Юрій Макаров: “Журналістика – це яблуко спокуси”

Вівторок… Редакція Українського тижня гудить мов вулик. Координати редакторів та журналістів постійно змінюються між кімнатами служб. У керівництва - нарада. Отож, я маю нагоду нишком поглянути на своїх колег. Як згодом зазначить у нашій розмові Юрій Макаров свою команду він підбирав методом спроб і помилок. А як же складається професійне життя режисера-документаліста, відомого телеведучого, шеф-редактора Українського тижня у період фінансової кризи та безкінечних балансувань, спробуємо дізнатися. 

- Чому Ви свою долю повязали саме з журналістикою? Що стало поштовхом до цього?

 

- Вважаю,життя внесло свої корективи. У журналістику, якщо тоді так можна її назвати, я потрапив у 1980 році. Тоді існували газети такі як Радянська Україна,Правда України, Робітнича газета, яка вважалася ледь не взірцем якогось креативу. Це ж смішно! А я потрапив у цей вихор тому, що мій товариш працював у “РАТАУ”. Попереднє покоління пам’ятає, що це радіоточки, які були в кожній хаті починалися: Говорить Київ, за повідомленням інформаційного агенства "РАТАУ”... І з точки зору журналістики – це був також нуль. Згодом мене взяли працювати у міжнародну редакцію та ознайомившись з моїм досьє відразу перевели до промислово-економічної редакції, де я власне пропрацював сім років.

- І що ж це було за досьє?

 

- Досьє…По-перше тому , що я народився за кордоном, у сімї емігрантів, а це була та біла еміграція зразка 1920 року. Мій батько, на той момент, встиг відсидіти у болгарській вязниці пять років за книжечки, а згодом виїхав до Франції. До того ж мій дід – священик. Тому й мене швиденько перекинули на промислово-економічну редакцію. Де я мав писати про стотисячну тонну сталі чи пядесятитисячний погонний метр тканини. Чим я і займався.

- Розкажіть про свій перший журналістський твір?

 

- Так, це була замітка про пилосос, і вона була з точки журналістики ніби непоганою і я бачив, як мій начальник, зробивши з моєї крапки кому, написав: Потому что как сказал генеральний секретарь ЦК КПСС, председатель президиума Верховного Совета СССР товарищ Л.И.Брежнев ( не дуже точно пам’ятаю) …экономика должна быть экономной”. І наступні рази я такі речі вже сам добавляв у свої твори. Праця в редакції дала мені грандіозний запас знання, того конкретного практичного життя, якого я не мав у своєму особистому досвіді. Я туди потрапив дуже зеленим, не дуже розумним, хіба що більш-менш, на той час освіченим хлопцем, а вийшов через сім років дорослим чоловіком. Тобто, брак мого власного досвіду компенсувався тою силою силенною інформації, яку я отримував щодня про найважливіше. Важливий етап у моєму житті відіграв “ПіК”, який став головним фактором самоусвідомлення українськими елітами своєї функції і місії.

Згодом у мене настав період паузи, а через деякий час я перейшов на Київукрфільм молодшим редактором, який теж не зовсім добре розумів процес, навіть термінології не знав. Я закінчив тим, що через сім років вийшов звідти більш менш досвідченим режисером-документознавцем.

 

- У Вас в житті символічна цифра сім. До того ж в народі кажуть, що саме через сім років людині слід змінювати своє життя?

 

- Я теж таке чув, крім того можу додати, що за сім років повністю змінюється фізіологічний склад клітин, вони повністю оновлюються, і не дивно, що людина прагне змін.

 - Саме прагнення до змін і привело Вас телеведучим на один з успішних каналів телебачення України?

- Цьому передував незрозумілий для самовизначення період, коли я весь час кудись щось писав. Адже людина, яка пише вона не може не писати. Твори були сумішшю публіцистики і журналістики. А потім остаточно осів на 1+1, коли мене мій начальник і товариш просто силоміць поставив в ефір. Я не збирався повязувати своє життя з телебаченням, не було жодних амбіцій повязаних з ним. Бути телеведучим, обличчям програми чи навіть каналу я не хотів, тим більше, що я знав свої вади. В мене не було тієї телевізійної органіки, яки мали ікони телебачення. Наприклад, Алла Мазур. Тож, все якось само собою сталося, тим паче, що я намагався виконувати і адміністративні функції на каналі.

 

- Чому ж Ви вирішили піти з телебачення?

 

- Насправді послідовність подій була зовсім іншою. Я вже рік займаюся журналом, і до початку літа продовжував існувати в якості ведучого наплюсах програми Документ. Інша річ, що жодна нормальна людина в якої немає безсоння і яка просто фізично не висиджує до другої години ночі не могла про це знати. Програма Документ і досі виходить з моїм товаришем Анатолієм Яремою та Ларисою Борисенко, але якщо говорити чесно, працювати на телебаченні, це все ж таки магія великих цифр. І навіть такий нішовий, не попсовий, що не підлягає популяризації продукт, хочеться, щоб його дивилися у якійсь розумний час. Друга ночі – це не існування для телевізійника, якщо ти хочеш залишатися телевізійником, а не просто отримувати символічну пенсію і задоволення від контактів з приємними людьми. І для мене ця ситуація була страшенно принизливою. І коли пішли розмови про те будуть чи не будуть закривати проект, і якби його все ж не стало, то на жаль, небагато б людей це помітили. Але я вже був готовий грюкнути дверима, а ж тут мені надходить пропозиція від Першого Національного. Там виникли свої нюанси, і три місяці осені пролетіло. Але маю надію, що якщо все буде добре, то вже 30 листопада ми виходимо о 9 годині вечора…в неділю…і це те заради чого я пішов з каналу, якому я віддав 13 років свого життя. Так що я не можу сказати, що я зовсім пішов на вулицю..

 

- Наскільки я знаю, зараз на 1+1 починається зміна кадрів, під яку попали досить відомі журналісти, ікони телебачення, на які рівнялося не одне покоління журналістів. У мене, як наступного покоління, ця переміна викликає певний протест. Як Ви можете прокоментувати цю подію?

 

- Я мушу себе стримувати, бо плюси – це не просто бренд, який руйнується якимсь дивним чином, це певний образ країни, який у 1995-1996 роках показав, що можна бути модерним українцем. Але оскільки я вже звідти пішов, то навздогін лаятися якось не зовсім коректно…та можу собі принаймні дозволити один ризикований вислів: “Той пан з Румунії, менеджер компанії “Сіемі”, яка є власником компанії “1+1”, у Румунії зробив блискучо успішний канал. Коли він почав ламати плюси і реформувати, я думаю, що насправді він просто помилився країною.

- Як виникла ідея з україномовним журналом? Адже, погодьтеся, як для столиці – це трохи ризиковано, більшість газет та журналів орієнтується все ж на російськомовне населення!

 

- Ідея про журнал підозрюю з’явилася тоді, коли побував у Москві і поспілкувався з Парфьоновим, який тоді пішов з телебачення і став редактором журналу. Приїхавши в Україну вирішив втілити її в життя. Я ходив по кількох олігархах і пропонував їм зробити схожий проект, добре усвідомлюючи всю небезпеку такого становища. І раптом на мене виходить представник австрійської фірми і пропонує співпрацю, тому я спершу подумав, що мене розігрують. Щодо запитання про україномовність журналу, то мені легко на нього відповісти, адже я багато про це думав та говорив. Я себе позиціоную з боку українського патріота, українського націоналіста. Не в сенсі О.Тягнибока, а в тому, що я дуже вболіваю за те, щоб проект української політичної нації відбувся. І очевидно, що українській мові в цьому проекті, як певному об’єднавчому, інтегруючому фактору відведене одне з центральних місць, що має бути актуальним і для українських татар, і для українських болгар, і для українських євреїв, і для українських росіян. І коли я побачив, що на місце ПіКу не прийшло видання, і якщо я бачу, що це місце можна заповнити, то чому власне і ні. Якщо ти робиш справді якісний продукт, то для аудиторії українська мова не є перешкодою, у тому числі і для так званих російськомовних. А навіть для них є додатковим бонусом. Це питання радше стосується не успішного знання мови, а частково культурної орієнтації, частково індитифікації себе з успішною чи не успішною державою.

- У звязку із світовою фінансовою кризою безліч українських каналів та видань опинилося в стані балансування. Як Ви її відчуваєте?

 

- Чесно кажучи, відчули - стало менше реклами. Але природа української та американської кризи зовсім різна. Якби в Америці не займалися нерозумною соціальною політикою, то вона могла б взагалі не настати або настати пізніше в значно мякших формах. Держава змусила давати позики на житло без дострокових гарантій, наша ж криза в тому, що більшість кредитів взагалі не збиралися повертати. Тому і вийшло зачароване коло. Проте, на щастя, ми її серйозно не відчули саме тому, що наші засновники австрійська компанія. А вони великою загрози не відчувають. Хоча, якщо криза надумає затягнутися десь так на півтори року, то нам прийдеться несолодко.

- У своєму матеріалі Ви наголосили, що журналіст має потроху позбуватися гордині? Що Ви мали на увазі?

 

- Журналістика для кожного журналіста формується виключно з певного власного досвіду, запасу думок, переконань і знань. Гордість для нього – це невиправдана пиха, усвідомлення свого унікального місця в суспільстві. Коли журналіст має доступ у владні структури, і спілкується з владними людьми, то мимоволі забуває про власну відповідальність. І починає теж думати, що займає якесь унікальне і владне місце, особливо, коли володіє певними ситуаціями. Тому в цьому сенсі має бути скромнішим. Але це не стосується того факту, що журналіст має знати собі ціну, і деколине продешевити. Отож, сама собі журналістська робота – це яблуко спокуси.

Інтерв’ю брала Людмила Ходоровска, для "Острова", Івано-Франківськ

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи