У Львові з’явився свій Кислинський-Зварич?

Ще не забуті скандали, які виникли на державному рівні щодо автентичності дипломів про вищу освіту екс-заступника голови Служби безпеки України Андрія Кислинського, екс-міністра юстиції України Романа Зварича. Виявляється і на місцевому рівні, у Львові, є аналогічні ситуації.  

Начальник управління освіти Львівської міськради Володимир Огура неоднозначно сприймається як серед місцевого депутатського корпусу, так і громади. Таке відношення можна пояснити, зважаючи на шлях Володимира Огури на вищезгадану посаду. Будучи керівником приватної школи «Ерудит», де, до речі, навчаються діти міського голови Львова Андрія Садового, в 2010 році він стає начальником відділу освіти Галицького району Львова.   

А в березні цього року міський голова призначив Володимира Огуру начальником управління освіти міста. У коментарях для ЗМІ  Володимир Огура відкинув твердження про близькі відносини з мером — мовляв, до переходу на роботу в міськраду вони зустрічались з Андрієм Садовим всього кілька разів.  

Діяльність на посаді керівника освітнього управління теж викликало різну реакцію. Для прикладу, захисники російської школи № 35, яку попередньо планували перенести в інше приміщення, звинувачували Володимира Огуру у намірі переселити вищезгадану школу «Ерудит» саме у приміщення російськомовного освітнього закладу, яке знаходиться в центрі міста.   

Багато запитань викликало і рішення щодо ліквідації районних відділів освіти з 1 жовтня цього року, яке ініціював під час сесії міськради мер Львова і яке підтримала «свободівська» більшість у міськраді. «Будь-які нововведення, які відбуваються у сфері освіти, повинні мати підтримку не лише серед освітян, а й серед львів’ян. Ми не маємо права ставити людей перед фактом, що менше як за два місяці запроваджується реформа, не запитавши перед цим, а чи вона їм потрібна… Наразі такої підтримки ми не бачимо. Є занепокоєння зміною освітянської структури перш за все серед самих освітян. Відтак, виникає питання: що саме отримає львівська школа одночасно із впровадженням Положення про управління освіти? Чи це буде якісно нова система навчання? А чи це будуть звільнення і концентрація освітніх повноважень в одних руках?», — йдеться у заяві Львівської міської організації Партії регіонів.  

Натомість в управлінні освіти міста настоюють на правильності обраного шляху. «Це однозначно прогресивний крок, який покращить роботу системи освіти і дасть змогу продукувати, опрацьовувати та реалізовувати нові ідеї у групах, які безпосередньо працюють у тому чи іншому напрямку», — сказав Володимир Огура, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської міськради.

Нові аргументи проти перебування Володимира Огури на посаді керівника управління освіти були оприлюднені цього тижня. Депутати Львівської міськради від ВО «Свобода» заявили, що диплом про вищу освіту у Володимира Огури — підроблений.  

Як повідомив голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міськраді Руслан Кошулинський під час прес-конференції, керівник управління освіти міста закінчив Львівський університет імені Івана Франка у 1998 році за спеціальністю «Фінанси і кредит». Але номер його диплому не збігається з нумерацією, яка на той час діяла в університеті.  

Підписи на дипломі підроблені і проставлені за допомогою факсиміле, стверджують «свободівці». Більше того, в протоколі захисту дипломів відсутнє прізвище Володимира Огури, і взагалі — такого студента в університеті не пам’ятають.  

Депутати вважають за потрібне провести офіційну експертизу диплому і направити звернення до прокуратури, щоб з’ясувати всі обставини отримання диплому нинішнім начальником управління освіти міста.  

У відповідь на заяву депутатів міський голова Львова дав доручення провести службове розслідування щодо ситуації з дипломом Володимира Огури. «Якщо інформація виявиться правдивою, керівник управління освіти буде негайно звільнений, а матеріали буде передано у правоохоронні органи. Якщо ж інформація виявиться неправдивою, треба буде вибачитись», — сказав Андрій Садовий, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської міськради.  

Міський голова видав розпорядження відсторонити керівника управління освіти від виконання обов'язків на час проведення службового розслідування. Крім цього, відділ кадрів Львівської міськради отримав доручення повторно провести перевірку дипломів всіх працівників мерії. 

Сам же Володимир Огура заявив у ЗМІ, що не проти офіційної експертизи диплому. Адже він переконаний у справжності його документів про здобуття вищої освіти. 

Тож крапки над «і» у цій освітній історії мають розставити висновки експертів. Але загалом навіть підозра, що керівник управління освіти 750-тисячного міста не має вищої освіти — не входить ні в які рамки. Хоча дивуватись не приходиться, адже в Києві чиновники на державному рівні показують відповідний приклад… 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»     

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи