ринку праці…

Скорочення виробництва спостерігається за всіма видами продукції: у виробництві й розприділенні електроенергії відставання поглибилося і склало 12.8%, у добувній та переробній промисловості – 8,3 і 28,9 %. Величезне зменшення обсягів продукції допущено на підприємствах хімічної та нафтохімічної промисловості – майже в 7 разів, машинобудування – в 2,5 рази».

Наївні громадяни Прикарпаття все ще сподіваються отримати «Юлину тисячу» і газета «Галичина» з цього приводу публікує наступний матеріал:

«Кабінет Міністрів України своєю постановою № 481 від 20 травня ц. р. вирішив продовжити і в 2009-му виплату громадянам компенсацій за їхніми знеціненими вкладами в Ощадбанку колишнього СРСР. Особливо ж обнадіяло це повідомлення тих, хто зареєструвався у відділенні Ощадбанку України після 29 лютого минулого року, але, на відміну від громадян, котрі встигли зробити це дещо раніше, так досі й не отримав обіцяної прем’єр-міністром Юлією Тимошенко тисячі грн…

 Виділена урядом сума на виплати компенсацій у 2009-му в кілька десятків разів менша од відповідних асигнувань із Держбюджету торік…А це майже вдвоє менше навіть від кількості наших краян, котрим ще належиться та омріяна, хоча на сьогодні й сильно девальвована кризою тисяча. Адже торік в області із 341 тисячі зареєстрованих вкладників отримали компенсації на загальну суму 162 млн. грн. лише трохи більше половини — 180 тисяч осіб».

Хто тільки не нагрівав руки на «маленькому українцев»і. Газета «Галицький Кореспондент» пише:

«Цинічне правило вітчизняного бізнесу епохи первісного накопичення капіталу – «лохи повинні платити» – широко практикується органами державної влади. Як інакше пояснити, чому понад дві тисячі прикарпатців «добровільно» заплатили за непотрібну послугу ...
Не секрет, що українська дозвільна система не стільки спрощує життя громадянам, скільки збагачує нечистих на руку чиновників. Злі язики поговорюють про неофіційну «тарифну сітку» і на послуги обласних земельників. Начебто погодження проекту відведення, згідно з цією «сіткою», обходиться громадянину від 500 до 2000 тис. дол. за 1 ар ділянки – залежно від її комерційної привабливості, розташування, цільового призначення тощо».

В Івано-Франківську готуються прийняти левову частку авіапасажиропотоку зі Львова.

«Понад 1 млрд. грн. на ремонт злітно-посадкових смуг та перонів і рамках підготовки до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу у 2010 році отримають з державного бюджету аеропорти в Донецьку, Києві та Львові…Львівський аеропорт планують закрити в квітні 2010 року, пасажиропортік буде перенесено частково до Івано-Франківська – по сім рейсів щодня, - пише газета «Івано-Франківський оглядач».

 

А тим часом становище аеропорту в Івано-Франківську вимагає капітального оновлення:

 

«Ремонту потребує злітна смуга, світлова система, спецтехніка, тощо… Донедавна фінансовий стан аеропорту наближався до банкрутства… Івано-Франківський аеропорт вже давно не бачив коштів на ремонт. Відсутністю та залученням інвесторів мали би заопікуватися прямі власники – обласна рада та держадміністрація», - пише далі газета.

Влада спробує латати всі дірки водночас, і якщо в одному місці залагоджується, то в іншому вилазить боком. Газета «Вечірній Івано-Франківськ» повідомляє про катастрофічну ситуацію в Івано-Франківському обласному онкологічному диспансері:

«За державною програмою минулого року онкодиспансер отримав 2 млн. 400 тис. гривень на придбання медикаментів. Цьогоріч програма спромоглася лише на 600 тисяч гривень ( у четверо менше). У той же час ліки подорожчали майже удвічі. Та й ці не великі кошти зависли у повітрі – онкодиспасер їх ще не отримав. Минулорічні запаси медикаментів тануть на очах. У диспансері на дошці оголошень вивішують список препаратів, які ще залишилися… але перелік постійно скорочується. Допомога спонсорів у час економічної скрути виглядає доволі примарною. До речі вартість лише однієї ампули ефективних ліків закордонного виробництва сягає кількох тисяч гривень».

Тим часом незважаючи на кризу, випускники шкіл та учбових закладів готуються до випускного вечора. Газета «Репортер» пише:

«Батьки випускників вважають, що криза не має стосуватися дітей…Цьогоріч франківчанки можуть придбати собі плаття за ціною від 450 до 2000 грн… босоніжки коштують удвічі менше – 500-600 грн… скромна зачіска в івано-франківських салонах краси «потягне» на 60-100 грн.. Закінчити школу – не кави випити, треба викладатися. Наприклад випускники ЗОШ №11 здавали по 70 грн. на організаційні витрати для іспитів…

Після урочистої частини святкування продовжуються в ресторанах. Доречі, замовляти ресторан треба вже з вересня. Тим хто проґавив момент, доводиться обходитися дешевими закладами…на прикладі тієї ж 11 школи покажемо приблизні розрахунки для святкування у ресторані «Надія». Цікаво що деякі витрати відносяться на випускників, інші – на батьків. Так, перші мають оплатити послуги: музикантів (3000 грн.), тамади 91700 грн.) та десяти чоловік персоналу в позаробочий час – від опівночі до третьої ранку. А батьки витратяться на воду-соки, фрукти, солодке, ікру. Та алкоголь. Ще понад 7000 грн. – стіл для вчителів. Таким чином, місце за столом для кожного випускника коштуватиме 430 грн., для батьків – по 225. З усієї родини – майже 900 грн.».

А поки одні гуляють в престижних рестораціях і споживають ікру та шампанське, інші пробують влаштувати своє життя на смітниках: Газета «Західний кур’єр» пише:

«Найбільше в Івано-Франківську безпритульних у привокзальному районі, який вважається «найпрестижнішим» - тут і сміття, яке провідник викидають з вагонів, «багате» і на макулатуру і на тару, інколи трапляється зовсім свіжа не розпакована їжа, як-от пляшечки йогуртів, плавлені сирки, тощо…. Політика в середовищі безпритульних – це малообговорювальна тема. Тай у пресі ( а у смітниках її більше ніж пляшок) вони не читають політичних матеріалів, а більше «щось про життя». Деякі цікавляться, чому у газетах ніколи не пишуть безпритульними чи інвалідами. « Ні мені до політиків, ні їм до мене ніякого діла немає». – стверджує пані Марія, яка збирає пляшки на вокзалі…. Люди без місця проживання прокидаються з думкою прожити сьогоднішній день, а що буде завтра, чи що було вчора – нема жодного значення».

І справді, що таке політика і що таке цифри: віртуальна реальність. Реалії життя свідчать про інші цінності. Але це вже філософія. Наразі ті, що ще читають газети, можуть сподіватися на більш втішні новини в «огляді преси» наступного тижня.

Василь Хом’як, « ОстроВ»

 

 

Статьи

Страна
20.04.2024
10:00

Тучи на горизонте, или Почему у бизнеса "портится настроение"?

Валовой внутренний продукт (ВВП) за январь-февраль вырос на 3,6%, по данным Минэкономики. Не стоит забывать, что в январе 2023 г. зафиксировано падение на 32%, в феврале – на 26%. Сейчас - рост...
Мир
20.04.2024
09:31

"Трамп хочет, чтобы Конгресс принял решение о помощи Украине". Обзор западных медиа

Если Трамп вернется в должность и попытается протолкнуть мирное соглашение между Россией и Украиной, ему нужно, чтобы Украина имела сильную военную позицию
Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Все статьи