Галичани таки кращі за негрів. Огляд преси

Кілька тисяч галичан стали жертвами наймасштабнішої в Україні автомобільної афери

«Співробітники МРЕВ (міжрайонного реєстраційно-екзаменаційного відділу) ДАІ Львівщини суттєво занижували під час реєстрації вартість транспортних засобів, відтак податки від власників машин, які мали поповнювати державний бюджет, осідали в кишенях ділків у формі, - пише газета «Високий замок». -  Оперативники служби внутрішньої безпеки МВС, які викрили ці факти, передали свої напрацювання в прокуратуру Львівської області, слідчі якої порушили кримінальну справу. Корупційні дії колишніх працівників МРЕВ… спричинили ненадходження до бюджету близько 40 млн. грн. Проте… завдані державі збитки були значно більшими, а слідчі не беруть до уваги ще однієї схеми, якою користувалася автомафія у погонах...

Нещодавно чимало жителів Львівщини та сусідніх областей дізналися, що є власниками престижних іномарок, отримавши судові повістки. Через суд податкові органи вимагали від цих громадян (здебільшого пенсіонерів і пенсіонерок) заплатити державі податок на транспортний засіб. У жительки Львова пані Лідії, скажімо, податкова вимагала 18 960 гривень податку за придбаний минулого року за кордоном «Фольксваген». Пенсіонер пан Тарас також лише у суді дізнався, що є власником двох автомобілів — «Рено Трафік» і «Сітроен Джамп», за які має заплатити 33 060 гривень податку. Такі позови… отримали близько двох тисяч галичан, які навіть не знають адреси МРЕВ, в якому буцімто реєстрували свої іномарки.

Більшість ошуканих зізнається, що минулого року справді через нотаріусів оформляли довіреності, пов’язані з купівлею за кордоном на їхне ім’я автомобілів і їх подальшу реєстрацію. “Мене попросив оформити таку довіреність сусід, – розповіла пенсіонерка пані Галина. – Він пояснив, що від мене вимагається лише піти до нотаріуса, а потім можу забути про цю довіреність”.

Людей, які погоджуються оформити на своє прізвище довіреність, шукали по всій Галичині. Отримавши довіреність, передавали її професійному водію-перегонщику. Той приганяв до Львова чергову іномарку, отримував за це гроші. Далі за справу бралися “рішали”, які постійно крутяться біля входу у приміщення МРЕВ. Знаючи всі “ходи та виходи”, ці люди від імені чергової “пенсіонерки Галини” заповнювали квитанцію на реєстрацію автомобіля у МРЕВ та бігли у банківське відділення, що навпроти, щоб заплатити податок на автомобіль, без чого транспортний засіб не реєструють. У касу банку лягали 30-40 тисяч гривень, “рішала” повертався у МРЕВ, надавав копію квитанції про сплату податку та реєстрував автомобіль.

У чому ж “фокус”? У тому, що одразу після реєстрації автомобіля “рішала” повертався в банк і повідомляв там, що, заповнюючи платіжку, зробив помилку у номері рахунку (замість “1”, скажімо, написав “2”). Банкіри повертали “рішалі” гроші, він щезав, а автомобіль легалізовувався у МРЕВ “на халяву”. Працівники МРЕВ щомісяця надсилають у податкові органи дані про зареєстровані автомобілі. Та податківці зазвичай згадують про цю інформацію лише наприкінці року, коли настає час заповнення декларацій про прибутки громадян. Тоді й з’ясовується, що був зареєстрований такий-то автомобіль, за який під час реєстрації не заплатили податку. І до суду надходить позов на “власника” автомобіля. Чергова пані Галина з жахом дізнається, що має власну автівку, за яку не заплатила кругленької суми державі…»

 

Як можна безпечніше «розводити» галицьких лохів?

«На адресу офісів в Івано-Франківську почали надходити дивні листи, у яких бізнесменам обіцяють чудо, що змінить їхнє життя на краще, - пише газета «Галицький кореспондент».

-У дні релігійних свят на Галичині стають особливо чутливими.. до Божих речей, так і до різноманітних забобонів. Як галичан ловлять на побожності?

Автором листа значився керівник маловідомого видавництва, розташованого в Київській області… Додатком до листа була листівка із зображенням православного святого Агапита Печерського, яка мала би в чудесний спосіб приносити успіх у бізнесі та особистому житті її власника… На звороті надрукована банківська платіжка із вказаним рахунком в комерційному банку для благодійних внесків: десятина від прибутків, віддана на благодійництво мала би гарантувати платникові в майбутньому фінансове процвітання…

Ще більшим здивуванням викликали листи, що надійшли від однієї обласної громадської організації, як оголосила збір коштів на благодійну діяльність й мотивує франківських бізнесменів на те, щоб віддавати десятину свого прибутку на їх благодійність…. Причому збирачі коштів розповідають десятину зовсім не за церковними канонами і баз огляду на біблію. Франківські «благодійники» вирішили зацитувати у листах з цього приводу світового гуру мережевого маркетингу Ренді Гейжа, який називав десятину відплатою якомусь безіменному «джерелу духовної сили»… На звороті листа незаповнений бланк платіжного документа з розрахунковим рахунком у банку, на який можна пожертвувати свою десятину… Нічого святого, тільки – бізнес».

 

«Голуба влада легалізує «голубих»: «Ганьба голубим»!  - заява львівських депутатів

«Сесія Львівської обласної ради розпочалася традиційно…, - пише газета «Поступ». - приємно здивував НРУ, який своєю заявою спровокував депутатів прокричати «Ганьба голубим!». Заяву озвучив Святослав Шеремета. У ній зокрема йдеться: «Голуба влада легалізує «голубих». Нещодавно міністерство юстиції України легалізувало всеукраїнську громадську організацію лесбійок, ґеїв, бісексуалів і трансґендерних людей, а Верховна Рада ратифікувала Європейську Конвенцію про усиновлення дітей. Документ, який суперечить українському законодавству і дозволяє всиновлювати дітей одностатевими парами. Голуба влада пропагує антихристиянські і антитрадиційні цінності сексуальних меншин... рішення цієї "голубої" влади щодо ЛГБТ-спільнот відкриє шлях до ще масштабнішого поширення аморальних ідей у медіапросторі, дозволить їм втручатися у виховний і освітній процес українських дітей», – каже він.

По завершені заяви депутат сказав: «Голубі, представники тієї голубої влади, є й серед нас» і показав у бік фракції Партії регіонів. Він продовжив: «Тільки такі «голубі» можуть звертатися до прокурора з приводу законності ухвали ради про Степана Бандеру і тільки такі «голубі» можуть служити Кремлю. Добре служите своєму господарю. Після цих «голубих». Треба буде продезінфікувати зал». Після цього депутати й почали вигукувати «Ганьба голубим»!

 

Щасливому життю чиновників Івано-Франківської міськради шкодять… дні народження

«У Івано-Франківській міській владі дуже дорого святкують дні народження, - пише газета «Репортер». - Хоча, можна сказати, не так вже дорого, як часто. Стверджують, що запрошені на день народження до міського голови «здають» по 500-600 гривень, на свята до заступників і начальників управлінь – по 200. Зарплати у заступників мера – приблизно 4 тис. грн., начальників управлінь – 2,5-3 тис. грн. Але ходити треба скрізь. От є, наприклад, 18 членів виконкому – потрібно йти до кожного. Або курує заступник мера питання економіки чи ЖКГ – ну то йде на дні народження до керівників усіх підприємств, з якими працює. Таким чином, подейкують, доводиться щомісяця «відвалювати» до двох тисяч гривень».

 

В Тернополі мер-«свободівець» починає закривати лікарні… причому кращі

«Тернопільську лікарню №3 як медичний заклад закриють, - пише газета «Вільне життя». – Хоча палати цього закладу за комфортністю не зрівняються із жодним медичним закладом Тернополя…

У зверненні мешканців мікрорайону «Дружба» до голови міста пана Надала криком кричать 250 підписантів… Вони хочуть вірити у здоровий глузд.

Але в мера своя позиція: так буде краще для людей. Розумієте, коли закриють хірургію, реанімацію, ортопедію — то це во ім’я блага пацієнтів. І мер не приховує, що ці блага створюватиме якийсь інвестор зі своїм капіталом. Лікарнею заволодіє приватник. А де приватна власність, там, звісно, для пенсіонерів тільки рай.

Лікарі здогадуються, звідки тягнеться ниточка до такого раю. З Києва. Від одного вельможі від медицини. Йому, вибачте, начхати на тих пенсіонерів, інвалідів та інших, хто за межею бідності.

Адресу «революційного» перетворення вибрано не випадково. Тут все готове до перетворення: і добре обладнані корпуси, і навіть лісопаркова зона».

 

Після гречаної кризи на Галичину напала криза борошняна

«Із крамниць у Городенці (на Івано-Франківщині) люди «вимітають» не лише борошно, а й печиво та макаронні вироби, - пише газета «Галичина». - Якщо ще минулого тижня 50-кілограмовий мішок борошна вищого ратунку на одній з місцевих гуртових баз можна було придбати за 155 гривень, то вже у п’ятницю цього важливого товару взагалі не було в продажу. Продавці розповідають, що напередодні борошно таки було завезли. Але вже за новою, вищою ціною. І вони практично всю партію тут же продали по 185 гривень за мішок. Нині на вітрині — там, де зазвичай стояло борошно різного фасування, — порожньо. Малий вибір макаронних виробів, зник широкий асортимент печива, хоча тут його пропонували іноді до 20 видів!

В районному управлінні економіки такий ажіотаж вважають необґрунтованим. Хоч і визнають, що подорожчання зерна загалом у країні вплинуло на ціну борошна. Та поки урядовці доскіпуються до причин підняття цін на хліб, прості люди думають, як виживати.

Тенденція до масового скуповування борошна спостерігалася цими днями і в інших районах області. Траплялися випадки, що покупці замалим не в кліп ока «розмітали» цілі вантажівки з борошном, беручи в одні руки його й по два-три великі мішки».

 

Де можна заробити пересічному галичанину?

«Сьогодні знайти роботу в Італії не так уже й просто, - пише західноукраїнська газета «Експрес». - Наплив заробітчан з України не меншає, а пропозицій на ринку занятості не так уже й багато. Тут завжди популярними була праця з літніми та хворими людьми, українки працювали доглядальницями. Нині ж таких вакансій удвоє менше… Що ж до чоловічої роботи, то це завжди було будівництво. Сьогодні таку роботу не дуже знайдеш – чимало новобудов припинили. Крім того, у сфері будівництва останнім часом перехопили румуни, молдавани та грузини. В них дружні громади й роботу тримають тільки для своїх…

У Португалії ситуація не проста. Нині в країні зафіксовано високий рівень безробіття, і це так чи інакше позначається на українцях…. Сезонні роботи тут економічно не вигідні. Заробітки не високі, а дорога сюди далека.

В Іспанії найпопулярніша робота для жінок – прибирання, догляд дітей та літніх людей. Роботу ще можна знайти…. Але тут урізали кількість робочих годин. Якщо раніше сім’я наймала робітницю для прибирання на 3-4 години на день, то тепер на дві. В Іспанії також добре розвинена галузь видобування каміння, ому наші чоловіки часто працювали на каменоломнях. Проте з занепадом будівництва зникає потреба в граніті та будівельному камені…

В Росії нових робочих місць просто не з’являється. У будівельній галузі, де працюють українські заробітчани,  працюють старі кадри. Молодих – немає. Ті самі гроші можна заробити в Києві та Одесі…

Сезонні роботи на півдні Італії – це каторжна робота. Особливо, коли йдеться про працю на городах. Такі вакансії пропонують переважно в районах Неаполя. А там неймовірно складні умови для праці: дуже висока температура, болотисті грунти, невідповідні умови для життя. І все це заледве за 500 євро. Якщо пощастить…

В Італії українців люблять, навіть жартують, що якби знали про нас раніше, то не наймали б на роботу негрів. Проте останнім часом підпсували нам репутацію деякі нечесні приїжджі. Почастішали випадки крадіжок, афер…»

 

 

Підготував Андрій Мева, «ОстроВ».

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи