«Свобода» підсуває комунальну «свиню» меру Львова



У Львові наростає протистояння між ВО «Свобода» та міським головою Львова Андрієм Садовим. Каменем спотикання став двоставковий тариф на теплопостачання, введений у 2006 році. Свободівці хочуть цей тариф відмінити, а мер — проти.   

Суть двоставкового тарифу, який діє в 16 великих містах України, полягає в тому, що оплата за тепло поділена на дві частини. Перша частина — це так звана абонентська плата для утримання та ремонту мереж. Вона розбита рівними частинами до оплати на дванадцять місяців у році. Друга частина — це витрати на виробництво тепла, зокрема газ. Її мешканці оплачують лише під час опалювального сезону.  

Розмови про скасування двоставкового тарифу на тепло точаться у Львові з моменту його введення. Адже не всім до вподоби платити за тепло влітку, коли такої послуги комунальники не надають. Проте результатів це не дало. Тепер же свободівці знову обіцяють «розібратись» з двоставковими тарифами.  

«Свобода» провела низку громадських слухань у кожному районі міста, де городяни одностайно виступили за скасування двоставкового тарифу. За підсумком обговорення ми ініціювали відкриті збори представників громади міста, куди запросили правозахисників, представників громадських організацій, фахівців у галузі житлово-комунального господарства і детально розглянули усі пропозиції щодо скасування двоставкового тарифу. Відкриті збори громади міста ухвалили повернутися до сезонного тарифу з оплати за теплопостачання. Тому вже завтра (30 червня — авт.) на сесію міської ради ми внесемо проект ухвали про скасування двоставкового тарифу за теплопостачання та повернення до сезонної оплати», — сказав голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міськраді Руслан Кошулинський під час прес-конференції. 

На думку депутатів, скасування двоставкового тарифу дасть змогу більшій кількості городян отримати субсидії на сплату за теплопостачання. «З поверненням до одноставкового тарифу кількість осіб, які зможуть отримувати субсидії, збільшиться приблизно на 30%. Сьогодні у Львові мешкають 248,5 тисяч сімей, із них субсидії отримують майже половина. Збільшення кількості родин, які після повернення до сезонного тарифу зможуть отримати субсидії, означає, що з центрального бюджету до Львова повертатиметься більше коштів. Ми виступаємо за те, аби мешканці Львова могли максимально втілити своє право на отримання субсидії з коштів центрального бюджету», — сказав голова комісії депутатської діяльності та законності Львівської міськради Любомир Мельничук. 

Також депутати виступають за усунення посередників — ЖЕКів — з процесу розрахунків львів’ян за спожите тепло та воду і укладення прямих угод мешканців з ліцензованими виробниками послуг: теплоенерго та водоканалом. Адже за посередництва ЖЕКів чиновники мають формальний привід виключати тепло та воду для цілих будинків, навіть якщо там не розрахувався за спожиті послуги лише один споживач. 

Натомість комунальники не поділяють ентузіазму депутатів. «Двоставковий тариф дозволяє зменшити фінансове навантаження на споживачів в опалювальний період та забезпечити зменшення збитків підприємства, створити засади для підвищення якості безперебійного теплопостачання споживачів. Впровадження двоставкового тарифу дозволяє забезпечити фінансову стабільність теплопостачальних підприємств теплових мереж, підготувати теплове господарство до роботи в зимовий період», — сказав директор ЛМКП «Львівтеплоенерго» Степан Пакіж, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської міськради.  

За словами чиновників, при двоставковому тарифу мешканці не переплачують за тепло. «Сума оплати за теплопостачання за одноставковим тарифом дорівнює сумі за двоставковим. Відмінність в тому, що за одноставковим тарифом цю суму сплачують за 6 місяців, за двоставковим вона розбита на 12 місяців», — сказала директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Наталія Павлюк. 

Внаслідок скасування діючих тарифів у Львівській міськраді прогнозують паралізацію фінансової системи міста та нарощення боргів населення за тепло. «Рішення щодо двоставкового тарифу є законним. Цей тариф є економічно обгрунтованим. Якщо скасувати двоставковий тариф, то різниця між економічно обгрунтованим тарифом і економічно необгрунтованим тарифом має бути відшкодована. Міський бюджет має відшкодувати теплопостачальному підрпиємству кошти, відповідно до чинного законодавства. Якщо говорити про термін до кінця року, то ця сума складає 230 млн. грн.», — сказала керівник юридичного управління ЛМР Гелена Пайонкевич. 

При цьому у Львівській міськраді наголошують, що двоставковий тариф є обов’язковим згідно з Постановою Кабміну №955 від 2006 року. Натомість свободівці кажуть, що відповідно до цієї ж постанови уряду двоставковий тариф не застосовується, якщо теплоенергетичні підприємства мають у своєму розпорядженні теплоелектроцентралі, а у Львові таких є дві — ТЕЦ-1 і ТЕЦ-2.  

Тож чи стане львівянам легше від одноставкового тарифу сказати поки важко, але те, що «Свобода» підсуває комунальну «свиню» меру Андрію Садовому — факт. Ймовірно, що питання тарифів стане предметом чергових кулуарних торгів. Дуже вже насторожує категоричність депутатів. «Попереджаємо міського голову та виконавчі органи влади: якщо буде протидія будь-якого характеру — «Свобода» готова до міського референдуму щодо цього питання», — сказав свободівець Руслан Кошулинський. 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»




Статьи

Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Луганск
20.04.2024
19:37

"Эта война не похожа ни на одну другую": Украина продолжает нарабатывать опыт психологической поддержки раненых и вернувшихся из плена

"Честно говоря, мне не хочется снова обо всем этом вспоминать... Да, я признаю, что нуждаюсь в помощи психолога. Но сейчас мне ее не предоставляют"
Все статьи