Сумнівні програми соціальної допомоги на теренах Прикарпаття

Чи викликає у вас запитання інформація, що чимало українців стали жертвами світової економічної кризи? Напевне ні, бо і справді кожний з нас відчув, що товари стають дорожчими, купуємо ми менше, а про роботу та її оплату краще навіть не згадувати.

Приємно, що хоч комусь в Україні ця проблема стала цікавою, а тому було запроваджено кілька національних проектів-ініціатив по допомозі жертвам економічної кризи. Саме з такою програмою варто познайомитись трошки ближче. Важко переоцінити чи сумніватись у світлій місії цієї програми, зокрема, щодо допомоги існуючій системі освіти в Україні та підтримці цікавих гуманітарних проектів, що передбачають допомогу найбільш постраждалим верствам населення. Але, як виявилось в результаті пильного дослідження – не обійшлось без ложки дьогтю в бочці меду.

Фахівцями з моніторингу було проведено точковий аналіз проекту "Підтримка вразливих груп населення у Західній Україні в період кризи", який організований міжєнародний благодійний фонд «Фонд розвитку Карпатського Єврорегіону» (Карпатський фонд) у рамках Проекту «Підтримка вразливих груп населення у Західній Україні в період кризи». В рамках цього проекту було оголошено конкурс проектів для сервісних неурядових організацій Західної України (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська та Чернівецька області). Одним з переможців стала відома Івано-Франківська молодіжна громадська організація «Еталон», яка у січні 2011 року розпочала реалізацію проекту.

Як зазначається на сайті МГО «Еталон», мета проекту «Система соціальних знижок, як засіб подолання кризи»: шляхом залучення до системи соціальних знижок не менше 100 магазинів та установ, які нададуть соціальні знижки, допомогти не менше 8000 громадян міста Івано-Франківська економити (заробити) не менше як по 1000 гривень протягом року, що дозволить їм пережити кризу.

А що з того вийшло? Спробуймо проаналізувати ситуацію та напрацювати власні висновки.

По-перше, вражає закритість та обмеженість доступу до інформації про проект. Під новиною про проект (на сайті організації) є кілька повідомлень про бажання ознайомитись з мережею магазинів, в яких діє програма, але отримати їх перелік можна лише при отриманні картки. Ціна картки теж не зазначена. Відомо лише, що станом на 19 квітня видано перших 45 карток для малозабезпечених мешканців Івано-Франківська, а що далі планується і зроблено залишається великим секретом!

По-друге, дивно і виникає запитання чи дана картка є не тим самим що і «Многокартка» та «Єдина картка». На сайті організації є відповідь її редактора «Програма МГЦ «Еталон» є соціальною ініціативою і не має нічого спільного із одноіменною комерційною дисконтною програмою». Задавши в пошуковій системі словосполучення  «многокартка система соціальних знижок», ви отримаэте  інформацію, яка суперечить словам представника організації, а саме «Благодійна програма "Система соціальних знижок" є неприбутковою ініціативою. ... у Івано-Франківській області – починає запроваджуватись під назвою «Єдина картка».

Інколи представники приватного сектору пробують залучити фінансове наповнення своїх бізнес-проектів через отримання інвестицій в вигляді грантів, які не потрібно нікому повертати в майбутньому.

Пропонуємо відкрити посилання   та побачити зображення картки, які роздавалися малозабезпеченим. Викликає велике здивування, що організація, розповсюдивши перші картки і буклети про мережу знижок, чомусь не відобразила цю інформацію на відповідній веб-сторінці.

Але ще більш незрозумілим стало зображення на картці у правому верхньому кутку логотипу Фундації імені князів-благодійників Острозьких. Адже логотип і зображення говорять про зв’язок цієї картки з Фундацію. Окрім цього, саме представники названої організації проводили вишкіл волонтерів МГО «Еталон» в рамках проекту, можливо, навіть й не безкоштовно. 

На сайті організації відображена інформація «Проект реалізується в м. Івано-Франківську молодіжним громадським центром МГЦ «Еталон» спільно з Фундацією ім. князів-благодійників Острозьких з м. Рівного,… за сприяння Консорціуму МБФ «Фонд розвитку Карпатського Єврорегіону».

Співпраця організацій може бути яскравим прикладом хорошої організаційної і партнерської спроможності, але, хіба, не в цьому випадку. Якщо продивитись джерела фінансування гуманітарної програми Консорціуму МБФ «Фонд розвитку Карпатського Єврорегіону», то зазначений у них на сайті пан Руслан Краплич був одночасно і представником міжнародної організації, яка надавала кошти, і одночасно залишався головою Фундації імені князів-благодійників Острозьких, яка виступила партнером в реалізації проекту з МГЦ «Еталон», а, отже, міг бути  зацікавленою особою.

Напевне, Консорціуму МБФ «Фонд розвитку Карпатського Єврорегіону» варто провести аналіз і перевірку на наявність можливої корупції, адже подібні проекти були підтримані та започатковані і в інших областях Західної України.

По-третє, проектом передбачається, що допомога буде надана щонайменше 8000 мешканцям Івано-Франківської області та дозволить їм здійснити економію щонайменше 1000 гривень в рік. Фахівцями з моніторингу було проведено опитування 10 осіб з числа малозабезпечених івано-франківських сімей, які стали учасниками згаданого проекту Виявилося,  що вони витрачають на продукти харчування до 70% власних коштів більшою мірою на продуктових та стихійних ринках. І ось тут виникає арифметичний парадокс: всі продуктові магазини надають власникам соціальної картки знижку в розмірі 2-3%. Це означає, що заекономлених 1000 гривень у рік клієнтом програми, що відповідає 3-м відсоткам знижки, буде отримана в якості економії лише в тому випадку, якщо сім’я витрачає 33 333 гривень 33 копійки на закупівлю продуктів у магазинах та супермаркетах.

 

Тарас Карась, спеціально для «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи