Платити за тепло чи за систему? Чому чиновники проти автономного опалення

Встановлювати індивідуальне опалення в багатоповерхівках в Івано-Франківську масово почали кілька років тому, коли ще не було газових та інших криз і жодних проблем з теплопостачанням. Робили це швидше задля економії коштів і для власної зручності: своє опалення можна увімкнути і вимкнути тоді коли треба, а не ждати графіків та пояснень служб комунальних господарств. Згодом все більше мешканців міста почали від’єднуватися від центральної системи опалення, встановлювати індивідуальні котли … і розповідати про свій досвід сусідам.

В результаті бажаючих обзавестися індивідуальним опаленням з’явилося дуже багато. Міська влада Івано-Франківська ще в 2005 році звернула увагу на таке явище і оцінивши небезпеку (для себе) почала створювати усілякі перешкоди для встановлення індивідуального опалення і нарешті, на початку 2006 року остаточно заборонила це робити. Причина банальна – якщо більшість мешканців міста від’єднається від центральної системи - то хто ж тоді буде утримувати громіздкі організації та посередників, що здійснюють опалення квартир? Адже серед тих, хто залишаться, вочевидь будуть соціально незахищені верстви населення, котрі не матимуть змоги покривати усі видатки на тепло, оскільки більшу частину за них і так платять за системою субсидій. Отже, заборонили з аргументацією, що у квартирах, де немає системи вентиляції, встановлення котлів може призвести до отруєння чадним газом …сусiдiв.

Проте, на початку 2006 року влада в місті змінилась. Прийшли ті, хто обіцяв жити інтересами городян. Але і тепер новообрані три роки тому міські власті забороняють івано-франківцям встановлювати індивідуальні системи опалення в своїх квартирах. Причому на останній сесії міської ради, яка відбулася минулого тижня, “проти” цього голосували всі присутні депутати від усіх представлених в раді партій та блоків. Відмову отримали дев’ять тисяч бажаючих встановити індивідуальне опалення, серед яких 132 інваліда та учасника бойових дій.

Доречі, колишній заступник міського голови з гуманітарних питань, а нині його радник і член виконкому Віктор Кімакович звернув увагу сесії міської ради на те, що в соцзахисті на обліку знаходиться більше 20 тис. мешканців, і якщо виконком надасть дозвіл внесеним у список про надання дозволів на встановлення автономного опалення, то дуже скоро з аналогічними заявами прийдуть інші. Тож, влада розуміє, що індивідуальне опалення вигідне людям, але свідомо перешкоджає інтересам івано-франківців.

Щоправда, міська влада аргументує свою позицію рішенням Кабміну. За словами заступника міського голови Олександра Дерев’янка, хаотичне відключення від централізованого опалення забороняє Постанова уряду, а відключення окремих квартир сприяє соціальній нерівності, оскільки оплата за послуги теплопостачальної компанії перекладається на тих, хто залишиться без автономного опалення.

Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, виступаючи на сесії міської ради, аргументував свою позицію таким чином: «Я сам особисто проводив зустрічі з європейським банком реконструкції та розвитку. Тепер на загальнодержавному рівні йде мова про отримання позики для модернізації теплоенергетики міста. Якщо ми сьогодні відключимо 9 тисяч, через місяць ще — 9 тисяч, то чи цей проект буде цікавий, якщо ми лишимо всього 15 тисяч споживачів?».

Однак мешканці міста навряд чи будуть тішитися від таких «перспективних проектів», тим паче в час кризи, кінця якої ніхто передбачити не наважується. Зрештою у населення є інші аргументи – позитивний досвід їхніх сусідів.

Ігор Василів, мешканець п’ятиповерхового будинку по вулиці Новгородській в Івано-Франківську каже, що задоволений індивідуальною системою: «в Івано-Франківську існує чомусь така природна закономірність, що у другій половині вересня і на початку жовтня стає дуже холодно. В квартирі неможливо зігрітися. А ще падуть дощі - сирість страшна. Так от комунальні служби ждуть до15 жовтня, щоб за графіком включати опалення. А от в другій половині жовтня у нас встановлюється тепла й суха погода, батареї гріють на всю потужність доводиться відкривати вікна, бо можна задушитися. Так само трапляється і наприкінці опалювального сезону: в квітні – тепло ( з 15 квітня відключення за графіком), а в травні часто приморозки бувають. І знову проблеми. Я встановив індивідуальний котел і тепер вмикаю його в залежності від погодних умов. Тому у мене завжди тепло і сухо. І ще й неабияка економія коштів».

Отже, ті хто наважився на влаштування індивідуального опалення мусять найперше інвестувати гроші (встановлення автономного опалення, витрати на виготовлення проектів - все це за рахунок власників квартир) - на разі не менше ніж тисячу доларів. А відтак перейти до наступного етапу - проходження всіх кіл «пекла», чи вірніше інстанцій по збору підписів у місцевих чиновників.

Порядок збирання i підготовки документів такий: слід зібрати письмові згоди власників квартир, що хочуть встановити автономне опалення (заява на iм'я начальника ЖЕКу). Потiм дiстати згоду вiд власника будинку (начальника ЖЕКу чи кооперативу); здати копiї технiчних паспортiв на квартири в ЖЕК, який замовить проект на вiд'єднання квартир вiд централізованого теплопостачання та на облаштування димового каналу. Далi - отримати дозвiл вiд "Теплокомуненерго", що вiд'єднання вiд централiзованого теплопостачання є технологiчно можливим.

Зiбранi документи подаються на розгляд комiсiї, яка й надає дозвiл на проект. Проект затверджується рiшенням мiськвиконкому, а відтак виноситься на розгляд сесії міської ради….

Але тут якраз - рішення нема! Адже зi збiльшенням кiлькостi власникiв автономного опалення опиняється пiд питанням сама доцiльнiсть iснування централiзованого теплопостачання, яке, скажемо вiдверто, не вiдповiдає жодним енергозаощаджувальним технологiям, давно застарiле й не забезпечує користувачiв анi якiсним опаленням, анi безперебійним постачанням гарячої води.

Це, а також дедалi бiльшi тарифи на тепло та гарячу воду i спонукають людей встановлювати автономну систему тепло- й водопостачання. І люди тут мають рацiю, адже в цiлому свiтi платять за спожитi послуги, а не за утримання на плаву неекономiчних, неефективних підприємств - постачальників того ж таки тепла.

Водночас фахівці, що працюють в системі "Теплокомуненерго", стверджують, що встановлення індивідуального опалення завдає непоправної шкоди всій опалювальній системі: відключення квартир від мереж централізованого та гарячого водопостачання потягло за собою низку проблем. Зокрема, розбалансування системи централізованого опалення, нераціональне використання потужностей мережі теплопостачання та ресурсів на проведення її капітальних ремонтів і реконструкцій.

Звичайно аргументів багато, кожна сторона наводить слушні висновки. Але… існує одна річ, яка вимагає роз’яснення. Справа в тім, що багато чиновників міськвиконкомів, жеків та структур системи "Теплокомуненерго" вже давно встановили у своїх квартирах та в своїх домівках системи індивідуального теплопостачання. Тому тепер в теплі та спокої (за індивідуальний комфорт) вони ведуть дискусію про доцільність, безпечність, і все інше стосовно відключення від централізованої системи тисяч рядових мешканців міста. Виходить що ті, «маленькі українці», що не встигли відключитися – стали заручниками системи? Питання риторичне.

Василь Хом’як, "Остров"

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи