Синагога Золота Роза у Львові знову збирає вірних

Львівська синагога «Турей Загав» або Золота Роза вже фізично не існує 70 років, коли її підірвали нацисти. Проте і сьогодні вона є причиною міжнародного скандалу. Річ у тім, що на території по вул.Федорова, яка колись входила в комплекс святині і яка перебуває в охоронній зоні архітектурної спадщини ЮНЕСКО, розпочалось будівництво п’ятизіркового готелю.  

Нагадаємо, ще до виділення землі під готель єврейська громада ініціювала відбудову Золотої Рози, про що писав «ОстроВ». Тож навіть сам факт передачі ділянки, де була частина комплексу синагоги, інвестору, викликав міжнародний резонанс.  

9 серпня відбулась акція протесту євреїв проти будівництва. Учасники заходу, а їх зібралось близько десятка, тримали транспаранти: «Не руйнуйте того, чого ви не створили, і що є святим як для юдеїв, так і для українців»; «ЮНЕСКО, захисти перлину світової спадщини у Львові»; «Збережемо українську єврейську історико-культурну спадщину» тощо.  

За словами представника юдейської громади Мейлаха Шейхета, на ділянці, де має постати готель, в жодному разі не можна нічого будувати. Адже вона розташована в комплексі сакральних споруд синагоги Золота Роза, спорудженої в 16 столітті.  

Єврейська громада ще з 2007 року, коли земельну ділянку було виділено інвестору, неодноразово зверталась до Львівської міськради, прокуратури та інших інстанцій щодо неприпустимості нового будівництва на цій території, однак безрезультатно. Учасники пікету відзначили, що влада міста та забудовник економічний інтерес ставлять вище історико-культурних цінностей.  

На сьогодні будівництво готелю ведеться незаконно, оскільки всі дозволи скасовані, наголосив Мейлах Шейхет. Крім цього, учасники акції протесту відзначили ігнорування забудовником водних режимів території, а це може призвести до руйнування сусідніх пам’яток архітектури.  

Про руйнування сусідніх будинків та відсутність дозволів заявляють і місцеві депутати. Вони теж вимагають призупинити будівництво і передали відповідні документи в прокуратуру. «До нас звернулись мешканці Львова, які зазначили, що незважаючи на відповідні рішення, станом на сьогодні будівельні роботи тривають. У відповіді на запит депутата ЛМР, голови комісії культури, промоцій, ЗМІ та туризму Ярослава Музичка від 17 лютого 2011 року міський голова Львова Андрій Садовий дав відповідь лише 13 липня, якою стверджує, що це не так і там лише тривають археологічні дослідження», — сказав депутат Львівської облради Степан Кубів, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі ЛОО «Фронт змін». 

За інформацією прес-служби, інвестор, ТзОВ «Українські інвестиційні системи», не має погодження проекту та дозволу на будівництво по вул. Федорова у Львові від Державної служби охорони національної культурної спадщини та Міністерства культури і туризму України; не були проведенні громадські слухання. До того ж, як зазначає Рятівна археологічна служба, на місці будівництва готелю виявлено унікальні знахідки 14-16 століття. 

Інвестор же всі звинувачення єврейської громади і депутатів відкидає. Під час акції протесту 9 серпня представники ТзОВ «Українські інвестиційні системи» демонстрували необхідні документи для проведення будівництва. Також забудовник говорить про неконструктивну позицію євреїв: мовляв, заявляють про необхідність збереження історико-культурної спадщини, але конкретних пропозицій як це вони хочуть зробити не дають.  

За інвестора заступилась також Львівська міськрада. За словами заступника начальника управління охорони історичного середовища мерії Ігоря Черняка, забудовник має всі необхідні дозволи. «Дозвіл на проведення будівельних робіт, відповідно до чинного законодавства, «Українські інвестиційні системи» отримали ще у січні 2011 року. Цей дозвіл було відкликано інспекцією Держархбудконтролю тоді, коли роботи вже почалися. Такі дії інспекції суд визнав неправомірними і відновив дію дозволу на виконання робіт. Єдиним органом в Україні, до компетенції якого віднесено надання дозволів на проведення будівельних робіт, є інспекція архбудконтролю. Оскільки на даний момент наданий нею дозвіл є чинний, згідно з рішенням суду, то, відповідно, і дозволено проведення будівельних робіт на цьому майданчику», — сказав він, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської міськради.  

Водночас у мерії стверджують, що будівельні роботи на місці майбутнього готелю не здійснюються. «На сьогодні будівельні роботи там не проводяться. Ведуться лише археологічні дослідження. Остаточних їх результатів ще немає, однак жоден із виявлених артефактів не трактується, на даний момент, археологами як такий, що відповідає критеріям пам'ятки археології чи архітектури», — сказав Ігор Черняк.  

Тож попри протести єврейської громади Львівська міськрада та забудовник йти на поступки не збираються. Тут варто нагадати, що ділянка по вул.Федорова у Львові виділялась для будівництва готелю до Євро-2012. Встигнути до чемпіонату вже нереально, тож забудовник і чиновники мають достатньо часу для досягнення компромісу з єврейською громадою.  

До слова, в 2010 році Львівська міськрада ініціювала впорядкування місць, пов’язаних з єврейською історією міста, в тому числі і Золотої Рози, про що писав «ОстроВ». Щоправда йшлось лише про впорядкування території, а не відбудову синагоги. Проте ці ініціативи наразі не дозволили владі знайти спільну мову з єврейською громадою.  

Олександр Сніжинський, «ОстроВ» 

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи