Вікно з Європи. Огляд преси

«На минулих вихідних в Івано-Франківську відзначали День Європи… Цьогоріч мерія вирішила зробити наголос на інформаційно-просвітницьких заходах про країни Європи та Євросоюз. — Наше місто відоме як найбільш європейсько спрямоване, — каже Богдан Білик (працівник міськвиконкому, - «ОстроВ») – Європа про нас теж знає. У нас є партнерські стосунки із вісімнадцятьма європейськими містами. Ми є лідерами з впровадження різноманітних міжнародних програм і проектів. В 2006 році наше місто отримало Європейський диплом, а торік – Європейський прапор. Також ми дуже вдячні нашим партнерам за допомогу і підтримку під час минулорічної повені. Територіально і по духу Європа нам ближча», - повідомляє офіційний орган Івано-Франківської міської ради газета «Західний кур’єр».

Тим часом декотрі інші газети пробують визначити цей «європейський дух». Так газета «Івано-Франківський оглядач» пише:

«Івано-Франківськ визнаний найкращим для комфортного проживання… Рейтинги рейтингами, але у місті досі немає системи громадських туалетів. Єдина вбиральня у центрі міста збудована ще в роки радянської влади…».

А ось ще картинка з околиць «європейського міста»:

«Згарища від смітників, пляшки, уламки цегли на галявинах – таке можна побачити у парку, що по вулиці Молодіжній в Івано-Франківську. Після толоки, яка тут відбулася. Пройшов лише місяць. Тоді у парку орудував сам міський голова… Мер своїм прикладом надихнув і кільканадцять чиновників, які в поті чола демонстрували неабияку працьовитість».

В усіх «неподобствах», які не відповідають «європейському духові» міста, представники міської влади звинувачують злодіїв, хуліганів та міліцію, яка повинна наводити порядок. Начальник  міського відділу МВС Андрій Прусак «… особисто обійшов Меморіальний сквер ( в центрі міста Івано-Франківська - «ОстроВ»)і побачив, що, готуючись до Дня міста, «Зелене господарство» пофарбувало гнилі та поламані дерев’яні елементи лавок. А металеві, взагалі, валяються незварені. Певне, саме таким чином міліція відреагувала на те, що керівник «Зеленого господарства» Василь Федів попросив їх підсилити контроль у сквері, аби мешканці не крали зелені насадження», - читаємо в газеті «Репортер».

Поки уявних «злодіїв», що псують «європейський» вигляд, розшукують в центрі міста, справжні злодії орудують на дачних масивах городян. Зрештою, там є що красти, на відміну від нечисленних зелених насаджень та гнилих лавок в парках та скверах.

«У міліційному середовищі дачні крадіжки уважаються дріб’язком, від якого варто позбавитися „штоп нє нарушать отчьотності”, - пише газета «Галицький Кореспондент». - „Вирахувати” і впіймати крадіїв на дачах доволі складно. Не один тиждень чи й місяць треба „напрягатися” – ганяти службове авто, спалювати лімітоване пальне, опитувати десятки свідків, списувати купи паперу, влаштовувати засідки і т.п. І все заради чого? Оскільки матеріальні збитки (у нашому випадку — трохи більше 500 грн.) переважно невеликі, порушити кримінальну справу неможливо. „Поріг” кримінальної відповідальності — від 978 грн. Відтак, злодіям „світить” адмінштраф чи просто попередження. Скільки роботи, а результату — пшик, розтлумачив нам під час неофіційної бесіди високий чин у погонах. Тож щоби всі ці „дачні справи” не „зависали” і не псували картину міліційної звітності, їх припиняють уже на етапі скарг».

Поки у нас шукають винних у псуванні нашого «євроіміджу», представники Європи пробують прорубати вікно до нас.

«Івано-Франківщина матиме «вікно» на кордоні.Принаймні такі сподівання висловив голова представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра… що представив здобутки проекту «Створення транскордонної мережі розвитку та просування туризму між Івано-Франківською областю та повітом Марамуреш», що його в рамках програми добросусідства «Румунія–Україна» фінансує ЄС, - пише газета «Галичина».

«Відкриття такого пропуску-переходу – давно визріла ідея. Адже Прикарпаття – єдиний прикордонний регіон України, що не має такого об’єкта. А по обидва боки державного кордону живуть громади, навіть родини етнічних гуцулів, десятиліттями розділені суворим прикордонним режимом. Навіть нині, аби погостювати одні в одних, «родичі-іноземці» змушені долати кілька сотень кілометрів в об’їзд...».

Тим часом багато івано-франківців уже прорубали вікно в Європу самостійно. Ось як розповідає вуйко Микола в інтерв’ю газеті «Вечірній Івано-Франківськ»:

«Маю чвурак (віллу - «ОстроВ»), подвір’я, фонтан…Син і донька в Іспанії. Повертатися навіть не думають. Позалишали нам дітей і бавтеся тату й мамо… Шкода мені теперішніх дітей, бо не знаю, що з них виросте. Ті електронні ігри, ті передачі,  голі пупці дівок-підлітків. Чи в них татів нема, аби добре по задниці надавати? В такому ходять по місту, що вже і роздягатися не треба. Думав, що за кордоном трохи ліпше, а там ще гірше – саме варятство».

Отож, і там варятство і тут варятство. І кому ті «вікна» потрібні, за винятком представників нашої рідної влади? То вони, мабуть, хочуть показати нас Європі. Хоча нас і наш «дух» там вже добре знають. Може тому й не приймають у свій Союз?

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи