Доброї вам смерті. Огляд івано-франківської преси

«На тротуарах та проїзних частинах Івано-Франківська після закінчення зими сніг зійшов разом із дорожнім покриттям», - констатує прихід весни в столицю Прикарпаття регіональна газета «Експрес».

А ось наші вигадливі городяни придумали нову громадсько-політичну гру - називати розбиті вулиці міста іменами чиновників. Обласний тижневик “Галичина» повідомляє:

«Днями жителів обласного центру розважали активісти обласної Асоціації приватних перевізників. Вони підготували заяву щодо присвоєння вулиці Дудаєва нової назви — «проспект Віктора Анушкевичуса» на честь міського голови…вулиця Дудаєва розбита вщент. Водії просто відмовляються їздити нею».

Тільки-но витівники-затійники почали акцію, як в той же день на вулицю Джохара Дудаєва виїхала будівельна техніка і вулицю почали ремонтувати. Сам же міський голова відмовився від такої «честі» з перейменуванням і цілком серйозно в офіційній заяві «скромно» повідомив: «Стосовно того, що вулицю назвали моїм іменем, то, вважаю, це робити ще зарано...».

Тим часом міська влада по своєму турбується про рух транспорту в місті Івано-Франківську.

Газета «Галицький кореспондент» пише «фахівці Львівського інституту на замовлення міської влади проектування міст розробили комп’ютерну модель руху в місті…Якщо схема буде впроваджена - автівки пересуватимуться «відцентрово» по трьох кільцевих об’їзних з одностороннім рухом... Львівські інновації обійдуться бюджету міста в 5 млн. грн., в той час як на поточний ремонт доріг влада вирішила виділити3 млн. грн. із загального бюджету та 3 млн. із бюджету розвитку, наповнення якого під великим сумнівом…».

Доречі, схему руху з трьома кільцями, розроблену франківськими фахівцями, було опубліковано (безкоштовно) у програмі розвитку Івано-Франківська громадським об’єднанням «Наше місто» ще в 2006 році. Єдине, в чому так і не розібралися львівські проектувальники – скерування напрямку транспортного руху відносно цифрової стрілки (зі Львова воно може й по іншому виглядає). Внаслідок «дорогоцінної» львівської розробки схема руху у місті міняється на протилежну і ось тепер вона «збільшить довжину пробігу автомобілів центром міста в кілька разів, а заодно й витрати пального», - пише газета «Галицький кореспондент».

Як би не пробували владоможці міняти ситуацію – за стрілкою пускати її, чи проти, змін від цього ніяких не наступає. Принаймні хороших.

 

Газета «Прикарпатська правда» пише: «негаразди населення нагромаджуються як снігова лавина. Вони трощать надію та підривають віру в органи влади…Майже в усіх видах економічної й промислової діяльності Івано-Франківської області спостерігається зменшення заробітної платні: зростання невиплат становить від 30,3 до 34,2 відсотків. Кількість працівників, які трудяться в режимі скороченого робочого тижня зросла на 17.7 відсотки. А число тих трударів, які перебувають у вимушених відпусках зросла удвоє в порівняні з минулим роком… Борги з погашення зарплат збільшилися на 26,2 відсотки, а найвищий їх ривок у сільському господарстві – аж у 2.5 рази ».

Оскільки нова влада уже не може, то газетярі потроху починають витягати (словами нашого президента) «з нафталіну» колишніх політичних діячів. Відомий в минулому губернатор Прикарпаття Михайло Вишиванюк в інтерв’ю газеті «Західний кур’єр» виказує своє здивування від «області без Вишиванюка»:

«Те, що робиться з сільським господарством - це катастрофа... Івано-Франківський м’ясокомбінат закривають, бо не мають сировини. Вдумайтеся – в Івано-Франківській області немає сировини для роботи м’ясокомбінату! Люди вирізали худобу, все, що мали, поздавали, їм не вигідно вирощувати. Ви уявляєте що це таке!»

Не всі ще уявляють. Владу хвилюють зовсім інші проблеми. Депутати на минулій сесії міської ради дали дозвіл на отримання кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку на суму 17 млн. євро під 9 % річних для підприємства «Івано-Франківськтеплокомуненерго». Кредит має піти на реконструкцію міських котелень і переводу їх на альтернативне паливо. В коментарі газеті «Репортер» директор будівельної компанії «Маодот-1» Тарас Виноградник каже: «нам кажуть, що котельні працюватимуть на твердому паливі. А хтось рахував скільки потрібно тої тирси чи брикетів? А як те паливо транспортувати й де складати? Крім того, діловий вік дерева починається від 25 років. Чи є програма відновлення лісів? Немає. Так скоро Карпати зовсім стануть лисими».

Про це міські депутати ще не думали, оскільки зараз головне для них - виконати новітню програму «Руки геть від москальського газу». Доречі, Т. Виноградник пропонує міській владі (причому, цілком серйозно) кращу ідею для альтернативного опалення: «дев’ять тисяч квартир в столиці Норвегії Осло опалюються за рахунок тепла від каналізації. Для цього із природно теплих каналізаційних стоків спеціальними приладами забираються «зайві» калорії, які йдуть на опалення… красива технологія чи не так?» - запитує наостанок пан Виноградник в читачів газети.

Взагалі-то, технологія навіть більше ніж красива, щоправда, сам Виноградник не взяв до уваги суто український підхід до облаштування житлово-експлуатаційних комунікацій. За такою «красивою технологію» у нас фекалії будуть плавати не лише в підвалах будинків, але й потраплятимуть безпосередньо до квартир «ощасливлених» мешканців міста.

Тим часом, мешканці Івано-Франківська, які ще не підозрюють про нові каналізаційно-огрівальні технології, самовіддано борються за статус безробітного. Газета «Івано-Франківський оглядач» порушує проблему поневірянь сотень івано-франківців, що внаслідок постанови Кабміну змушені надати довідку про відсутність особистого земельного господарства для оформлення документів по безробіттю.

«На сьогоднішній день таку довідку НІХТО не видає. Це питання буде виноситися на березневу сесію міської ради, для того, щоб рішенням сесії призначити якогось працівника чи відділ, який видаватиме такі довідки і візьметься за реєстр. Тому що до сьогоднішнього дня такого реєстру не велося… принаймні ввести таку посаду до того часу допоки Верховною Радою не будуть прийняті зміни», - пише газета.

А поки Верховна Рада вирішує, що взагалі робити з населенням України, в Івано-Франківську виникло нове об’єднання громадян «Апостольство доброї смерті».

Газета «Репортер» повідомляє: «Основне своє завдання Апостольство вбачає у тому, щоб підготувати людей до смерті, щоб вони не боялися її… Яким же було потрясіння, коли до товариства одразу після його створення записалося 146 осіб…Основна ж філософія братства «Добре жити – це багато, добре померти – це все»… Тож, доброї вам смерті», – наостанок щиро бажає всім газета «Репортер». Може й справді, це не таке вже й погане побажання, принаймні за сьогоднішніх кризових умов.

Василь Хом’як, «Остров»

Статьи

Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Все статьи