В.Анушкевичус: не голова ОДА мене призначав міським головою…

 

 - Шановний міський голово, які у Вас стосунки з головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації Миколою Палійчуком? Він у своїх інтерв’ю каже, що у Вас  з ним конфлікту немає, але постійно виникають якісь непорозуміння, наприклад, він Вам хоче допомогти, підказати, а Ви до нього не прислухаєтесь, допомогу не приймаєте…

- Можна говорити будь-що, але є мова цифр і мова фактів. При загальній кошторисній вартості меморіалу С.Бандері в 7,5 млн. грн., з рахунку, відкритого ОДА перераховано тільки 52 тис. грн. Балачок було значно більше...

Наведу ще  два останніх приклади  фінансової «допомоги». З коштів «екологічного фонду» на 2009 рік ( загальна сума фонду по області - 22 млн. грн.), місту Івано-Франківську виділили аж… 15 тисяч. грн. А з коштів, що призначаються на ремонт комунальних доріг області,  це теж близько 20 млн. грн., не виділено жодної копійки. Цим все сказано. 

- Відомо, що Вас вивели зі складу колегії облдержадміністрації. За що і чому?

 

- Я до березня 2009 року був членом колегії облдержадміністрації. І раптом я дізнаюся, що голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації своїм розпорядженням вивів міського голову Івано-Франківська зі складу колегії. За що? – Не знаю, у мене з ним на цю тему розмов не було. Такого, щоб міський голова обласного центру не був членом колегії ОДА, за незалежної України в історії Івано-Франківської області ще не було. Більше того, до мене були зауваження, що не всі засідання колегії я відвідував. Але на це я хотів би сказати так, - колегія це не школа, не дитячий садочок і мене не призначав голова ОДА міським головою, - це одне.  Друге, - у міського голови є свій графік, план-календар і я його планую на 15-20 днів наперед. А голова ОДА інколи, то збирає колегію, то відміняє, призначає нову дату. Я ж, на відміну від голів райдержадміністрацій чи начальників управлінь ОДА, не є підлеглим голови ОДА, тому я не збираюсь відміняти свої публічні заходи, зустрічі, прийоми, відрядження, поїздки і т.і. на догоду голові ОДА.

 

- Чи є якісь особливості бюджету Івано-Франківська на 2009 рік, які викликані  світовою фінансово-економічною кризою?

 

- Почнемо з того, що є особливості кризи в Україні. Кризові явища, які є нині в цілому світі, показують на скільки є об’єднана нація, наскільки перед зовнішніми загрозами можуть об’єднатися політичні еліти, і це незважаючи на політичні протистояння і політичну конкуренцію. Це яскраво видно на прикладі тієї ж Америки, коли Барак Обама запросив на роботу в свою адміністрацію колишнього свого суперника Джона Маккейна і членів його команди. На превеликий жаль в Україні ми цього не бачимо, а Івано-Франківськ невід’ємна складова як економіки країни, так і системи органів влади.

 

Стосовно міста, то економічна криза зруйнувала всі наші плани по бюджету 2009 року. Призупинилося динамічне зростання його дохідної частини, а ми сподівалися, що цей бюджет буде на 40-50% більшим за бюджет 2008 року. У І кварталі 2009 року до міського бюджету надійшло 116,7 мл. грн., що на 12 млн. грн. або лише на 11,5% більше, ніж у І кварталі 2008 року. Ми знову зіштовхнулися з проблемою нестачі коштів по всіх розпорядниках коштів, незалежно від так званого «формульного розрахунку», який спускається Мінфіном. Сьогодні я ставлю перед економічним блоком завдання, - забезпечити надходження до бюджету в обсязі необхідному для того, щоб профінансувати виплату заробітної плати, і так званих «захищених статей» - медикаментів, харчування, і коштів на енергоносії. Поки-що нам це вдається. Хочу зазначити, що темпи падіння ВВП в Україні більші, ніж темпи падіння економіки Івано-Франківська

 

- А скільки коштів заборгував місту центральний уряд за виконані роботи по подоланню наслідків повені 2008 року?

 

- З загальної суми боргу 124 млн. грн. по області, борг Івано-Франківську складає 4,5 млн. грн. Хочу відмітити, що ми єдині в області не погодилися реєструвати цю заборгованість як позабюджетну, а ми її показали як кредиторську бюджетну заборгованість. Ми будемо вимагати від уряду віддати борг людям, бо це їх зарплатня за роботу в зоні підтоплення.

 

- Які пріоритети фінансування у зв’язку з нестачею коштів Ви виділили?

- Перше - віддаватимемо борги. Друге - фінансуватися будуть в першу чергу ті проекти, які вже розпочаті. Наприклад, докінчимо будівництво школи у селі Хриплин Івано-Франківської міської ради, а там роботи на завершальній стадії, в майбутній школі вже накрито дах. Третє - в цьому році, незважаючи ні на які кризи, буде продовжений «рік медицини» в місті. 

- А як Ви будете наповнювати класи в школі села Хриплин, якщо, по-перше, в селі мало дітей, а по-друге, і ті що є, - ходять в школи Франківська?

- Так, Ви праві, у 2006 році в перший клас в селі Хриплин пішло 26 дітей. Але абсолютна більшість навчається в інших школах: Микитинецькій і СШ №15. Чому діти ходять до інших шкіл? Поміркуйте, в селі не було школи як такої, то куди вони мали ходити? А я знаю, якщо не буде школи, то і населений пункт не буде розвиватися, в тому числі і це село. Раніше ми в селі здали в експлуатацію «Народний дім», провели газифікацію, телефонізацію. Після школи ще збудуємо дитячий садочок і тоді Ви побачите, яка наповнюваність буде в школі і в дитсадку. 

- Віктор Андрюсович, скажіть, за рахунок яких додаткових джерел Ви збираєтесь наповнювати дохідну частину бюджету, адже навіть «бюджет розвитку» за більш-менш стабільний 2008 рік був недовиконаний?

У 2008 році багато хто у Івано-Франківській міській раді і поза нею захопився політичними іграми, виникло політичне протистояння. А в таких умовах ефективно працювати не можливо. Переможців і переможених не буде, - як Ви бачите, не виграв ані міський голова, ані політичні сили, які зініціювали це протистояння. Я говорив, що від цього буде втрачати і постраждає тільки громада, - так і сталося. Зривання сесії міськради, блокування роботи сесії, власне призвело до того, що «бюджет розвитку» 2008 року був виконаний лише на 40%. В результаті певні об’єкти виявилися недофінансованими і їх завершення переноситься на 2009-2010 роки, наприклад, це та ж сама Хриплинська школа, СШ №2, Українська гімназія, центральна міська лікарня і т.д.

Я радий, що в кінці минулого року відбулась деяка стабілізація в депутатському корпусі міської ради. Вона запрацювала так, як має працювати. Хай буде дискусія, хай буде критика, але має бути і конкретна робота. Та в цьому році вже по причині фінансової кризи, ми остерігаємося, що «бюджет розвитку» знову не буде виконаний. І це об’єктивна реальність. Не потрібно нічого завертати в папірці, я відношусь до тих політиків, котрі говорять людям правду, ведуть відкритий щирий діалог. А правда нині така: претенденти на приватизацію землі чи комунального майна на деякий час відклали свої плани, вони просто не мають грошей щоб щось купувати, а кредитні ресурси виявилися для багатьох з них недоступними. Тому криза відіб’ється як на бюджеті міста в цілому, так і «бюджеті розвитку» зокрема.

 

- З 2005 року в Україні діяв закон "Про тимчасову заборону приватизації пам’яток культурної спадщини...”. За цей час у Івано-Франківську в центральній частині міста, в обхід заборони, за рішеннями судів було приватизовано близько 80% із 200 пам’яток архітектури. Чому Фонд комунального майна, юридична служба міськвиконкому програє усі суди по нерухомості, та і по землі також?

- Перше, ця цифра не відповідає дійсності. Починаючи з 1 січня 2005 року і до сьогоднішнього дня у Івано-Франківську усього було дано дозвіл на приватизацію і приватизовано 273 приміщення. Тоді як 65 з цих приміщень знаходилися в об’єктах, що є пам’ятками архітектури.

Друге, дійсно є непоодинокі випадки, що ми згідно чинного законодавства, не даємо дозвіл на приватизацію об’єктів, які відносяться до пам’яток архітектури. Та фізичні і юридичні особи звертаються до суду і виграють його. На превеликий жаль, деякі суди часто трактують законодавство на свій розсуд. Що стосується аргументів юридичної служби, то хочу підтвердити, що такі аргументи щодо заборони приватизації того чи іншого об’єкта комунальної власності  суду надаються, бо особисто читаю позовні заяви, відгуки на позови і т.д. Однак, у нинішніх судах діють інші «аргументи», гадаю Ви здогадуєтесь які… Приведу приклад, він стосується приватизації в цілому і зокрема закону України «Про малу приватизацію…». В цьому законі є стаття 51 щодо «Невід’ємних покращень…». Так от, ст. 51 говорить «у разі прийняття рішення відповідною радою щодо приватизації відповідного майна, право на приватизацію має той орендар, який зробив невід’ємних покращень на суму більше, ніж на 25% від загальної вартості об’єкта». А наші деякі судді, першу частину статті, яка говорить «у разі прийняття рішення відповідною радою», - не читають, її упускають і її нібито немає. Відповідно, не питаючи міської ради, судом надається незаконний дозвіл на приватизацію такого об’єкта.

За період дії згаданого мораторію на приватизацію пам’яток культурної спадщини у Івано-Франківську на правду було приватизовано за рішенням суду лише 20 приміщень, які знаходяться на об’єктах архітектурних пам’яток. У 2009 році в місті Івано-Франківську було приватизовано 35 приміщень, що є частинами пам’яток архітектурної спадщини. Проте це виключно приміщення для господарських потреб.

- У міста, як відомо, є проблеми по стягненню орендної плати з орендарів комунального майна. Так, станом на 1 січня 2009 року, борг становив 2 млн. 341 тис. грн. Такі ж самі проблеми по оренді землі. Які заходи вживаються для виправлення ситуації?

 

- В умовах кризи податкова заборгованість і справді зростає. Хоча, хочу зазначити, що по-перше, ми виконали бюджет 2008 року по платі за землю більше, ніж на 100%. По-друге, за моєї каденції на посаді міського голови, ми приблизили ціни вартості оренди метра квадратного площі комунального майна до ринкових. Нині це становить десь 30 доларів США за метр квадратний, а ще пару років назад це було 1-2 долари США за метр квадратний. Тому, незважаючи на те, що ми продали за попередні роки більшу частину комунальних приміщень, абсолютна сума, що надходить до бюджету міста від орендної плати, збільшилася. Теж саме стосується  продажу об’єктів комунальної власності. Коли я був депутатом міської ради у 2002-2006 роках, то об’єкти в центрі міста продавалися за 30-50 доларів США за 1 метр квадратний, ну максимум до 100 доларів. Це при тому, що на ринку нерухомості ціни були від 500 до 1200 доларів за метр квадратний. Тепер ми продаємо комунальне майно за ціною 700-800 доларів.

 

З іншого боку хочу відмітити, що економічна криза багатьох підприємців загнала у скрутне становище. Тому я дав вказівку підготувати на сесію міської ради питання про тимчасову відміну застосування індексу інфляції при нарахуванні орендної плати за комунальне майно. Також я дав доручення опрацювати питання можливості зменшення ставок оренди землі. Бо нещодавно ми, (а це згідно законодавства робиться раз у 10 років), провели нову незалежну нормативно-грошову оцінку землі, зрозуміло, що орендна плата і податок на землю у зв’язку з цим значно зросли. Я докладаю всіх зусиль щоб знайти таку золоту середину, коли б і підприємці вижили і бюджет міста не постраждав.

 

- А стосовно боржників та злісних неплатників, що робиться?

 

- Ведеться претензійна робота., ми подаватимемо в суд позовні заяви з метою вилучення землі у таких орендарів. Нажаль серед найбільших боржників залишаються заводи «Родон» і «Автоливмаш». Розмови з керівниками даних підприємств ефекту не дали. Тому ми розробили комплекс заходів по примусовому стягненню заборгованості з даних підприємств. Що стосується оренди комунального майна, то у нас вже є судові рішення по деяких боржниках, які допустили зростання заборгованості, тобто не платили орендну плату більше 3 місяців, це, наприклад, технікум статистики. Прийнято рішення про виселення цього технікуму і відновлення роботи у цьому приміщенні дитячого садочку, який там колись  був.

 

- Скільки насправді коштує меморіал С.Бандері в Івано-Франківську, яка сума витрачена на даний час і взагалі яка загальна вартість комплексу?

 

- Отже, -  загальна вартість об’єкту складає близько 7,5 млн. грн. Розшифрую звідки взялися гроші: 52 тис. грн., це з рахунку, який відкрив губернатор; ще 160 тис. грн. поступило від спонсорів і меценатів на рахунок, який відкрив міськвиконком; решта - з міського бюджету. На цей рік, для завершення робіт, ми заклали в бюджеті на меморіал С.Бандері ще близько 400 тис. грн., в тому числі для встановлення ліфту для інвалідів.

 

- А коли розпочне роботу музей?

 

- Зараз опрацьовується концепція, я в цьому плані не хочу поспішати. Я з усмішкою сприймаю питання про те, а чому не функціонує музей С.Бандери? Бо знаєте, коли за роки незалежності в Івано-Франківську взагалі не було пам’ятника Бандері, то було добре, тепер пам’ятник є, але погано, що музей не працює. Нашим деяким людям ніколи не догодиш, але хай це буде на їх совісті. Повторюю, я в цьому питанні спішити не буду.

 

Перше, що ми зробили, - це дали вдалу, як я вважаю, правильну назву цим приміщенням, - «Центр патріотичного виховання молоді ім.С.Бандери», а не просто музей. Друге, це те, що ми ці приміщення передали на баланс управління науки і освіти міськвиконкому і чиновникам дано доручення з залученням усіх зацікавлених осіб, широкої громадськості, розробити концепцію цього освітньо-виховного закладу. Я б не хотів, що це був рядовий, «штампований» музей, яких є купа по Україні. А основне для мене, щоб там основними відвідувачами були діти і молодь, щоб там проводилися не просто екскурсії, а велась серйозна виховна робота.

 

- І коли Ви «Центр патріотичного виховання молоді ім.С.Бандери» плануєте запустити на повну потужність?

 

- Думаю, у 2010 році.

 

- На які політичні сили на рівні Івано-Франківської області Ви спираєтесь?

 

- Я є членом Української народної партії. Нещодавно відбувся другий етап обласної звітно-виборчої конференції, головою обласної організації, нажаль, знову обрали І.Насалика. Чому “нажаль”? - Бо за його керівництва обласна організація не працює, хоча потенціал має величезний. Районні і міські організації працюють, але немає системної роботи, тобто вони  ніби у власному соку варяться. З цього приводу в Івано-Франківську було навіть виїзне засідання правління УНП під головуванням Ю.Костенка, на ньому робота обласного керівництва була піддана серйозній критиці з боку більшості керівників міських і районних організацій.

 

- А яку політичну силу Ви підтримуєте на загальноукраїнському рівні. У ЗМІ пройшла інформація, що Ви у зв’язку поразкою у боротьбі за посаду голови обласної організації УНП залишаєте цю партію і збираєтесь вступати до «Фронту змін» А.Яценюка?

 

- Я буду залишатися членом УНП, бо мені близька по духу ідеологія цієї партії. Розумієте, у нас на сьогоднішній день у політиці відбувається не боротьба ідеологій, а боротьба брендів, так не має бути, - це спотворення політичної боротьби. В один час уже набирав потужність добре Вам відомий політичний бренд і всі туди побігли, тепер цей бренд розвалюється, а набирає силу інший і всі біжать туди. Я не хочу мати нічого спільного з перебіжчиками, бути з ними в одній компанії.

 

- Незабаром, тобто через рік, чергові вибори міських голів чи будете знову балотуватись на цю посаду чи підете в депутати Верховної Ради?

 

- Мене вже нині, за рік до виборів, багато хто просить, підштовхує, а інколи і вимагає, щоб я знову балотувався на посаду міського голови Івано-Франківська. Остаточного рішення ще не прийнято, але якщо мною буде прийнято рішення про продовження політичної кар’єри, про балотування, то йтиметься тільки про посаду міського голови. Ні про які інші посади, ні про Верховну Раду я і не думаю. Чому? – Мені треба виконати всі ті обіцянки, які я давав у період виборчої компанії 2006 року, балотуючись на посаду міського голови.

 

Розмову провів Сергій Стефанко, «ОстроВ» 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи