«Європейське» місто атакують(?)… воші

Наближаються канікули і скоро учні прикарпатських шкіл так само як і їх ровесники з усіх навчальних закладів подадуться в літні табори відпочинку, в санаторії, на курорти, тощо. Школи вже розвантажуються від галасливих дітлахів і візьмуться(?) за підготовку до нового навчального року. Буде проведено(?) чимало засідань щодо планування виховних програм, багато говоритимуть(?) про підвищення духовності і національної свідомості, про здоров’я дітей, про все на світі, і може хтось, десь і якось викаже одну проблему, про яку комусь, колись і якось треба таки починати говорити: в Івано-Франківську, в самому центрі Європи, в одному з найкращих міст України на головах дітей живуть ВОШІ.  

Воша - досить стійкий паразит, вона деякий час витримує мінусову температуру, може два дні прожити під водою, вибирається з-під шару піску в 30 см. і стійко переносить радіацію. Її тіло тверде - вона витримує тиск більше кілограма, тому роздушити паразита не так-то просто. За добу висмоктує три мл. літри крові і відкладає до ста шістдесяти яєць. При цьому за хвилину вона може проповзти 30-35 см. по землі і швидко підійматися на 1 м. у висоту. Ця пристосованість допомагає вошам розповсюджуватися в переповненому транспорті, вшкільних класах, в місцях громадського відпочинку, а також при обміні білизною, шапками, шарфами тощо.

Уже являю собі, що буде(?) після публікації цієї статті. Прокльони і звинувачення в провокаціях, пошуки винних та осіб, які виказали свою думку в коментарях до цієї статті. Здається, якби тут йшлося про замах на Президента, то уваги було б менше. Але… спробуємо все-таки відкинути сором’язливість і «ура-патріотизм» і чесно признаємося собі – в наших школах є воші. І це не поодинокі випадки.

Ірина С., вчителька молодших класів однієї зі шкіл міста Івано-Франківська, каже: «ніколи б не подумала, що мені доведеться мати справу з вошами. Наша школа елітарна, багато дітей батьки привозять на дорогих автівках. Всі гарно одягнуті. Але якось в класі помітила, що багато дівчат підстрижені «під хлопчиків». Тоді моя мама жінка літнього віку, власне не тільки роз’яснила, але й у мене в голові вичесала кілька личинок. Це був жах. Причому вивести цю заразу було не просто, оскільки волосся у мене довге й густе. Та й ще свої діти у сім’ї».

Наші кореспонденти спробували зв’язатися з санепідемічною станцією, щоб обговорити цю делікатну проблему. Зрештою, будь-хто міг би(?) звернутися в разі якщо

на ваших дітей «насіли» паразити. По ідеї цим питанням повинна займатися санепідемстанція. Але із дзвінком в обласну санепідемстанцію, нас одразу «відправили» в міську дезсанстанцію. Там, якщо ви хочете дізнатися, чи приймають вони відповідні заходи-рейди по виявленню паразитів (вошей) у школах, просять вас назвати конкретно прізвище вашої дитини, клас, в якому навчається, і вони перевірять, безпосередньо і безумовно накажуть винного та нададуть вам конкретну інформацію. Більше там вам сказати не наважаться... Хіба що чемно «відправлять» до головного лікаря, який вже володіє(?) ширшою інформацією і відповідає за це.

Чому саме воші стали причиною такого сум’яття? Причина – сором і встид. Вважається, що воші - це проблема бідності, неохайності, проблема нижчих і недостойних верств населення.

Оксана Соломовська, соціальний працівник організації «Карітас-Івано-Франківськ» розповідає: «ми опікуємося багатодітними сім’ями, здійснюємо проект домашньої опіки. І в дуже багатьох сім’ях є воші. Причому діти приходять до нас на програми підтримки чи дозвілля і часом воші стрибають на одежу наших працівників. Ми намагаємося допомагати таким сім’ям, але чим займається соціальна служба нашого міста, в якій за гроші міського бюджету працює близько 80 (?) соціальних працівників – я не знаю. Або соромляться питати у людей про воші, або просто не працюють взагалі».

Зрештою, як твердять фахівці медики, воші не обов’язково повинні поселятися у волоссі бідаків. Воші цілком гарно й навіть більш комфортно почувають себе на головах (і не тільки) багатих. Більше того, навіть надають їм перевагу – адже, як кажуть фахівці, ці комашки полюбляють запах чистої шкіри, гарних шампунів та парфум. Зрештою, в крові багатих мабуть таки більше поживних речовин, вітамінів та глюкози ніж у їх соціально незахищених співгромадян по нещастю. Крім того, багаті мало коли заглядають в свої голови для того, щоб виявити цих підступних комах. Вони й не здогадуються, що у них чи в їхніх дітей щось таке може поселитися.

Проте люди старшого покоління добре обізнані з цією проблемою. Моя мама, що прожила лихоліття післявоєнних часів, завжди заглядала у моє волосся ще в радянські часи, а нині регулярно пробує оглядати мою малечу. Вони ж так само, як і в дитинстві, пручаються і не даються. Але мама настоює на своєму і починає чесати їм милі кучерики і тестувати кожну порошинку на приналежність до «гнид» - яєць, з яких вилуплюють личинки вошей. І тільки коли хвилин через 20 нічого такого не виявилося, мама відкладає окуляри в сторону і благословляє дітей гратися в їхні забавки. З бабусею нам пощастило. Я розумію, що таких мам і бабусь не багато. Для дорослих треба було б влаштовувати якісь лекції чи курси з виявлення всілякої зарази. Може б тоді менше хворих дітей відпускали до школи. А вчителі більше уваги приділяли б здоров’ю дітей, а не тупій відвідуваності. Зрештою, ще жодного року не обійшлося, щоб моя дитина не набралася якоїсь вірусної інфекції саме в школі.

Отже, коли вдасться подолати сором і навіть страх – так, саме ці маленькі мерзотні комашки викликають це відчуття, - треба вдатися до лікування. В кожній аптеці можна легко й відносно не дорого придбати цілий комплекс медикаментів на подолання вошивості. При цьому лікувати доведеться всю сім’ю. А прати весь одяг, білизну і все, в чому тільки можуть завестися ці паразити.

Зараз в Україні відомо близько 20 видів медичних препаратів проти комах, у тому числі і проти вошей - це дусти, шампуні, мило, гелі. Проте при застосуванні цих препаратів слід пам'ятати, що не всі з них успішно діють на гнид, тому обробку волосся спеціальними засобами бажано повторювати 2-3 рази з інтервалами в 16 днів (час розвитку личинок воші).

Зрештою тема цієї статті не спосіб викласти методики і схеми лікування (в Інтернеті можна накопати масу корисних і практичних порад, особливо на форумах). Мета цієї публікації - повідомити вас, що у нашому місті є воші.

Галичани твердять, що воші кидаються час від часу і не спроста. Часом таке явище несе в собі якусь іншу загрозу і є попередженням більшої біди. Зрештою, можна було б скептично віднестися до такої містики, що приписують цим гидким комашкам, але якщо згадати жахливі повені минулого року, то часом стає якось навіть моторошно. Тим паче, що воші таки точно передають небезпечні інфекційні хвороби як от черевний тиф та волинську гарячку, епідемії яких час від час виникали в нашій країні у минулому.

Як би там не було, але в, оспіваному в усіх рекламних проспектах, європейському місті Івано-Франківську таки водяться воші. І поки міська влада оспівує померлих героїв та влаштовує їм грандіозні пам’ятники з ленінським розмахом, лікарі та вчителі чомусь забувають, що в радянський час кожного місяця в школах проводили обстеження всіх учнів на вошивість, коросту, туберкульоз та інші інфекційні захворювання. Тепер чомусь влада поподумала, що збудники небезпечних інфекцій повинні самознищуватись від…. високої національної самосвідомості місцевого населення.

Отож, шановний читачу, незалежно від твого соціального стану, національної, політичної чи релігійної приналежності - подивися в голову своєї дитини, онуки, небоги, похресної і виясни, чи вона бува не заразилася цією недугою, що офіційно називається латинським словом педикульоз.

Василь Хом’як, «ОстроВ»

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи