Польську історичну пам'ять у Львові вшанували. Відповідь за поляками



3 липня 2011 року можна назвати черговою віхою в українсько-польських відносинах. У Львові відкрили пам’ятник польським професорам, яких нацисти розстріляли на Вулецьких пагорбах в 1941 році. Тоді, на початку липня сімдесят років тому, нацисти позбавили життя кількадесят польських науковців,  серед них знаного письменника, професора Львівського університету Тадеуша Бой-Желенського.  

Однак ще до встановлення памятник викликав дискусію, про що вже писав «ОстроВ».Чому? Бо за радянських часів цим злочином вирішили скористатись для пропаганди — так постав безпідставний міф про причетність українців до розправи над польськими професорами. Навіть було розпочато зведення пам’ятника, яке пізніше з невідомих причин було зупинине.  

На сьогодні офіційно ніхто не сумнівається у тому, що злочин вчинили нацисти. Однак в польських ЗМІ час від часу з’являються думки, які підігрівають радянський міф. Тому частина громадськості Львова із засторогою віднеслась до спорудження памятника, щоб, мовляв, він не став черговим мечем-щербцем.

Проте на урочистостях з нагоди відкриття пам’ятника говорили тільки про українсько-польську дружбу. Були присутні Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін, голова Почесного комітету проекту спорудження пам’ятника Тадеуш Лютий, ректор НУ «Львівська політехніка» Юрій Бобало, керівництво Львівщини, ініціатори спорудження — міський голова Львова Львова Андрій Садовий та президент міста Вроцлава Рафал Дуткєвіч, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської міськради. 

Власне втілений проект пам’ятника сприяв тому, що застережень до вшанування польських професорів стало менше. Це арка з постаментами, які символізують десять Заповідей Божих, а камінь з п’ятою Заповіддю — Не убий! — порушений. «Символіка була настільки переконливою, що на складних післяконкурсних дискусіях навіть супротивникам спорудження пам’ятника було тяжко знайти аргументи, які би заперечили саму ідею, яку заклав у цей проект автор. Інколи я навіть думаю, що саме цей пам’ятник відповідає волі тут замордованих людей», сказав голова робочої групи архітекторів зі спорудження пам’ятника Богдан Черкес. 

Посол Польщі відзначив, що ідея вшанування загиблих професорів довго чекала свого втілення. «Я дуже добре пам’ятаю, як довго ми чекали на те, щоб ідея пам’ятника була реалізована. Дуже добре, що пам’ятник побудований разом, що він є проектом спільної праці. Це надзвичайно важливо, адже, це підстава для подальших спільних дій, які, я не маю в цьому сумніву, ще будуть.  У нас є ще багато спільних справ і кожний такий позитивний проект, спільно підготований, дає підстави для того, щоб дивитись в майбутнє з надією», сказав Генрик Літвін. 

Проект спільно профінансували міські ради Вроцлава та Львова із залученням «Львівської політехніки». «Друзі, мешканці Львова, українці та поляки, хай живе вільна Україна, хай живе вільна Польща. Хай живе вільна Європа свободи і доброго спільного майбутнього. Пам’ятник, присвячений таким ідеям, відкриваємо сьогодні спільно у Львові», сказав президент Вроцлава Рафал Дуткєвіч.  

Мер Львова закликав продовжувати активну українсько-польську співпрацю. «Українці та поляки повинні невблаганно нагадувати світу, чим закінчуються спроби переділів світу, експансій та спроб вибудовування нових імперій. Вони безумовно несуть з собою смерть і страждання для багатьох. Вони супроводжуються порушенням Заповідей Божих. Сьогодні результатом нашої праці є пам'ять про жертв нацизму», — сказав Андрій Садовий. 

Але проблеми спільного розуміння історичного минулого українців та поляків таки є. Про це довелось говорити голові Львівської облради Олегу Панькевичу. «Цей пам’ятник не має стати черговим пам’ятником розбрату між нашими народами. На жаль, є політичні сили, є науковці, які підганяють факти з метою принизити українців, вони мають своє трактування історії, яке відмінне від українського. Ми дуже сподіваємося, що таких фактів буде щоразу менше», — сказав він під час відкриття пам’ятника, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської облради.  

Згадав голова облради і про пам’ятник жертвам УПА у Вроцлаві — місті, з яким «братається» Львів, і про зруйнування пам’ятника українцям на горі Хрещатій в Польщі. «Я хочу звернутися до польської і української еліти, до науковців. Зробімо так, щоб в нас було розуміння необхідності демонтажу так званого пам’ятника жертвам УПА у Вроцлаві. Адже у жодному українському місті немає пам’ятника жертвам Армії Крайової. Так само у жодному українському місті не було демонтовано пам’ятних знаків загиблим полякам, та, на жаль, знаємо, що в Польщі на горі Хрещатій було зруйновано пам’ятник українцям. Я також дуже сподіваюся, що Сейм РП не буде ухвалювати рішення про визнання УПА злочинною організацією. Я звертаюся до братів-поляків: пам’ятаймо нашу історію, пам’ятаймо її уроки. У нас має бути спільне майбутнє. Але воно можливе тільки, якщо будемо взаємно поважати одне одного, якщо будемо поважати право на власне бачення історії, минулого, сучасного і майбутнього. Шукаймо порозуміння, не робімо на пам’яті політики, яка спрямована на пошук того, що нас роз’єднує. Я вірю у світле майбутнє українського і польського народу», — сказав Олег Панькевич.   

Чи буде відповідь з польської сторони на прохання керівництва Львівщини? Покаже час, але дуже не хотілося б, щоб історичне примирення відбувалось в односторонньому порядку. 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»








Пам’ятник польським професорам у Львові. Фото прес-служби Львівської міськради









Пам’ятник польським професорам у Львові. Фото прес-служби Львівської міськради




Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи