Львівська "Свобода" піарить російських рокерів?

Концерт російського рок-гурту "Король і шут" у Львові запланований на 21 лютого. Російські рокери приїжджають до Львова вже не вперше - за останні роки це вже їх четвертий візит. Однак якщо попередні концерти відбувались без значного ажіотажу, то цьогоріч завдяки ВО "Свобода" майбутній виступ гурту широко розрекламований. 

Так, 4 лютого 2011 року голова фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" у Львівській облраді Ірина Сех заявила про вимогу скасувати концерт "Короля і Шута" у Львові. "У приміщенні Львівського державного цирку 21 лютого 2011 року заплановано концерт московського гурту "Король і Шут", на якому він презентуватиме новий альбом "Театр Демона". Учасники гурту позиціонують себе сатаністами, про що свідчить і зміст їх пісень. Сатанинський дух матеріалізується в словах, вчинках, відтак слова і дії уприсутнюють дух Сатани. Такий концерт через музичні ритми, тексти пісень, ритуали закодовані в рухах, поведінкою учасників гурту творять "прекрасне" середовище для руйнування свідомості молоді. Минулого року під час концерту цього гурту у Львові багато молоді перебувало в стані алкогольного сп'яніння, а після концерту з туалетів винесли шприци", сказала Ірина Сех, повідомили кореспондента "ОстроВ" у прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода". 

Депутат наголосила, що концерт російського гурту заплановано на 21 лютого, коли відзначається Міжнародний день рідної мови. "Адже це той день, коли ми звертаємося до одного з основних символів нашої нації мови, яка формує духовність, сприяє зміцненню національної самоідентифікації. Органи влади зобов'язані берегти нашу духовність та захищати молодь від негативних впливів аморальних, антисуспільних ідей, що пропагують насильство та демонізм", сказала Ірина Сех. 

Далі більше. 8 лютого 2011 року питання вищезгаданого концерту розглянули на засіданні президії Львівської облради, яку, як відомо, очолює свободівець Олег Панькевич. А 10 лютого 2011 року, заступник голови Львівської облради, теж свободівець Петро Колодій звернувся звернувся до прокурора Львівської області Віталія Ковбасюка з проханням перевірити наявність усіх необхідних погоджувальних документів на проведення концерту гурту "Король і Шут" у Львові. 

Цікаво, що голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк у коментарях для ЗМІ теж висловився негативно щодо проведення концерту. Однак, як стало відомо, саме Львівська ОДА видала дозвіл на проведення гастролів гурту у Львові. В управлінні культури та туризму Львівської ОДА заявили, що під час видачі дозволу для концерту «Короля і шута» дотримано всіх процедур та правил і скасовувати цей захід немає законних підстав. 

Як зазначено на офіційному сайті ЛОДА, причиною для відмови у виступі музикантів може бути  порушення вимог, встановлених Законом України "Про гастрольні заходи в Україні" та іншими актами законодавства щодо заборони пропаганди порнографії, культу насильства і жорстокості, виробництва та вживання наркотиків і психотропних речовин. Цих порушень чиновники не побачили.  

"Так, це музика не для всіх, швидше для вузького кола не лише слухачів, а й субкультур, проте сатанізму, культу насильства, а тим більше, його пропаганди ми там не побачили і не почули. В іншому випадку гурту не дали б дозволу на проведення концерту. Учасники гурту "Король і шут" епатажні рокери, це їх амплуа. Проте сатанізмом там і не пахне", сказав начальник відділу культурно-освітньої роботи і культурних заходів ЛОДА Орест Малиць, повідомила газета "Новий погляд". 

Організатори концерту теж стверджують, що концерт відбудеться і що заяви свободівців безпідставні. Зокрема, як зазначив ZAXID.NET директор компанії "Інтерконцерт-Захід" Дмитро Новіков, "Король і шут" ніколи не пропагували сатанізм, а якщо діяти методом заборон, то тоді потрібно буде заборонити і класиків, зокрема Миколу Гоголя. Крім цього, за його словами, "Король и Шут" одна з небагатьох груп на російській рок-сцені, яка в репертуарі має україномовну пісню — "Тринадцята рана" про Нестора Махна. 

"Я не розумію, для чого це робиться. Але якщо спробувати пояснити, то це такий дешевий піар. Візьміть перші заяви Ірини Сех там сказано "московський гурт". Ніхто не розбирався, що гурт з Санкт-Петербургу. Тобто, в принципі, це конфронтація проти російської мови", сказав Дмитро Новіков.

Загалом судити про творчість рок-гуртів мали б не політики, а експерти, взяти хоча б Національну експертну комісію України з питань захисту суспільної моралі. А особисто для себе кожен може послухати їх пісні і вирішити, чи добре це для "свідомості молоді". Зокрема, представники різних церковних конфесій доволі однозначно висловлюються про "важку" музику нічого доброго там немає.  

Що ж до ВО "Свобода", то їх публічна боротьба з "Королем і шутом" і справді виглядає не більше як піар. Адже можна знайти більш дієві методи впливу навіть не на конкретну групу, а на різні гурти та виконавців загалом. Наприклад, запропонувати, щоб гастрольна діяльність погоджувалась рішенням облради чи профільної комісії облради, залучити вищезгадану "моральну" комісію тощо. А так свободівці своїми публічним заявами лише широко проанонсували концерт російських рокерів у Львові 

Олександр Сніжинський, "ОстроВ"

Статьи

Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Луганск
20.04.2024
19:37

"Эта война не похожа ни на одну другую": Украина продолжает нарабатывать опыт психологической поддержки раненых и вернувшихся из плена

"Честно говоря, мне не хочется снова обо всем этом вспоминать... Да, я признаю, что нуждаюсь в помощи психолога. Но сейчас мне ее не предоставляют"
Все статьи