Дупи на …ліхтарях. Огляд Преси

Економічна криза, про яку так довго говорили… журналісти таки відбулася.

Як це позначається на суспільному житті можна прочитати в прикарпатській пресі за минулий тиждень.

Офіційний орган Івано-Франківської міської ради газета «Західний Кур’єр» пише:

«Минулого тижня проводився додатковий конкурс на обслуговування деяких міських автобусних маршрутів. Із необхідних 70 одиниць рухомого складу перевізники заявили лише 47 автобусів. На обслуговування цілого ряду маршрутів … через відсутність учасників конкурсу не відбулось… Зараз відділ транспорту шукатиме перевізників, які б погодилися обслуговувати ці маршрути в так званому резервному режимі. Однак надії на це мало, адже через фінансову кризу та неспроможність сплачувати валютні кредити за придбані автобуси окремі перевізники хочуть достроково розривати угоди на обслуговування маршрутів навіть із потужними пасажиропотоками».

Не краща ситуація й на селі. Головна газета області «Галичина» пише про таке:
«Великого клопоту завдали цієї весни органам державної влади та місцевого самоврядування Івано-Франківщини деякі вітчизняні й іноземні інвестори, що працюють у сільському господарстві краю. Орендуючи в …районах тисячі гектарів селянських паїв… вони відмовляються засівати окремі площі, киваючи на фінансові труднощі. І наразі спроби адміністративного впливу на них зазнають фіаско.
В ОДА вважають, що хоч як, а тенденцію на невиконання тими чи іншими орендарями своїх зобов’язань необхідно зупинити раз і назавше. .. когось уже вдалося «приборкати». Інші ж нарікали, що деяких інвесторів попросту не можуть знайти… хоча чинш за оренду паїв селянам виплачують справно. Причому навіть не три відсотки вартості землі, як ще восени повелів своїм указом Президент, а всі п’ять. Однак не сіють, і цим підривають показники, через що область може пасти задніх у державній сільгоспвиробничій статистиці».

Тим часом представники влади намагаються боротися із кризою різними методами. В Івано-Франківську пропонували оцінити антикризову програму під час конкурсу «Красуня-Івано-Франківська». Конкурс проходив під патронатом міського голови В. Анушкевичуса.
«Після традиційного дефіле в купальниках… дівчата виходили на сцену в костюмах, які мали символізувати варіанти долання кризи. Хтось – у платті з бубликів, хтось з папороті, з компакт-дисків, поліетиленових кульків, прищіпок, фольги, харчової плавки і навіть водопровідних шлангів», - пише газета «Галицький Кореспондент».

А ось обласне начальство схоже діє більш серйозно - переходить на керування в режимі ручного управління. Газета «Вечірній Івано-Франківськ» повідомляє:
"На останній колегії голова Івано-Франківської ОДА Микола Палійчук заборонив головам райдержадміністрацій здійснювати фінансування будь-яких видатків з районних бюджетів, окрім тих, що пов’язані з виплатою заробітної плати та захищених статей…

Губернатор дав доручення керівникам районів ретельно перевіряти кошториси фірм, які виграють тендери на будівництво чи ремонт капітальних споруд, постачання обладнання до лікарень, шкіл, а також забезпечення закладів освіти та медицини продуктами харчування. Микола Палійчук акцентував: окремі керівники укладали угоди, за якими закуповували олію на 70% дорожче, аніж у будь-якому магазині…

Звернув увагу М.Палійчук і на катастрофічну ситуацію довкола неповернення прикарпатським підприємствам ПДВ. За даними податкової служби області, держава винна місцевим виробникам 210 млн. гривень підтвердженого ПДВ. А загалом прикарпатські підприємства претендують на 400 млн. грн. ПДВ з державного бюджету».

Начальник податкової міліції ДПА Василь Андрішак в інтерв’ю газеті «Івано-Франківський оглядач» розповідає про деякі схеми для оборудок з ПДВ.

«Останнім часом у сфері оподаткування з’явилися факти так званих «податкових ям» - це приватні комерційні структури, штат яких складається з 1-2 осіб, а статутний фонд становить від 5 до 50 тисяч грн. такі фірми спеціально створюються фінансово промисловими групами для реалізації схем мінімізації податків, легалізації контрабандного чи не облікованого товару. Через такі фірми підприємства реального сектору економіки, що виступають в ролі замовника, намагаються уникнути сплати чи безпідставно відшкодувати ПДВ з бюджету, «відмивати» гроші і переводити їх в готівку».

Хто винен в неоднозначній кризовій ситуації - схоже народ уже знає. Так газета «Західний Кур’єр» доповідає: «Поки політики сваряться та перекладають один на одного відповідальність за складну економічну ситуацію в країні, громадяни уже свій вибір зробили. Винним є Віктор Ющенко. Більшість людей вважає, що відповідальність за стан справ у країні повинен нести саме Президент».

Проте, як саме він повинен нести ту відповідальність і в якій формі – невідомо. Журналісти газети «Галицький Кореспондент» подають неординарну ідею вирішення наших проблем із «батьком нації» та його відповідальністю таким чином:

«Виходячи з неспроможності вибору між власними претендентами, нові монархісти пропонують вдатися до перевіреного у Східній Європі способу. Потрібно просто запросити на майбутній трон когось, хто втратив трон, не занедбавши безсумнівної династії.

Вибір припав на дім Наполеонів. Легітимним спадкоємцем Бонапарта є Жан-Крістоф Наполеон. Він народився в 1986 році…Серед його предків – і Чарторийські, і Потоцькі, і Габсбурги…Взагалі, кров’яних чеснот Жана-Крістофа не перелічити. А ще його пра-пра…дідо Наполеон Бонапарт хотів відновити королівство Галичини та Володимирії. Крім того, він не звідси, тож не замішаний у всіляких суперечках…. Потрібен сильний добрий батько, який не повинен ні до кого пристосовуватися.. хто міг би гідно представляти свій улюблений народ, хто міг би страшно карати негідників і винагороджувати праведників».

А як вирішити питання з «розкруткою» нового лідера - підказує ведучий каналу «Інтер» Руслан Сєнічкін в ексклюзивному інтерв’ю газеті «Галицький Кореспондент»:

«Телебачення – це велика ілюзія. Якщо кінську дупу показувати в телевізорі цілодобово, вона невдовзі стане теж популярною і її всі впізнаватимуть».

А поки Наполеон (наймолодший - Жан-Крістоф) роздумує над пропозицією наших монархістів, доморощені політики пробують розкручувати самі себе всіма можливими способами. Про використання для цього вуличних ліхтарів пише газета « Репортер».

«Реклама на деревах та світильниках доходить до абсурду. Папірці з оголошеннями та пропозиціями наклеюють майже від самої землі до висоти у два з половиною метри. Головне тут - щоб твоє оголошення протрималося якомога більше зверху. Допоки вверх нього не наліплять ще одне. Найсумніше те, що цим займаються сили, які претендують на лідерство в суспільстві. Деякі політичні партії своїм агіткам надали вертикальної форми, яка по ширині точно співпадає з шириною стандартних стовпчиків вуличних світильників».

І все здавалося б нічого, якби тільки до використання вуличних світильників не вдалися представники самого електорату, і за прикладом революціонерів не почали б вішати на ліхтарях безпосередньо тих чиї … дупи (чи то – фізіономії) вже висять на плакатах у вертикальному форматі.

Василь Хом’як, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи