«Писанкове Прикарпаття» потопає у смітті

Як і на які гроші живуть діти галицьких чиновників?

«Колишній заступник міського голови Івано-Франківська дотепер розраховується з кредитними зобов'язаннями свого сина, якого звинувачують у вбивстві» – під таким заголовком вийшла Івано-Франківська газета «Галицький кореспондент».

«В Богородчанському районному суді було продовжено слухання кримінальної справи, порушеної проти Андрія Ониськіва, якого звинувачують у причетності до вбивства 26-річного івано-франківця Михайла Слободяна, - пише газета.

29 березня минулого року Михайла Слободяна знайшли убитим пострілом в потилицю у закинутому підземному бункері на території колишнього секретного військового містечка у Богородчанському районі. У вбивстві одразу звинуватили сина колишнього першого заступника міського голови Богдана Ониськіва (соратника народного депутата від НУНС Зіновія Шкутяка – «ОстроВ») - 29-річного Андрія. Досудове слідство дійшло висновку, що Андрій Ониськів скоїв цей злочин із корисливих мотивів, оскільки мав борги перед убитим.

Як стало відомо під час судового процесу, впродовж останніх декількох років Андрій Ониськів справді чомусь відчував постійну потребу у грошах. Він брав значні кредити у банках, позичав чималі суми у знайомих. Головуючий на суді Любомир Битківський на судовому засіданні навіть не зміг стримати свого здивування від озвучених сум коштів, які позичалися сином колишнього першого заступника мера Івано-Франківська. "Ми ніби в іншій країні живемо", - зауважив суддя. До речі, досить часто гарантією повернення позики була нерухомість, приватизована Ониськівим, - цілий ряд будинків на вулиці Мазепи, будинок на Коновальця і навіть його власна садиба на Вовчинецькій.

Як розповів на суді один із свідків у справі, керівник центрального відділення однієї банківської установи, на даний момент усі свої боргові зобов'язання перед банком Андрій Ониськів виконав і зробив він це, зокрема, завдяки продажу майна. Непогашеним залишався тільки чинний кредит на 65 тисяч доларів США, який тепер обслуговує батько підсудного.

Також виявилося, що Андрій Ониськів користувався не тільки послугами банків (як було сказано на суді, загальна сума отриманих кредитів лише в одній банківській установі сягала 250 тисяч доларів), але й часто звертався за кредитами до приватних осіб. Той же банкір, який виступав свідком на суді, заявив, що неодноразово особисто позичав Ониськіву-молодшому різні суми - від 5-7 тисяч доларів до 40 тисяч євро».

ВО «Свобода» - не керівна партія, але тільки… «домінуюча»

«Заступник голови фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Юрій Михальчишин… підтвердив, що «Свобода» відчуває повне домінування на території Львівської міської ради…коли із 90 депутатів 55 є членами однієї партії, - пише газета «Поступ».

- За його словами ВО «Свобода» у Львові не є правлячою, а є домінуючою партією, оскільки статус правлячої влади передбачає всю повноту влади, а такою можливістю «Свобода» користуємося, наприклад, в Тернополі де і міський голова і більшість в раді належать свободівцям.

«У Львові ж маємо найбільшу фракцію у Львівській міській раді, яка не просто становить арифметичну більшість, а й може за допомогою союзних депутатів та депутатських груп, у разі потреби, зібрати дві третіх усіх голосів корпусу та приймати ті рішення, які потребують консолідованої позиції депутатського корпусу», - наголосив депутат.

Очевидно, союзні депутати вразі потреби можуть «підкинути» кілька голосів і для відставки міського голови Львова Андрія Садового. Однак, цю вкрай делікатну тему Михальчишин тактовно оминув, напевне розуміючи, що це не на часі і не додасть позитивних балів партії.

Та приклад «консолідованості» ради все ж таки навів окресливши паралелі із Чернівецьким сценарієм: «Приклад такої консолідованості нещодавно продемонстрував депутатський корпус Чернівців (у Чернівцях депутати відправили у відставки міського голову). Після того, як львів’яни надали «Свободі» мандат довіри, депутати зрозуміли, що їм не потрібний формат коаліції у Львівській міській раді».

Риторика «Свободи» та й самого Михальчишина помітно змінюється, адже ще донедавна радикальний молодий політик, який погрожував одразу ж скинути Садового з тронного місця сьогодні лагідно пояснює ситуацію наступним чином: «Ми розуміємо, що потрібно поважати вибір львів’ян, і ті політичні сили, які частково пройшли до міськради і які представляють певні вподобання та думки частити львів’ян».

«Писанкове Прикарпаття» потопає у смітті

«Жорстку боротьбу з нехлюями вирішив оголосити голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк, - пише  газета «Репортер». - На минулій колегії ОДА він сказав, що агітація на людей впливає негативно: що більше агітують за чистоту, то більше мешканці засмічують наше «Писанкове Прикарпаття». Тож губернатор запланував створити екологічну поліцію.

А як же екологічна інспекція? «Їм немає змісту слідкувати за дотриманням порядку, в них і так усе гаразд, бо вони сидять на бюджетних коштах, – каже Вишиванюк. А пізніше додає: – 23,5 години на добу працівники інспекції сплять».

Отже, новостворена поліція мала би заробляти на штрафах. І накладати їх за вивезення сміття на береги річок, викидання пляшок чи недопалків поза смітниками, поламані дерева, пописані під’їзди та навіть за невиорані городи. Михайло Вишиванюк сподівається, що 50% із зароблених коштів мають піти у місцевий бюджет, інші 50% – на зарплату «поліціянтів».

Саме цю ідею губернатор вирішив обговорити на колегії. Ректор університету нафти і газу Євстахій Крижанівський сприйняв її «на ура». І пообіцяв, що забезпечить таку поліцію кадрами. Хоча, скоріше за все, тут будуть потрібні екологи-силовики.

А от перший заступник голови ОДА Василь Плавюк нагадав, що над створенням такої служби мали би працювати юристи. «На рівні області ми не можемо прийняти рішення, яке матиме законні підстави, – сказав Плавюк. – Тому нам треба створити групу, що пропонуватиме зміни до законів, які слід приймати на рівні Верховної Ради».

А заступник голови облради Остап Дзеса хоч і похвалив губернатора за цінну ідею, зауважив, що з більшості сіл сміття взагалі не вивозиться. Відтак, штрафувати людей за те, що вони не мають елементарної можливості його викинути, не можна.

«В області нині є 92 машини для вивезення сміття, – сказав Дзеса. – Приблизно 1000 кубів ми можемо вивозити щодоби. Але ми ті машини використовуємо неефективно. Бо в більшості населених пунктів сміття не вивозиться. То куди людям подіти пластик, шифер, скло? Ще в нас є 27 полігонів і звалищ. Проте тільки 11 із них частково сертифіковані та відповідають екологічним нормам».

За кілька років Львівщина залишиться без «зелених легень»

«У багатьох районах області нещадно вирубують тисячі кубометрів лісів, – пише газета «Високий замок». - Депутат обласної ради Михайло Блавацький розповів… про невтішні реалії із “зеленими легенями” Львівщини:

«Торік на Львівщині розпиляли понад 600 тисяч кубометрів лісу на суму майже 200 мільйонів гривень. Однак ця цифра не фігурує у жодних офіційних документах, зрубані дерева – не обліковані: ніхто не знає, куди їх збувають. За його словами, під сокиру потрапляють найцінніші види дерев - буки та дуби. Якщо на Львівщині неконтрольовано вирубувати ліси, то за декілька років їх не стане, а області загрожуватимуть повені».

Ця інформація здивувала депутата Львівської обласної ради, начальника Львівського обласного управління лісового господарства Анатолія Дейнеку. Після виступу пана Блавацького обидва депутати ледь не пошарпалися на сесії...

Анатолій Дейнека вважає, що закиди Михайла Блавацького – політичний піар, адже не збігаються цифри кількості зрубаної деревини. Деревину направляють на деревообробні підприємства області… а зрубаною деревиною користуються меблеві фабрики».

В Івано-Франківську падають балкони

«Крокуючи вузькими тротуарами вулиць старої забудови в центральній частині Івано-Франківська, мешканцям та гостям міста треба не втрачати пильності, - пише газета «Західний кур’єр». - Адже в будь-який момент з древніх кам’яниць і старих будинків їм, в кращому випадку під ноги, а в гіршому – на голову, можуть обвалитися фрагменти карнизів, оздоблення, ліпнини, просто штукатурки чи навіть балконів. Після зими вони повбирали вологу, зараз потроху підсихають, тріскають і падають додолу.

Відповідні структури і підрозділи влади зайняли вичікувальну позицію і не вживають весь комплекс заходів щодо попередження руйнувань, ремонту й реконструкції старих будинків, фасадів, балконів.

Натомість на кожному кроці, за відповідної нагоди і без неї, розказують про туристичну привабливість міста, красу і неповторність стародавніх будинків, своєрідну забудову історичних кварталів. Уявляєте, чим би запам’ятався Станиславів–Івано-Франківськ якомусь туристу, котрому б на голову впав шматок балкона?

Один з екс-депутатів міськради уявив собі це досить чітко, ледве не ставши минулого тижня жертвою подібного обвалу на вулиці Леся Курбаса. На щастя, останніми роками такі інциденти в місті, хоч і були непоодинокими, обходилися без жертв. Зате із зіпсутими нервами, фізичними ушкодженнями та фінансовими збитками.

Як повідомив перший заступник начальника міськжитлокомунгоспу Микола Матіїв, до титульного списку на капремонт житлокомунгосп пропонує включити 21 балкон. Передбачається виділення коштів в сумі 90 тисяч гривень.

Хоча, за його ж словами, того чи іншого ремонту потребують значно більше балконів, відповідно, необхідно й більше коштів. Він також пояснив значення термінів «аварійний» і той, «що потребує ремонту». Аварійним може називатися балкон, який за відповідним фаховим висновком профільного інституту «загрожує життю і здоров’ю людей».

А скільки їх нікому не загрожують до того часу, поки від них щось не відвалиться? Зрештою, комунальники натякають, що всі мешканці й так знають стан своїх балконів».

Де знайти гроші – знають читачі газет

«Часто тепер чуємо, як бідкається наш уряд: «Не вистачає грошей бюджету на пенсії, соціальні виплати, допомоги, зарплати…» А гроші можна «знайти», - пише в редакцію газети «Вільне життя» рядовий читач.

-  Читаючи газети, раз по раз натрапляєш на пропозиції: «Виграй 250000 грн., 400000 грн., 500 чи 600 тис. грн.» Але умова — потрібно дати згоду використати особисті (персональні) дані в маркетингових цілях компанії. Відгадай при цьому дитячу загадку чи знайди шість облич, або прочитай слово «капітал». Здавалося б, нехитрі завдання.

Та якщо відгадаєш, їх автори тобі обов’язково окремим листом випишуть додаткові умови й витягнуть з тебе (чи з нас) стільки, щоб вистачило на виграш (звичайно, для своїх). Адже виграш і переможця, як запевняють, визначає «авторитетна» комісія, а не так, як у випадку з лотерейними білетами, де тебе ніхто не питає: «Хто ти?» Купив білет, позакреслював числа, а там випало щастя — добре, ні — невелика втрата.

Своїх «персональних» даних такі компанії не розкривають, лише повідомляють номер абонентської скриньки в Києві, іноді телефон. Господар тієї абонентської скриньки може проживати по сусідству з тобою. А таких компаній ціле сузір’я — вони охоче рекламуються. Згідно з їхніми обіцянками, сума виграшу становить мільйони гривень. Це ж не що інше, як «тінь», це гарантоване відмивання грошей. Чому б уряду не поцікавитись тими абонентськими скриньками й не примусити ці компанії, аби вони вклали ці «обіцяні виграші» або принаймні податки з них у бюджет держави. Менше би вони мали клопотів і витрачали часу на те, щоб придумувати малюночки навколо букв, щоб потенційний гравець міг швидше прочитати слово «капітал».

Мощі матері Терези носитимуть по Івано-Франківську

«10 квітня судовий вікарій Івано-Франківської єпархії УГКЦ о. Степан Балагура привезе з Риму до Івано-Франківська мощі блаженної матері Терези, - пише газета «Галичина». - На закінчення Хресної дороги, яка пройде вулицями обласного центру, відбудеться благословення вірних мощами, а відтак вони перебуватимуть у катедральному соборі Святого Воскресіння, де їх буде виставлено для молитовного пошанування.

«Мощі приносять віруючим допомогу при зціленні від хвороб, здатність захищати від нещасть, поправу життя, стягнення благодаті та щедрих Божих ласк. Це підтверджено численними свідченнями про отримані чудесну поміч та оздоровлення. В одній з бесід про мучеників святий Іоан Золотоустий роз’яснював, що тіла святих залишені Богом на землі, щоб люди, приходячи до них, полегшували душу від життєвих хвилювань. А їх мощі мовчки вчать переконливіше за проповідників. «Бог, — говорив він, — розділив між нами мучеників: Сам узяв їх душу, а тіла ніби залишив для нас, щоб святі їх кості були нам на постійне пригадування про їхні чесноти, щоб ми прагли чинити ті ж самі подвиги... Для того Бог і залишив нам тіла святих до часу воскресіння, щоб ми мали в них приклад найбільшого любомудрія – розповів отець Степан».

 

Огляд підготував Андрій Мева, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи