Пасха. Старозаповітні пророки і Ісус Христос

Пасха у християнстві, - свято Воскресіння Христового, - найважливіше свято богослужебного року. Назва свята походить від давнього юдейського свята Песах («пройшло мимо»), присвяченого виходу євреїв з Єгипту. 

Християнські уявлення про особу, діяльність і трагічну смерть Ісуса характеризують його як сина Божого, принесеного в жертву в ім'я спокутування здійсненого Адамом первородного гріха, що тяжіє над всім людством, і одночасно як боголюдини, в якій сполучена божественна і людська природи. 

Ім'я Ісус (Ієшуа скорочено, на івриті Ієгошуа - "Господь Ієгова врятує") сприймається євангелістами як позначення його покликання: рятівник, Месія.   Христос - титул, що вказує на характер місії Ісуса з погляду християнства. Грецьке слово Христос є перекладом з івриту  титулу Машиах  і означає «помазаник божий», - Месія.

У баченнях юдейських пророків Месія — спадкоємець династії царя Давида, тому в Євангеліях приводиться генеалогія Ісуса від Адама до Авраама, де він виступає як нащадок Давида. На підставі аналізу текстів більшість сучасних дослідників приходять до висновку, що місце народження Ісуса - місто Назарет; а згідно Євангелій, Ісус, подібно до Давида, народився у Віфлеємі і лише проповідував в Назареті. 

Євангеліє від Луки говорить, що Ісусу згідно юдейських канонів, як і усім юдеям, в Єрусалимському храмі провели обряд обрізання крайньої плоті. І як свідчить той же євангеліст Лука, сім'я Ісуса щорічно поклонялась в Єрусалимському Храмі, зокрема описує дванадцятирічного Ісуса, що сидить посеред вчителів-рабинів, слухає їх, щось питає їх. А під керівництвом Івана Хрестителя Ісус здійснив ритуальне занурення у воду річки Йордан - обряд, що грав важливу роль в ритуалі юдейської секти єсеїв і відтворений в християнстві як хрещення. 

У євангельському життєписі Ісуса чималу роль відіграє провіщення юдейського пророка Ісаї про містичну появу «раба Божого», приниженого, зневаженого, якому призначено своїми стражданнями спокутувати гріхи народу. Страждання і мученицька смерть Ісуса представлені як здійснення цього пророцтва. Ангел Гавриїл повідомляє матері Ісуса Марії про майбутнє народження Ісуса, подібно як передбачав пророк Ісая іудейському цареві Ахазу (у зв'язку з майбутнім позбавленням Юдеї від ворогів) про те, що «молода жінка завагітніє, народить сина і нарече його ім'ям Імануель», що означає на івриті «з нами Бог». 

За прикладом юдейського пророка Іллі Ісус відправився на сорок днів в пустелю, піддався випробуванню, витримав спокуси диявола. Після смерті Ісус, подібно Іллі, возноситься на небо; як Ілля, він воскрешає мертвих, зціляє безліч хворих; ходить по воді, насищає тисячі людей п'ятьма (сімома) хлібами.

За декілька днів до Песаха - одного з трьох паломницьких свят - Ісус наближається до воріт Єрусалиму. Він в'їжджає до Єрусалиму на білій ослиці, виконуючи пророцтво юдейського пророка Захарії про те, що Месія Цар–Ізраїлів, з'явиться до Єрусалиму бідним праведником верхи на ослові. Натовп вітає його як Месію. Прибувши в Єрусалимський храм, Ісус Христос почав привселюдно передрікати його руйнування і навіть намагався вигнати з нього міняйл і торговців жертовними тваринами, накликаючи на себе гнів юдейських священників, - рабинів.

Останні євангельські події відбуваються в юдейські пасхальні дні.

У четвер ввечері Ісус Христос з учнями святкує юдейську Пасху, - Песах, - повернення юдеїв з Єгипту. Під час пасхальної вечері Ісус говорить про передчуття своєї швидкої смерті. Він порівнює себе з пасхальним ягням і, вимовляючи традиційну промову над вином, уподібнює вино своєї крові. У християнстві ця вечеря отримала назву Таємної вечері і стала прообразом «таїнства» Євхаристії (Причастя). Десять з присутніх того дня на Таємній вечері апостолів пізніше прийняли мученицьку смерть.

У п'ятницю, - за традицією перед святом Песах римський намісник Понтій Пилат хотів відпустити одного в'язня. Проте, народ вимагає відпустити не Ісуса, а Варавву. Євангеліст Іван підкреслює, що розп'яття відбувається в день іудейської Пасхи. Тіло розп'ятого Ісуса, обвивають плащаницею просоченою пахощами і кладуть в найближчу печеру до настання суботнього спокою. 

У суботу, - юдейські первосвященники пригадавши, що Христос говорив про своє воскресіння на третій день, не дивлячись на поточне свято і суботу, звертаються до Пилата поставити варту на три дні, щоб учні не вкрали тіло, зобразивши тим самим воскресіння вчителя з мертвих. 

Неділя. Воскресіння Ісуса Христа сталося з суботи на неділю вночі. На третій день після Своїх страждань і смерті, Господь Ісус Христос силою Свого Божества ожив, тобто воскрес з мертвих. На сороковий день після воскресіння Ісус возноситься на небо, благословляючи апостолів. 

Свято Воскресіння виказує радість з приводу перемоги Божого Сина над смертю, підтвердження життя після смерті, що і є головним змістом святкування. Свято Великодня щороку приходить в різні числа місяця і час його святкування «переходить» по своїй даті, але завжди доводиться на недільний день. Деякі свята, зв'язані календарно з Великоднем (Вербна Неділя, Вознесіння, Трійця) теж змінюють свою дату і називаються рухомими. 

В ніч Воскресіння Христа, проводиться святкове богослужіння (Великодня Служба Божа), освячуються паски, яйця та інші страви. Таким чином церква благословляє віруючих після тривалого посту знову вживати «скоромне», тобто їсти непісні страви. Багатий великодній стіл є символом небесної радості і символом вечері Господньої. Після церковної служби розходяться по домівках і починають «розговлятися».

По звичаю напередодні Великодня випікають високий круглий здобний хліб – паску, яку освячують в церкві. Паска є символом – хліба, благословенного Ісусом Христом під час Таємної Вечері. 

Отож, розговляються насамперед освяченими паскою і яйцем. Пасхальні яйця, в народі звані «крашанками» або «писанками», є символом нового життя і відродження. Окрім паски та яєць (крашанок та писанок), серед освяченого може бути ковбаса, шинка, риба, сир, часник, хрін, сіль та вино і т.і. Важлива пасхальна традиція – обмін фарбованими яйцями. Їх дарують рідним, друзям, сусідам, роздають убогим і залишають в церкві. 

Великодні свята закінчуються поминанням мертвих—молитвою і тризною «на горбках». У могильні горбки закопують яйця та шкаралупу від з'їдених яєць, кості зі освяченого м'яса, освячену сіль, тощо. 

Довідка.   Християнство – одна з трьох так званих авраамічних (разом з іудаїзмом і ісламом) релігій. Вважається, що всі авраамічні релігії походять від іудаїзму, - монотеїстської релігії стародавніх євреїв (іудаїзм), що набула поширення на території стародавніх царств Юдеї і Ізраїля приблизно на початку 1 тисячоліття до н.е.

У I столітті н.е. на території Юдеї виникло християнство, що використало іудаїзм як першоджерело і фундамент, проте кардинально його реформувало.

Первинне письмове джерело авраамічних релігій - Тора (п'ятикнижжя Мойсея). Вона цілому визнається юдеями, християнами і мусульманами, хоча по-різному тлумачиться. Старий Заповіт у християнській традиції практично повністю відповідає збірці священних книг - єврейському Танаху.

Сергій Стефанко "ОстроВ"

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи