Пристрасті навколо російської школи у Львові тривають

Історія із закриттям чи то пак переселенням російськомовної школи №35 у місті Львові таки знайшла своє продовження. «ОстроВ» вже писав про цей інцидент, який в середині червня цього року «роздмухали» до рівня міжнаціонального скандалу представники адміністрації, батьківського комітету школи, проросійські громадські організації та політичні сили.  

Нагадаємо, що Львівська міськрада планувала тимчасово переселити цю російську школу, де зараз діє 9 класів та навчається 154 учні, для проведення ремонту. Натомість захисники школи заявили про те, що таким чином чиновники намагаються закрити школу і відібрати її приміщення, яке знаходиться в центрі міста.  

В політичному контексті були вислови про згортання мережі російськомовних шкіл у Львові. Було навіть направлено лист до міністра освіти та науки Дмитра Табачника з проханням захисту права дітей навчатись рідною мовою і запобігти закриттю російських шкіл у Львові.  

Зрештою ситуація нібито врегулювалась: школу ніхто нікуди не переселяє незважаючи на проведення ремонту, про що неодноразово заявили у Львівській міськраді. «Поки я працюю міським головою, жодну школу ми закривати не будемо і переводити дітей на навчання в інші школи також не будемо. Якщо треба провести ремонт, потрібно вкластись в літні місяці, щоб 1 вересня діти пішли в школу», — сказав міський голова Львова Андрій Садовий 20 червня під час наради з керівництвом та представниками батьківського комітету школи №35. 

Адміністрація школи тоді висловила задоволення із вирішення проблеми. «Ми надзвичайно задоволені вирішенням цього питання. Наша школа приймає дітей всіх національностей: в нас вчаться росіяни, українці, корейці, китайці і від недавнього часу чехи. Ми приймаємо важких дітей... Ми будемо все робити для того, щоб опалення у школі було зроблено до 1 вересня», — сказала  директор школи № 35 Лариса Корнійчук.   

Проте минулого тижня стало відомо, що під час підготовки до проведення ремонтних робіт у 35-ій школі виявили кімнату з графічними проявами расової дискримінації, зображеннями сатанинського спрямування, малюнками, що демонструють сексуальну розбещеність, зневагу до державних символів. Також у цій кімнаті виявлено майно, яке не є власністю школи, нецензурні написи на стінах, вибухонебезпечні речовини, предмети, які становлять загрозу життю та здоров’ю дітей, предмети національної символіки інших держав.  

За словами директора 35-ої школи, цю кімнату орендувала в навчального закладу федерація скаутів «Галіцкая Русь», повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської міськради. Однак жодних документів, які б засвідчували факт оренди не існує. Відтак, комісія управління освіти Львівської міськради, яка провела службове розслідування, вирішила звернутись до Служби безпеки України та прокуратури для надання оцінки виявлених фактів.    

Під час останньої сесії Львівської міськради 14 липня міський голова Львова повідомив, що після перевірки директор СЗШ № 35 Лариса Корнійчук написала заяву на звільнення за власним бажанням. «Працювала комісія, що була створена управлінням освіти, яка рекомендує такі речі: звернутися до Служби безпеки України та органів прокуратури для надання оцінки виявлених фактів; начальнику відділу освіти Галицького району Галині Слічній розглянути доцільність перебування на зайнятій посаді директора школи. Начальник управління освіти дав інформацію, що директор школи написала заяву на звільнення за власним бажанням. Я думаю, що цей факт є виключенням в наших школах. Не може бути такого, щоб в школах перебували без договорів», — сказав Андрій Садовий.   

При цьому чиновники відкидають припущення про певні мотиви у проведення перевірок «непокірної» школи. «Одразу з’явилося багато чуток та спекуляцій на цю тематику. Вони мали два головні мотиви: етнічний — у Львові хочуть закрити російськомовну школу, та майновий — приміщення школи хочуть продати. Зараз з’являються спекуляції про те, що є якісь етнічні чи інші мотиви в таких перевірках. Ще раз можемо запевнити, що ситуація не змінилась, школа продовжує функціонувати», — сказав заступник міського голови Львова з гуманітарних питань Василь Косів, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі ЛМР.  

Відмовлятись від ремонту приміщення школи у мерії не планують. «Може комусь і хотілося б у Львові скандалу на етнічному ґрунті, але цього не буде. Продовжує нормально функціонувати школа, міська рада вживає усіх заходів, щоб учні могли мати достойні умови навчання. Як і було заплановано, потрібно цього року робити ремонт. У будинку на вул Шухевича, 2 і надалі буде школа №35», — сказав Василь Косів.  

А 19 липня — новий виток цієї шкільної історії. Начальник управління освіти Львівської міськради Володимир Огура повідомив під час прес-конференції, що директор СЗШ № 35 Лариса Корнійчук відкликала свою заяву на звільнення. Водночас чи буде звільнення «за статтею» чиновник однозначної відповіді не дав.  

Тож наразі піднятий резонанс щодо закриття школи, попри значну політичну складову, таки гарантував їй новий навчальний рік «вдома». Але під директором захиталось «крісло». І навряд чи на цьому пристрасті навколо російської школи завершаться.   

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи