Життя на «Титаніку».Огляд Преси

Озвучена на «ОстроВ» проблема скритого конфлікту між міським головою Івано-Франківська Віктором Анушкевичусом та головою ОДА Миколою Палійчуком таки вийшла на люди. Газета «Галицький кореспондент» з посиланням на «ОстроВ» розслідує конфлікну ситуацію більш глибше, і виявляє, що протистояння між двома головами має досить серйозний і при тому особистий характер:

«Головна причина війни голів – особиста неприязнь. Ну, не подобаються вони один одному, і все. Різні команди, підходи, досвіди – це все вторинне. Амбіції, вражене самолюбство – визначальні. Надто багато взаємних образ назбиралося, щоб почати все з чистого аркуша. Губернатор відверто почав демонструвати прихильність до найзатятіших опонентів міського голови, публічно підтримуючи акції лідера «Громадського форуму» Юрія Солов’я, який претендуватиме на крісло мера».

Тим часом в період, коли влада відверто переймається виключно виборами, населення краю цікавиться, як би то вижити в існуючих умовах.

«Владна еліта оцінює рівень життя співвітчизників, як правило, по тому харчу, який бачить на ринках і в різних маркетах…Та найбільш достовірним джерелом інформації є та, що бачить споживач… на своєму обідньому столі та в холодильнику…А на обідньому столі більшості пересічних співгромадян, як делікатес - м’ясна продукція, появляється хіба що на великі свята… Як свідчать порівняльні дані, на простого українця припадає в середньому 115 грамів м’яса на добу, в той час коли на нашого сусіда угорця у три рази більше…», - пише газета «Прикарпатська Правда».

Але схоже у влади інше бачення на проблеми електоральних мас. Про нову ініціативу міського голови Івано-Франківська – спорудити в подарунок містові палац спорту, пише газета Івано-Франківський оглядач: «Попри всі здобутки, місто потребує допомоги, каже В.Анушкевичус. На ювілей – 350 річчя Івано-Франківська міський голова планує побудувати палац спорту. Та в міському гаманці коштів не вистачає, тому потрібна допомога від держави. Наявність такого палацу в місті дозволить не лише покращити результати спортсменів, а й проводити міжнародні змагання».

А от обласний тижневик «Галичина» піднімає проблему смертності дітей на уроках фізкультури:

«Діти помирають на уроках, основна мета яких — робити їх здоровими, загартованими, сильними та стійкими до захворювань. У раптових смертях дітей на уроках фізкультури (чотири випадки лише за минулу осінь) звинувачували і екологію, і завеликі фізичні навантаження, і вчителів. Проблема насправді глибша. Близько 80% українських дітей мають ті чи інші проблеми зі здоров’ям, а стовідсотково здорових майже немає. Вчителі фізкультури не завжди беруть це до уваги і не диференціюють навантаження своїм вихованцям».

Вочевидь, фізкультурники хочуть, щоб ми здобули всі спортивні нагороди світу. Їм легше втілювати у життя свої плани – вони на державному бюджеті. Гірше доводиться тим, хто повинен заробляти на себе самотужки.

«Будівельні фірми переживають не найкращі часи. Хоча керівництво держави стверджує, що в умовах фінансової кризи держава допомагає забудовникам. До прикладу, за законом України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі і житлового будівництва», із держбюджету обіцяли виділяти кошти на завершення об’єктів, які готові на 70 %. Мінрегіонбуд склав перелік таких житлових об’єктів. Натомість, в Івано-Франківську є лише дві фірми, що скористалися цією програмою, — «АРС-ДІМ» і «ЛММ Сервіс». Чомусь вона (програма) не викликає довіри у місцевих забудовників. Як і політика місцевої влади», - пише газета «Репортер».

Є також чималі проблеми і з кредитами, які надають банківські установи.

«Проблема полягає в тому, що банкірам на сьогодні важко виявити тих людей, котрі в перспективі зможуть вчасно та якісно повертати гроші, взяті в кредит…Кредитна ситуація стала в десятки разів жорсткішою порівняно з тією, котра була в докризовий період…тепер є два шляхи – вниз або вгору…Вибори можуть вплинути на економіку тільки негативно», - читаємо в «Західному кур’єрі».

А от керівники підприємства «Водоекотехпром» напрацювали свій «унікальний» шлях для боротьби з боржниками. Газета «Галицький Кореспондент» пише:

«На сьогодні населення Івано-Франківська заборгувало комунальному підприємству «Водоекотехпром», що надає послуги водопостачання й водовідведення, 6,3 млн. грн…

Для боротьби з неплатниками у комунальників засобів небагато: нараховувати абонентам штрафи й пені їм забороняє чинне законодавство. Тож єдиний спосіб змусити платити – припинити надавати послуги…

Недавно для боротьби із злісними неплатниками фахівці «Водоекотехпрому» винайшли спеціальний пристрій, який самі називають «Оперою». На відміну від «Спрута», яким лякали порушників у минулі роки, «Опера» відключатиме боржника не від водопостачання, а від каналізації. Логіка в комунальників проста. «Якщо просто відключити воду, боржник може піти до сусіда, принести звідкись, а от постійно проситися до сусіда в туалет – якось незручно».

Щоправда, не подумали мудрі комунальники, що мешканці можуть просто виливати каналізаційні відходи з вікон своїх будинків, а туалети влаштують під будинками та під парканами. Схоже влада над цим ще не думала, оскільки, вибори забирають весь її розумовий потенціал. Зрештою, це не заважає чиновникам мріяти, затівати грандіозні будови, виношувати масштабні плани на майбутнє і готувати для електорату нові байки на вибори.

Так і хочеться закінчити цей огляд преси на романтичній ноті. Тож, скориставшись цитатою з книги Б.Ферреро «Життя – це все що ми маємо», яка публікується в газеті «Вечірній Івано-Франківськ» напишемо:

«Обіпершись на поруччя комфортабельного лайнера, ніжно обійнявшись стоїть пара закоханих… вони ведуть мову про своє прекрасне сьогодення, а також і про майбутнє, яке їхня уява малює рожевими фарбами… на рятувальному колі, прикріпленому до поруччя, видніє назва корабля – «Титанік».

Василь Хом’як, « ОстроВ»

Статьи

Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Луганск
20.04.2024
19:37

"Эта война не похожа ни на одну другую": Украина продолжает нарабатывать опыт психологической поддержки раненых и вернувшихся из плена

"Честно говоря, мне не хочется снова обо всем этом вспоминать... Да, я признаю, что нуждаюсь в помощи психолога. Но сейчас мне ее не предоставляют"
Все статьи