Квіти в Україні-3. Доля трави

Частина третя.

Читайте також першу  та другу

Ще кілька років тому мій приятель, адвокат з Вашингтону, відвідавши наш край, дивувався, чому галичани не вирощують і не плекають біля своїх обійсть траву. За його ж класифікацією в Америці для пересічного обивателя існує три цінності – будинок, машина, трава. І от тепер, в час світової кризи, коли дім і авто стали безнадійно закладеними в систему банківського кредитування, рядовий американець взявся до трави: акуратно зрізає її і засаджує якусь овочеву культуру, бо як казав чукча – «уж больно кушать хоцца».

Навіть дружина нового американського президента показово «зняла» (за допомогою асистентів ) значну частину трав’яного газону перед Білим Домом у Вашингтоні і висадила шпинат.

Українцю не звикати до таких перемін. Він власне й не перебудовувався: у нас, як правило, травою мало хто захоплюється, квітів також обмаль, а ось картоплі, моркви, буряка й капусти вистачить і на борщ і до борщу. І хоч галичани переважно засаджують свої городи овочевими культурами, а подвір’я та сади плодовими деревами та квітами, все ж таки вже є господарі, що готові замовити послуги ландшафтного дизайнера.

Будуючи вілли, чи ремонтуючи куплені будинки, нові, заможні власники перетворюють свої двори на мальовничі, інколи навіть на екзотичні місця для шикарного відпочинку. Заможні галичани полюбляють екзотику і вже сьогодні насолоджуються красою тропічного лісу безпосередньо з вікон своїх садиб. Дехто має навіть власне невеличке озеро з лілеями та золотими рибками, а іншим до душі пейзажі пустелі з кактусами та агавами. Навіть ті любителі зелені, у яких немає достатньої площі, намагаються розташувати на своїй ділянці і клумби, і екзотичні алеї, і басейн, і альпійську гірку зі струмочком. Створити таку красу доволі просто, були б гроші. Фірми з ландшафтного дизайну пропонують комплексне озеленення в будь-якому стилі: від англійського в стилі кантрі, чи китайського в стилі фен-шу до новітнього «міксу» в українському сільському стилі. Замовляють дизайнерів не тільки готельні чи ресторанні комплекси. Приватники також часто надають перевагу фаховому дизайнеру, щоб той влаштував їм «чудо» в саду.

Як кажуть галичани, маєш гроші на хату, то стане й на дизайнера. Марія Пяста, ландшафтний дизайнер однієї з приватних франківських фірм розповідає: «Традиційні для українських садків вишні, яблуні, груші нині замовляють нечасто. Натомість, вже кілька років найбільше купують хвойні дерева. Замовляють переважно дорослі дерева, саджанець сосни заввишки до 2 м у нас коштує 100-150 доларів, така ж ялинка - близько 200 умовних одиниць. Попит на хвойні постійно зростає. З одного боку, хвоя – це традиційна висадка на Прикарпатті, з іншого – хвойні насадження вважаються престижними та вишуканими екземплярами, особливо якщо мають благородне походження, наприклад, срібляста канадська ялина, чи кипарис, туя, тис».

А що стосується самого облаштування подвір’я, то тепер одним з найекзотичніших декоративних елементів саду є альпійська гірка. Це можуть бути штучні скелі, обвали, живі струмки, доріжки, вимощені гірським чи річковим камінням, на яких ростуть спеціально приспособлені трави та квіти.

Особливої популярності серед клієнтів набули ставки з осокою, водяними рослинами та екзотичними рибками. Неабияким попитом користуються міні-фонтани, у яких встановлюють підводні освітлювальні системи різних кольорів.

Звичайно вся ця краса потребує постійного догляду. І для цього існує система поливання, що розбризкує воду, і яка може бути ручною або автоматичною. Її можна запрограмувати, і в разі відсутності господаря вона двічі на день поливатиме ділянку самостійно. Все це обладнання є в продажу на ринках та будівельних супермаркетах. Як і квіти, все це переважно імпортного виробництва, що завозиться в України всіма можливими шляхами. І хоч влаштувати альпійську гірку чи фонтан можна навіть самому, відвідавши попередньо супермаркет та придбавши книгу з дизайну чи спеціальний журнал, та все-таки місцеве галицьке паньство надає пріоритет професійним дизайнерам.

У середньому дизайнерський проект з озеленення та облаштування території коштує від 300 доларів за сотку. Але ще замовнику доведеться придбати витратні матеріали, ціна яких залежить від вартості обраних замовником рослин, оздоблення, обладнання, тощо. Крім того, треба оплатити послуги майстрів, які втілять задум дизайнера в життя. Їх послуги обійдуться теж не дешево.

Але й це ще не все. На заході кажуть, що захоплення садовим мистецтвом часом обходиться не дешевше ніж утримання яхти. Адже догляд за садом весь час потребує уваги, а часом навіть і спеціального навчання.

«Побутує дуже поширена помилка, згідно з якою вважається, що після завершення роботи дизайнера та майстрів наглядати за ділянкою не потрібно, - каже Марія Пяста. – Навпаки, будь то клумба, газон чи сад, за ними потрібно постійно доглядати. Причому догляд цей не обмежується лише прополюванням від бур’янів та поливанням. Наприклад, якщо фахівець влаштував родині на їх подвір’ї систему водоспадів, то періодично її потрібно прочищати, стежити за водою та не дозволяти розводитись там непотрібним водоростям. Так само високорослі рослини, очерет, мініатюрні іриси та декоративні кущі необхідно час від часу підчищати та розсаджувати, інакше за зовсім короткий проміжок часу охайний садок може перетворитись на дуже несимпатичні хащі».

Через те, фірми з ландшафтного дизайну пропонують також послуги з обслуговування влаштованого ними об’єкту, в тому числі і на контрактній основі. Тож якщо господарі не навчаться самі доглядати за свої садовим «чудом», то доведеться наймати фірму, чи приватних спеціалістів.

Тим часом фахівці й науковці твердять, що сьогодні в Україні не існує навчальних курсів та учбових дисциплін, в яких було б у систематичному вигляді тенденції ландшафтного дизайну і архітектури, що з кожним роком стають все сильнішими і набувають все більшої популярності. Тому університети та інші навчальні заклади починають готуватися до відкриття спеціальних факультетів та навчальних баз. Тож в найближчому майбутньому слід очікувати навали фахівців з питань ландшафтного дизайну. І якщо ніяких світових чи локальних криз більше не буде, то зрізана під вирощування овочів трава не тільки повернеться на своє місце, але й доповниться цілим орнаментом всеможливх клумб, гірок, водоймищ, кадок, партерів, рабаток і ще сотень нових ландшафтних форм, які витворять дипломовані дизайнери. За ваші гроші, звичайно.

Андрій Мева, «ОстроВ»
 

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи