Файні смороди — тілько ві Львові, Або від чого засмердівся Львів

Проблема різкого запаху каналізаційних стоків у Львові постає вже не вперше. Так, постійно «пахне» у північно-східній частині міста, де розташовані очисні споруди ЛМКП «Львівводоканал» і де схована під землею річка Полтва виносить свої нечистоти на поверхню. В залежності від напрямку вітру ці аромати розносяться в різні сторони.  

Також, потерпають мешканці вулиці Личаківської і прилеглих вулиць на виїзді зі Львова, де розташований дріжджовий завод «Ензим». Саме це підприємство мерія вже не один рік звинувачує у періодичному скидуванні неочищених  каналізаційних стоків, які стають причиною смороду. Щоправда, на дріжджзаводі закиди про свою причетність до незаконного зливу відходів заперечують.  

На початку цього року депутати Львівської міськради пообіцяли, що знайдуть докази причетності «Ензиму» до забруднення повітря. Як зазначив тоді голова комісії інженерного господарства Львівської міськради Іван Гринда, неочищені стоки підприємство скидає вночі або під час сильних дощів і для цього вироблена ціла схема. Щоправда на сьогодні далі обіцянок депутатів справа не зайшла.        

Періодично «попахує» і в центрі міста. Тут основною причиною неприємного запаху називають відсутність гідрозатворів, які ще «з Австрії» стримували неприємних запах каналізації і які чомусь не встановлювали під час реконструкції вулиць у центрі міста. Особливо каналізаційні стоки дають про себе чути під час різкої зміни атмосферного тиску.  

Все вищенаведене вже стало звичним для львів’ян і нічого крім деякого роздратування вже не викликало. Але останні кілька тижнів від смороду стало потерпати практично все місто. Особливо  ввечері «аромати» стають просто нестерпними. Відчинити вікно, щоб провітрити помешкання після денної спеки неможливо.      

Звідки ж береться цей сморід? У мерії та «Львівводоканалі» певний час запевняли, що нічого надзвичайного не сталось. Мовляв, каналізаційні мережі справні, аварій не траплялось. Чиновники також переводили «стрілки» на санепідемстанцію, представники якої у відповідь підкреслювали, що каналізаційне господарство — це компетенція комунальників.   

Зрештою, зважаючи на суспільний резонанс, Львівська мерія перестала робити вигляд, ніби нічого не відбувається. Як повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської міськради, 31 серпня міський голова Андрій Садовий підписав розпорядження про створення робочої групи, яка досліджуватиме питання неприємних запахів у місті. 

До складу комісії ввійшли депутати Львівської міськради, керівники профільних управлінь та департаментів міськради, голови райадміністрацій міста, в.о. директора ЛМКП «Львіводоканал» Володимир Садовий, головний державний санітарний лікар міста Львова Раїса Потицька; завідувач кафедри гідравліки та сантехніки Національного університету «Львівська політехніка» Володимир Чернюк. 

«Моїм розпорядженням утворена комісія. Її очолив заступник міського голови Володимир Шевчук. У склад входять фахівці, які мають стосунок до вирішення подібних питань. Зранку здійснено об'їзд, комісія вивчає ситуацію. Є певні підозри, така проблема час до часу виникає в місті, але ми її вирішимо», — сказав Андрій Садовий. 

Під час брифінгу міський голова уточнив, що його підозри стосуються «болючого для певних бізнесменів місця», яке вже не вперше стає причиною смороду у Львові. Такий натяк Андрія Садового, ймовірно, стосується діяльності вже згаданого дріжджзаводу.      

Тож однією з головних причин смороду влада розглядає несанкціоновані каналізаційні стоки підприємств. Але є також й інші версії виникнення неприємного запаху у Львові.  

Одна з них пов’язує сморід у Львові з реконструкцією доріг. Адже під час ремонту вулиць міста нерідко колектори відкриті, і весь букетів каналізаційних ароматів потрапляє в повітря. А внаслідок перепадів атмосферного тиску сморід лише посилюється.  

Зрештою комісії дали термін два місяці. До 1 листопада 2011 року робоча група має підготувати висновки та пропозиції щодо вирішення питання неприємного запаху у місті. 

Усунення смороду з центру міста перед Євро-2012 може стати одним із вкрай важливих завдань. Адже запах фекалій може перекрити для туристів всі враження від футболу, розваг, архітектури міста. Фекалії — це вам не запашна львівська кава. УЄФА також рано чи пізно може звернути на каналізаційні аромати увагу.    

Якщо говорити про пересічних львів’ян, то їм байдуже, кого «призначать» винним за каналізаційні аромати. Головне, щоб смердіти перестало… 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи