Свиняча тема. Огляд преси

В останній тиждень засушливого квітня усі засоби масової інформації заговорили про нову біду – на цей раз про новий смертоносний вірус свинячого грипу.

Газета «Галицький Кореспондент» зокрема пише:

«Свиняча тема схвилювала франківських чиновників…під час оперативної наради у міськвиконкомі головний санітарний лікар Івано-Франківська Микола Недоступ розповів, як місцеві медики готуються протистояти хворобі…- Я дізнався у наших аптекарів, чи є в нас такі антивірусні препарати, якими можна боротися зі свинячим грипом. В Україні кажуть вони є. У нас поки що в області таких немає. Я думаю, що наші аптекарі їх привезуть, якщо ми замовимо. Дуже дорогі ці препарати. У 2006 році такі препарати коштували приблизно 50 доларів за упаковку, у якій 10 капсул. Скільки тепер будуть коштувати?.. Ті десять капсул мали би коштувати тисячу гривень. Отака ситуація».

Ситуація звичайно не весела, навіть з огляду на те, що предмет українського жарту – свиня і головний її продукт – сало, тепер викликатимуть вже дещо інші почуття. Зрештою, поголів’я свиней у нас невпинно падає, а м’яса стає все менше навіть у «м’ясних» виробах.

 

Ось що з цього приводу пише тижневик «Івано-Франківський Оглядач»:

«В Україні відсутнє добре розвинуте законодавство про харчові продукти та технічні регламенти на них. З усіх харчових законів було прийнято у нас закони про молоко, рибу і вино, а законів про м'ясо немає. Якби в Україні діяв закон про м'ясо, де було б прописано, що м’ясною продукцією може називатися та, яка містить не менше як 50% м’ясної сировини тоді легко можна було б привести в порядок технічні умови. Наразі ковбаси виготовляються інколи майже без м’яса».

Не краща ситуація на ринках області і з овочами. Обласна газета «Галичина» повідомляє:

«Червоне світло показали працівники Івано-Франківської державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи разом з дирекцією центрального продовольчого ринку вантажівці, що привезла на продаж із Закарпаття 300 кг ранньої капусти через …її через підвищений вміст нітратів…Допустима норма нітратів - до 800 мг на кілограм капусти, вирощеної в закритому ґрунті, себто в парниках, теплицях. Цього ж разу їх виявилось удвоє більше в партії капусти, яку доставили до нас на ринок із Заріччя Іршавського району сусідньої області.


Такий «тривожний дзвінок» уже не перший нинішньої весни. 1 квітня ветсанспеціалісти перекрили шлях на ринок 100 кг ранньої капусти, привезеної з того ж таки Закарпаття: вміст нітратів перевищував норму у півтора раза, а отже, вона могла заподіяти шкоду здоров’ю, особливо дітей, літніх або ж ослаблених хронічними недугами людей. Фахівці з лабораторії забракували 70-кілограмову партію редиски, доставлену 8 квітня із Заліщиків Тернопільської області. Бо зафіксували в ній 3400 мг нітратів на кілограм замість 3000 мг.»

Але не все так страшно для пересічного обивателя. Газетярі тижневика «Галицький Кореспондент» подають цілу низку ідей та рецептів, як використовувати в їжу… звичайну кропиву.

«Людей, котрі по-справжньому жалилися або ціле своє життя безпорадно борються з цим бур’яном на своїх квітниках, трохи важко переконати, що ця ненависна кропива може бути вишуканим делікатесом...Найбільшою перевагою кропиви є те, що вона росте сама. І росте дуже інтенсивно… Гастрономічні ж можливості свіжої кропиви охоплюють всі типи їжі – від салатів до печива».

Вживання кропиви та інших «бур’янів» могло б реально зменшити вплив кризи на долю українця, і суттєво скоротити його прямі видатки на харчування.

Однак не у всіх прикарпатців існують проблеми з грошима. Є у нас й такі, що цілі дні і, навіть, ночі тратять гроші в закладах ігрових автоматів. Проблему вивчають журналісти газети «Репортер»:

«Аби встановити гральні автомати у певній області …слід отримати ліцензію облдержадміністрації… Вона розповсюджується на цілу область і коштує лише 170 грн. на 3-5 років… На кожен гральний автомат податкова адміністрація видає патенти ціною 1050 гривень на квартал…За виданими патентами зазвичай підраховують кількість легально встановлених автоматів. В області їх – 3272, із них в обласному центрі - більше 100.А от кількість незаконних автоматів визначити важко. Їх переважно рахують вже після вилучення…станом на перше квітня вилучено в області 127 гральних автоматів.

Багато людей скаржаться на шум від закладів, які працюють вночі. На жаль органи місцевого самоврядування напевно цю проблему вже й не вирішать.. Режим роботи погоджується до десятої години. Але є й таке, що вночі працюють. Тут ситуація така, що відповідальності за порушення режиму не передбачено…

А близьким хворобливих азартників – мамам, жінкам – може варто вже створювати чи то громадські організації, чи то загони самооборони. І боротися самотужки. Бо державі не до того, а в бізнесі головне – гроші».

Справді, гроші треба заробляти і така можливість є навіть у простого селянина, який живе десь на присілку (хуторі).

Газета «Вечірній Івано-Франківськ» вивчає можливості заробітку на ловлі … вітру в полі.

«На рівнинних широтах Прикарпаття виправдовують себе вітроустановки малої потужності. Для невеликого заміського готелю вистачає генератора потужністю 20кВт. Такі вітрові установки буде виробляти Галицький механічний завод. Фермери, житло яких віддалене від села, можуть використовувати вітряки до 5кВт. Цього цілком достатньо для такого господарства…Для цього навіть не потрібні чисельні дозволи та довідки. Одно погано: у вітроенергетиці кусаються ціни. Сьогодні в області майже немає людей здатних викласти за вітряки 5-10 тисяч доларів, незважаючи на те, що вони окупляться за 3-8 років.

Звичайно на гірських вершинах треба проектувати вітряки потужністю 600 і більше кВт… залишилося знайти інвестора та почати втілювати в життя».

Можна шукати інвестора, можна шукати й спонсорів. Зрештою, культурні заходи без участі меценатів так чи інакше не обходяться ( театри поки що ще відносяться до системи культури, слава Богу, а не до мережі гральних автоматів). Так от, в Івано-Франківську театрали вирішили провести свій фестиваль. Більш детально дізнаємося з газети «Івано-Франківський Оглядач»:

«Впродовж першого травневого тижня у Івано-Франківську проходитиме регіональний театральний фестиваль «Прем’єри сезону»… Втім, прикрих сюрпризів не оминути, нинішня економічна криза вносить корективи і в театральне життя Прикарпаття…Попередній кошторис на проведення фестивалю було складено на суму 150 тис.грн., далі скоротили до 122 тис.грн. наразі витрати звели до мінімуму – 100 грн. Цих коштів вистачає лише для того, аби покрити добові витрати, проживання та харчування колективів та членів журі, - фактично мінімально-необхідна сума… Львівський, тернопільський та чернівецький колективи, у зв’язку з економією коштів, приїжджають лише на один день. Показують прем’єру, часом дві, та гайда назад».

Театр як відомо починається з вішалки, а кафе, особливо літнє - мабуть з … туалету. Щоправда, тут якраз і головна проблема більшості літніх майданчиків у столиці Прикарпаття.

Газета «Репортер» пише: «щойно починає тепліти як наше місто розростається літніми майданчиками… Однак клієнту часто доводиться терпіти відсутність туалету.. Складається враження, що івано-франківці з цим уже змирилися. Бо виглядає, що претензії від клієнтів… персонал чує тільки зрідка. Комусь вдається відмовчатися, комусь – віджартуватися. А дехто взагалі, може дати пораду у вигляді путівника….На запитання, що робити у випадку, коли «припече», офіціанти віджартовуються, кажуть, що відведуть до себе додому».

А далі кореспондент газети публікує цілий довідник літніх майданчиків Івано-Франківська по відношенню до ситуації з тим, де є можливість сходити в туалет (платно чи безплатно), а де просто - під дерево чи у під’їзд. Справа дійсно свиняча. З таким санітарно-гігієнічним підходом свинячий грип нас або точно покосить в усій наші масі, а мо’ обійде стороною. Свиня свиням може все-таки товариш?
Василь Хом’як, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи