Береги руку, Сеня! Держмитслужба шукає контрабандні схеми на Львівській митниці

З 14 березня цього року Державна митна служба розпочала комплексну перевірку діяльності Львівської митниці за період з 2008 року до 11 березня 2011 року. Комісія, куди увійшли представники Центрального апарату Держмитслужби та митних органів України, працюватиме до 29 березня. Здається, ось вона — боротьба з корупцією. Проте є підстави сумніватись у благих намірах: Львівська облрада звинувачує керівництво Держмитслужби в упередженості.  

Ця історія розпочалась ще в листопаді минулого року. Тоді з Львівської митниці було звільнено 55 працівників, в тому числі з керівного складу, мотивуючись їх причетністю до контрабандних схем. У відповідь митники провели пікет, де заявили, що їх звільнення незаконне і здійснене з метою створення видимості боротьби з корупцією. 

1 лютого 2011 року працівники СБУ затримали заступника начальника Львівської митниці Клавдію Кутикіну під час отримання хабара на суму 7 тис. доларів США за сприяння в оформленні імпортованих товарів за заниженою митною вартістю. Теж, на перший погляд, здається ніби все по справедливості. Але один із звільнених в листопаді митників, екс-начальник відділу митного оформлення митного поста «Мостиська» Львівської митниці Сергій Коваль заявив про подвійні стандарти Держмитслужби: в той час як заступника начальника Львівської митниці притягують до відповідальності за хабарництво, її безпосереднього начальника, керівника Львівської митниці Романа Микитюка — просто перевели на аналогічну посаду у Вінницьку область, без жодних наслідків для кар’єри.     

Ситуація на Львівській митниці стала приводом для розгляду на сесії Львівської облради. Причому  депутати розкритикували як діяльність митниці, так і методи боротьби з корупцією з боку Держмитслужби. Особливо у критичних звинуваченнях активні представники ВО «Свобода». "Сьогодні Львівська митниця і "мзду бере" і "добро дає". Її діяльність описується двома словами — контрабанда і корупція. Функціонують спеціальні фірми, головною метою яких тіньові схеми. Назву лише дві — це "Веліра" і "Стега". А таких фірм є значно більше", — сказав депутат від ВО "Свобода" Андрій Холявка під час сесії Львівської облради 22 лютого.  

За інформацією депутатів, тільки в лютому цього року за посередництвом однією з фірм через Рава-Руську митницю було ввезено 167 вантажівок з контрабандним товаром, а вартість ввезеної контрабанди за останні місяці оцінюється на суму понад 3 млрд. грн. До речі, як повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі прокуратури Львівської області, прокуратура планує перевірити дані, оприлюднені депутатами.    

А 4 березня депутати облради від ВО «Свобода» з допомогою працівників ДАІ показово затримали у Львові вантажівку, «нашпиговану» контрабандою на суму близько 10 млн. доларів США. Як повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі ВО «Свобода», депутати отримали інформацію про те, що через Рава-Руську митницю переправлено велику партію контрабанди. Перший заступник голови Львівської обласної ради Петро Колодій повідомив про цей факт начальника ГУМВС у Львівській області Богдана Щура та в.о. начальника Львівської митниці Миколу Харкавого. 

Як стверджують свободівці, на повідомлення відреагували працівники ДАІ, які затримали машину вже у Львові близько першої ночі, а от митники прибули лише через десять годин. Весь цей час разом із працівниками ДАІ біля машини чергували депутати. 

Цікаво, що після цього Держмитслужба прозвітувала про… затримання цієї контрабанди силами митників. "Митниця свідомо і безсоромно дезінформує ЗМІ, поширює брехливу інформацію. Я особисто разом з іншими депутатами чергував біля вантажівки, яка безперешкодно потрапила до Львова. Тільки за наполяганням свободівців, після неодноразових звернень і тільки через десять годин на місце затримання приїхали митники, які ще довго зволікали із розпломбуванням вантажу і оформленням контрабанди. І після всіх цих подій, свідками яких були працівники ДАІ, депутати, журналісти, митниця поширює інформацію, що це вона "впіймала" контрабандистів!.. На прикладі цього затримання українці вкотре побачили, що в Україні функціонує відлагоджена схема масштабної контрабанди, і всі факти вказують на те, що контрабандні потоки організовує і направляє керівник Держмитслужби І. Калєтнік. Очільник цієї структури — це щось на зразок професора Моріарті", — сказав депутат Львівської облради Андрій Холявка.  

«Атака» депутатів на митницю продовжилась під час засідання сесії Львівської облради 9 березня, де було проголосовано звернення до Президента України, прем'єр-міністра і секретаря РНБО з вимогою відставки голови Державної митної служби Ігоря Калєтніка.

 

«Особливо тривожна ситуація за головування п. Калєтніка І. Г. склалася на Львівській регіональній митниці. Тут за вказівками голови ДМСУ проводиться упереджена, непрофесійна і дискримінаційна кадрова політика, під надуманими приводами масово звільняють з роботи працівників — уродженців Західного регіону, а натомість призначають на посади працівників із заплямованою репутацією, але з інших областей… Вважаємо, що голова Держмитслужби особисто причетний до беззаконня, яке чиниться на митниці. З огляду на це Львівська обласна рада звертається до Вас із пропозицією звільнити голову Державної митної служби України Калєтніка І.Г. з займаної посади», — йдеться у зверненні. 

У відповідь на це Ігор Калєтнік заявив, що серед звільнених на митниці — багато родичів депутатів Львівської облради, і цим фактом викликана «активність» депутатів. «Безперечно, зусилля по наведенню ладу на Львівській митниці не могли не спричинити опір з боку тих, хто прийшов у місцеву владу, щоб мати можливість прикривати тіньові схеми свого бізнесу, зокрема, пов’язані з контрабандою. І не дивно, що серед 124 працівників Львівської митниці, звільнених у 2010 році за вчинення правопорушень, що сприяли контрабандному ввезенню товарів, є чимало близьких родичів депутатів Львівської обласної ради та інших відомих осіб Львівської області», — заявив Ігор Калєтнік, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Держмитслужби.  

За даними голови Держмитслужби, у 2010 році львівські митники перерахували до держбюджету майже 3,4 млрд. грн. платежів, що на 30% більше, ніж у 2009 році, а у січні-лютому 2011 року Львівською митницею перераховано вже 494 млн. грн., що на 50% більше, ніж за аналогічний період минулого року. «Зважаючи на об’єктивні дані, які наведені вище, рішення Львівської обласної ради про звернення до Президента України з вимогою зміни керівництва Державної митної служби, ми розглядаємо як підтвердження того, що заходи, вжиті нами для наведення порядку на Львівській митниці мали успіх, бо вони відповідають національним інтересам України», — заявив Ігор Калєтнік.  

Цікаво, що паралельно в Інтернеті з’явились звинувачення у причетності до контрабандних схем депутатів Львівської облради, схожі на свідомий цільовий викид компромату.       

Як вже зазначалось вище, на сьогодні Держмитслужба не збирається зупинятися, і цього тижня розпочала комплексну перевірку діяльності Львівської митниці. А за перевіркою, найімовірніше, відбудеться чергова серія звільнень. Адже, за неофіційною інформацією, перевіряючим навіть доводять відповідні «плани». Для друзів все, для ворогів — закон?   

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи