AvtoVisio:«на АЗС 80% пального – це звичайнісінька бодяга»

Виявляється у автомобілістів України існує  не лише проблема доріг. Якість пального автомобілістів турбує не менше, ніж його ціна. І тут фахівці спостерігають цікаву закономірність, з подорожчанням пального в Україні його характеристики  - погіршуються. Часто водії заправляються звичайнісінькою бодягою, віддаючи за неї немалі кошти. Проблема якості пального об’єднала автомобілістів у суспільний рух AvtoVisio. Його ініціатори проводять дослідження бензину на АЗС в  містах України  і публікують  результати у соціальній мережі. Нині суспільний рух підтримали авто портал «Топ Жыр» та автоклуб «Lanos Clan».

Як зорієнтуватись українським автомобілістам серед численних пропозицій на АЗС, у нашому інтерв’ю з лідером суспільного руху AvtoVisio Віталієм Чеховським.

- Віталію, Ви провели дослідження пального на АЗС в Івано-Франківську. Вас не шокували отримані результати?

- Першими справді шокуючими для нас результатами були ті, які ми отримали у Харкові. Там близько 80% нафтопродуктів, які продають  на АЗС, не відповідають стандартам. В Івано-Франківську ситуація краща. Перевіривши 22 АЗС, ми виявили що майже 30% пального не відповідає  діючим нормам та стандартам якості. Відверто кажучи, це - бодяга.  

Втім, тут потрібно зауважити, що в Україні доволі застарілими є державні стандарти. Якщо в Європі вже готуються перейти на стандарти Євро-5, то в Україні досі діють стандарти Євро-4 та Євро-3, що дозволяє АЗС продавати таке пальне, яке в європейських країнах заборонено до реалізації.

В Україні діють два типи стандартів. Так звані застарілі – це для дизпалива ДСТУ, ухвалене у 1999 році і для бензину , які діють з 2001. З 2007 року діє ще й паралельний стандарт, який не відмінили в Україні. Відповідно до цих стандартів, ми й знаходимо відхилення пального від норми. Інформацію ми оприлюднюємо.

В Івано-Франківську менш  критична ситуація з пальним, ніж на Сході України. Це викликано, насамперед,  територіальною близькістю до  великих експортерів нафтопродуктів. В цьому ланцюгу автомобілісти отримують пальне через значно меншу кількість посередників. Водночас, в обласному центрі Прикарпаття менше АЗС-одиночок, які не входять у великі  мережі. Вони пропонують пальне без турботи про подальше існування бренду, а отже – менш якісне.

- Куди б Ви скерували водіїв Прикарпаття для заправки  авто?

- Аналітики паливного ринку часто наголошували, щоб не потрапити на бодягу, треба заправлятись у відомого мережевого бренду. Таке твердження існувало досить довгий час. Втім, за нашими даними,  в Україні є ряд брендових мереж, які, періодично, все ж відхиляються від норми. Тому автомобілістам важко нині зорієнтуватись, бо і мережеві АЗС підводять, і заправки-одиначки не завжди працюють на-совість.

По-перше, заправляючи своє авто, водій має запитати на АЗС відповідні документи на бензин. Якщо документів немає, або вони застарілі, то це має викликати підозру.

По-друге, ймовірність заправити авто бодягою, найбільше існує на маловідомих  і малих АЗС. До прикладу,  заправок  під назвою типу «ПП Сидоров» чи інші.

По-третє, ми радимо автомобілістам  регулярно читати наші дослідження на мережах і сайтах, бо ми публікуємо чіткі і реальні дослідження пального, які проводимо в лабораторіях. На їх основі ми складаємо списки тих АЗС , де варто заправляти авто, і поряд так звані «чорні списки АЗС», де не варто зупинятись на заправку.

- Як часто Ви оновлюєте результати своїх досліджень?

- Це , справді,  недешевий процес, бо лабораторний аналіз пального коштує чималі гроші. Втім, нам вдається поновлювати свої дослідження не менше, ніж 1 раз на рік. Варто сказати, що після останнього подорожчання пального в Україні, ситуація з його якістю кардинально погіршилась. Якщо у 2010 році у Харкові ми зафіксували 25% неякісного пального , то в цьому році ця цифра сягнула 80%.

Це можна пояснити. Якщо пальне дорожчає, у головного нафтотрейдера зменшується його прибуток за рахунок зниження обороту. Тому він намагається  компенсувати свої доходи іншим способом.

Для підвищення  якості пального немає  причин для його здороження. Якщо в Європі бензин коштує дорожче, то це є результатом економічних чинників, до яких входить акциз, податки і т.д. В Україні нині досить високе мито і податки. Аби ціни на пальне не підвищувались, думаю державі потрібно лише забезпечити для цього контроль. І це можливо, принаймні за ті кошти, які платять автомобілісти. Контроль якості пального – теж обов’язок держави.

- Які права сьогодні мають українські автомобілісти?

- На папері автомобілісти мають багато прав. Є Закон про захист прав споживачів, де чітко вказано, що у разі  невдоволення неякісним продуктом водій може звернутися до Держстандарту з вимогою перевірити ту чи іншу АЗС. На жаль, ця державна установа через відсутність належного фінансування не може відібрати пробу вказаного пального і перевірити її. Тобто, звертатись до державних контролюючих органів можна і потрібно, але це не означає, що їхня реакція буде належною.

Автомобілісти також можуть звернутись до суду і там довести свою правоту після того, як заправились неякісним пальним. Працівники АЗС за вимогою водія змушені відібрати пробу бензину, перевірити її і надати результати водієві. За таке дослідження  водій змушений заплатити близько 800 грн. Якщо лабораторія не підтверджує ці результати, АЗС робить свою перевірку. Третя проба є арбітражною і так далі.

У такий спосіб ми пробували змусити АЗС відшкодувати збитки за неякісну продукцію. Практика є, але дуже ситуативна. Водію часто відмовляють надати  пробу пального на дослідження через різні причини. Просять його приїхати за тиждень, місяць. Навіть, якщо автомобіліст отримає пробу і результат в лабораторії, своє дослідження затягне нафтотрейдер. Тобто – це довготривала  процедура і  затратна.

Більшість автомобілістів просто намагаються  не заправлятись та обминати АЗС, де запідозрили неякісний бензин. Для українського автомобіліста це найбільш оптимальний варіант. Втім,  робота АЗС від такого ставлення водій  ніколи не покращиться.

- Чи не вважають Вас диваком, коли Ви просите документи на АЗС?

- Споживацька культура українця знаходиться на низькому рівні, як і знання та застосування  своїх прав. Українець є досить толерантним, не хоче зайвий раз турбувати людей, викликати у них  негативні  настрої. Втім, насправді це нормальне право, до якого в європейських країнах ставляться з повагою.

- Чи завжди відповідає  документ, який Вам представляють на заправці,  тому пальному, яким Ви справді заправили авто?

- Жодної гарантії немає. Вимога документу – це  допомога для водія з’ясувати походження  пального. І тут є певні закономірності. Якщо водій запитує документи, а їх не показують, однозначно, що на цій АЗС є проблеми.

На жаль, в Україні документи не є гарантією в жодному випадку.

- Чи існують якісь прилади для водія, які б допомогли виміряти октанове число  бензину? 

- Є прилад для  експрес-досліджень. Він коштує близько 6 тис гривень. На фоні тих затрат, які існують для дослідження бензину в лабораторіях, це незначна сума. Втім, октанове число – це не найголовніший показник. Є ще ряд показників,  такі  як вміст бензолу, аромат, сірки, які повільно вбивають двигун авто  та його  паливну систему. Дуже часто шахраї регулюють неякісний бензин тим, що збільшують саме октанове число.

- Ви співпрацюєте з контролюючими органами ?

- Так. На початку своєї роботи ми щиро вірили в те, що наші дослідження можуть використовувати контролюючі органи. Втім, вони не виявили до цього особливої цікавості. В українському законодавстві чітко прописано, що показники, які надають громадські рухи,  не вважаються легітимними. Це мають бути лише результати досліджень, які отримані Держстандартом за бюджетні кошти.

- Яка  реакція самих АЗС, коли оприлюднюєте «чорні» і «білі» списки для автомобілістів?

Дуже часто ми отримуємо претензії від зацікавлених осіб на ринку АЗС. Втім, ми ведемо з ними надзвичайно просту розмову. Якщо Ви не погоджуєтесь з нашими дослідженнями, ми можемо разом з Вами взяти проби пального  і опублікувати  ці результати. Також, ми пропонуємо паралельно оприлюднити і показники пального самих АЗС, але поряд з нашими, залишивши  право вибору за автомобілістами.

- Ви помічаєте позитивні зміни від своєї роботи?

- Ми вже близько двох років працюємо над дослідженням пального. Щоразу отримуємо іншу динаміку, спостерігаємо цікаві дані. Торік ми організували всеукраїнський автопробіг, в якому понад тисячу автомобілістів поставили свій підпис з вимогою ввести в Україні стандарт Євро-4 і виключити ті норми, які вже є застарілими.

Нині ми відчуваємо велику підтримку простих автомобілістів, які з цікавістю ставляться до нашої роботи і використовують для себе наші дослідження. На фоні державних установ та організацій, багатих нафтотрейдерів, ми почуваємо себе тими, хто додає автомобілістам упевненість в завтрашній день. Нині ми об’єднуємо людей навколо проблеми неякісного пального в Україні. Думаю, з часом ми навіть зможемо сформувати політичну силу, яка відстоюватиме і лобіюватиме права автомобілістів та боротиметься з неякісним пальним.

 

Розмову записала Ірина Макацарія, «ОстроВ»

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи