Львівське сміттєзвалище видихатиме отруту ще сім років?






Вже минуло п’ять років з того часу як офіційно мало би бути закрите Грибовицьке смітєзвалище, яке обслуговує місто Львів. Розмови про рекультивацію, інвесторів та новий полігон для складування твердих побутових відходів йдуть вже давно, однак далі слів і паперів справи не просуваються. Львівські політики заробляють піар-дивіденди, а повітря, вода, земля продовжують забруднюватись. Навіть Євро-2012, яке спочатку розглядалось як панацея від всіх бід, тут не допомогло.    

Варто відзначити, що львівське сміття вже неодноразово «виносили» на загальноукраїнський рівень — то піднімали питання у Верховній Раді, то Львівська облрада звернулась до уряду щодо фінансування рекультивації сміттєзвалища. Та й інвесторів час від часу влада завозить сюди — наприклад, в квітні цього року полігон у Грибовичах відвідали представники швецьких компаній.   

І останнім часом тема львівського сміття знову активізувалась. Львівська облрада розглянула питання полігону на своєму засіданні 11 липня. Депутати рекомендували Львівській міськраді до 1 серпня цього року провести державну екологічну експертизу сміттєзвалища, його вплив на стан довкілля, до 1 вересня провести екологічний облік та аудит впливу кислих гудронів на прилеглу територію, а також разом з Львівською облдержадміністрацією визначитися із земельною ділянкою для влаштування нового полігону твердих побутових відходів до 1 серпня цього року.

Крім цього, Львівська облрада планує ухвалити звернення до Президента України щодо оголошення міського сміттєзвалища Львова та прилеглої до нього території зоною надзвичайної екологічної ситуації. 

А трошки раніше, на початку липня, комісія екології, природних ресурсів та рекреації Львівської облради зобов’язала Державну екологічну інспекцію у Львівській області звернутися із заявою до правоохоронних органів про порушення кримінальних справ проти посадовців львівського комунального підприємства «Збиранка», що експлуатує сміттєзвалище, та Львівської міськради. Підстава — результати перевірок на Грибовицькому сміттєзвалищі, які здійснила екоінспекція і які свідчать про завдання шкоди довкіллю та матеріальні збитки. 

За інформацією екоінспекції, ЛКП «Збиранка» порушує правила зберігання відходів, здійснює додаткове навантаження на полігон, ввозячи відходи з інших адміністративних районів області, не проводиться радіологічний контроль, не задіяна робота контрольно-дезінфікуючої зони, новозбудована станція фізико-хімічної очистки інфільтрату не може забезпечити очистку необхідної кількості інфільтрату, відбувається забруднення земельних ресурсів та поверхневих вод важкими металами тощо.

Натомість Львівська міськрада, яка, по суті, відповідає за стан сміттєзвалища, планує оголосити черговий тендер на рекультивацію полігону. У мерії розробили програму поетапного закриття Грибовицького сміттєзвалища, розраховану до 2018 року. «Рішення щодо затвердження поетапних заходів з закриття Грибовицького сміттєзвалища прийнято на основі рекомендацій обласного санітарного лікаря. Тож ми розробили план заходів щодо закриття та рекультивації сміттєзвалища», — сказав начальник управління житлового господарства Львівської міськради Юрій Голець, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської міськради. 

До 25 липня цього року Львів отримає висновки державної екологічної інспекції щодо Грибовицького сміттєзвалища, після чого буде проведено тендер на визначення виконавця проектних робіт рекультивації міського полігону. 

Проте реальні роботи на полігоні можуть розпочатись не раніше кінця 2012 року. «До травня 2012 року будуть виконуватись проектні роботи, далі погодження проектно-кошторисної документації. Взимку 2012-2013 року ми зможемо почати виконання робіт. Коли ми закриємо полігон, ми повинні мати сміттєзбиральний та сміттєпереробний завод», — сказав заступник міського голови Львова з питань містобудування та інфраструктури Володимир Шевчук

У Львівській  міськраді сподіваються на інвесторів — адже «сміттєвий бізнес» є прибутковим в багатьох країнах. Хоча закрадаються сумніви, зважаючи на «успіхи» Львова у пошуку інвестора для будівництва стадіону до Євро-2012 і попередні спроби залучення інвестицій у рекультивацію сміттєзвалища. «Ми хочемо зробити такий проект, щоб це не вплинуло на вартість вивезення і захоронення  сміття. Це найголовніша умова пошуку такого виробника обладнання, який зможе не піднімати тариф і зробити чистим наше місто», — сказав Володимир Шевчук.  

Наразі поки «верхи» вирішують, місцеві жителі далеко не в захваті від сусідства зі сміттєзвалищем. Проблема сміття від того стає не лише екологічного, а й гострого соціального забарвлення. Вже неодноразово мешканці блокували вїзд до полігону, проте після чергових обіцянок влади йшли на поступки. Але їх терпіння не безмежне, як і терпіння природи, наруга над якою на полігоні триває…       

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи