У Львові оголосили війну чорним археологам - за архів УПА

Хто любить лісові мандрівки напевно зустрічав хлопців, які з дивним обладнанням блукають лісом, або ж розпитують місцевих селян, де проходили бої часів першої та другої світової війни, де були криївки УПА. А хтось, можливо, бачив і "перекопану" цими хлопцями ділянку. Це робота так званих чорних археологів - осіб, які не мають жодних дозволів на проведення розкопок, а все, що знайдуть, вважають своєю приватною власністю, яку потім збувають на чорному ринку. 

Захисники цієї підпільної археології скажуть, що без чорних землекопів багато цінностей просто ніхто б ніколи не знайшов. Проте у противників більш вагомі аргументи: на практиці чорна археологія перетворюється у незаконні розкопки місць боїв і плюндрування могил, втрату історичних цінностей. Крім цього, після таких "розкопок" практично неможливо ідентифікувати останки воїнів. Однак чорних археологів це не зупиняє. Якщо задати для пошуку в Інтернеті фразу "німецька каска" одразу ж отримуємо посилання на оголошення та інтернет-аукціони, де ця річ оцінюється від 50 до 100 доларів США. 

Західна Україна і Львівщина зокрема є місцем багатьох військових баталій світових воєн, повстанської боротьби. Тож, як стверджують львівські історики та археологи (легальні), на Львівщину їдуть "шукачі скарбів" не лише з України, а й з Росії та Польщі. Ця проблема вже є актуальною не один рік, проте днями знову сколихнула громадськість - на продаж в Інтернеті було виставлено архів УПА, за який хочуть отримати півмільйона гривень. 

Йдеться про 3,5 тис. документів з різних регіонів України - Заходу, Сходу, Півночі, Центру України за період 1948-1951 роки. Серед документів є й такі, що досі були невідомі історикам. Про це повідомив директор музею "Тюрма на Лонцького" у Львові, історик Руслан Забілий під час прес-конференції 19 квітня. Зокрема, знайдені накази головнокомандувача УПА Романа Шухевича, а також списки загиблих на 167-ох сторінках. 

Документи чорні археологи знайшли в бідоні поблизу села Лапаївка, що біля Львова, восени 2010 року. Цікаво, що Руслан Забілий вже мав змогу ознайомитись з частиною цього архіву - копачі самі "вийшли" на нього, щоб оцінити вартість знайденого. 

За словами історика, він переконував чорних археологів, що цей архів немає колекційної та матеріальної цінності, а цікавий лише для науковців. Тож він просив передати ці документи в музей або хоча б скопіювати їх, однак отримав відмову, адже ще на початках чорні археологи планували отримати за архів кілька сотень тисяч євро. Як варіант отримання коштів і забезпечення доступу істориків Руслан Забілий також пропонував підготувати документи до друку, але ця ініціатива теж не знайшла підтримки. 

Здавалось би, якщо відомі особи, що володіють архівом, чому не задіяти правоохоронців? Але ця справа малоперспективна через прогалину в українському законодавстві. Якщо чорних археологів не спіймали на місці розкопок або при спробі вивезення закордон, то вони завжди знайдуть виправдання на кшталт "я знайшов це в себе на городі", відзначив Руслан Забілий. 

Історик називав дії чорних археологів злочином насамперед в морально-етичній площині. Адже свого часу люди платили життям за ці документи. Крім цього, рідні повстанців зі списку загиблих можуть так і не дізнатись долю своїх родичів. 

Натомість депутат Львівської облради, директор комунального підприємства з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортації та політичних репресій "Доля" Святослав Шеремета зазначив під час прес-конференції, що документи УПА ще можна спробувати повернути з допомогою МВС, СБУ та прокуратури, однак зараз силовики не надто активні в цьому напрямку. "На жаль, ми не бачимо відповідної реакції від правоохоронних органів нашої держави", - сказав Святослав Шеремета. 

Депутат направив звернення до голови Львівської ОДА Михайла Цимбалюка, начальника ГУ МВС у Львівській області Богдана Щура та начальника управління СБУ у Львівській області Юрія Кіцула щодо реагування на ситуацію з архівом УПА. 

Також на найближчому засіданні сесії Львівської облради буде винесено на розгляд проект рішення про створення депутатської контрольної комісії, яка займатиметься ситуацією щодо несанкціонованих археологічних розкопок. За результатами роботи комісії планується розробити пропозиції внесення змін до законодавства для більш ефективної боротьби проти чорних археологів, які будуть направлені керівництву держави. 

В першу чергу, Святослав Шеремета вважає за доцільне врегулювання  на законодавчому рівні використання металошукачів, які використовують у своїй роботі чорні археологи. На думку депутата, металошукачі мали б використовутись лише за спеціальним дозволом і тільки представниками ліцензованих організацій. 

Хоча знаючи позицію сьогоднішньої влади в державі, не приходиться сподіватись на підтримку ініціатив Львівської облради та активний пошук архіву УПА. Тим часом самі документи можуть бути назавжди втрачені, оскільки вони зберігаються в неналежних умовах і потребують негайної реставрації, вартість якої, за оцінками істориків, понад 100 тис. грн. А чорні археологи навряд чи будуть займатись такими інвестиціями… 

Олександр Сніжинський, "ОстроВ"

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи