Для чого в Івано-Франківську збудовано сотні капличок? Фоторепортаж

Каплиця - культова споруда, призначена для релігійних потреб і молитов. У греко-католиків каплиця нерідко є повноцінним храмом (з вівтарем)

і можливістю релігійних відправ у ньому. (матеріал з Вікіпедії)

Скільки каплиць в Івано-Франківську? Відповідь на це запитання здається досі не давав ніхто. Зрештою, рахувати сотні каплиць в Івано-Франківську навряд чи хтось наважиться, адже чи не кожного місяця в місті посвячують кілька нових капличок.

Західна норма християнства щодо спорудження малих релігійних архітектурних форм була присутня в Галичині здавна. Проте в радянський час всі каплички, хрести, пам’ятники релігійного характеру були повністю знесені у всіх населених пунктах, за винятком хіба цвинтарів. З відродженням греко-католицької церкви на початку 90-тих в Галичині першим ділом взялися відновлювати зруйновані святині, про які завше пам’ятали.

В 1998 році громадське об’єднання «Наше місто» ініціювало в Івано-Франківську спорудження дванадцяти капличок на відзначення 2000-ліття Різдва Христового. Ця ідея крім релігійного характеру носила також і прагматичний підхід: планувалося спочатку пробити 12 артезіанських свердловин в різних мікрорайонах містах для отримання води. А відтак облагородити  місця забору питної артезіанської води малими релігійними формами у вигляді капличок, щоб це послужило для доброго й безкоштовного догляду за місцями забору води. В Івано-Франківську на центральному міському озері здавна існувала каплиця на місце джерела доброї питної води. Планувалося, що 12 нових капличок з водою, яка мала подаватися під природнім тиском, буде альтернативним джерелом водопостачання мешканців міста під час аварій чи відключення води. Міська влада прийняла до розгляду проект депутатської фракції «Наше місто», відтак було розроблено кошторис, більшу частину затрат в якому складали, власне, самі бурові роботи. І хоч потрібні суми в проекті виявилися не надто великими, проте влада відмовилася від буріння, і залишила тільки другу частину проекту – побудову бутафорних капличок. До 2012 року їх встановили  рівно 12. Але без води. Просто як місця культового характеру.

З того часу будівництво каплиць стало нормою в місті. Тепер кожен готель, інститут, чи будь-який серйозний заклад вважають за честь поряд із своєю спорудою поставити капличку. Подібно як в Таїланді чи інших розвинутих буддійських країнах скрізь встановлюють статуї Будди з вівтарем, то в Івано-Франківську 90% всіх капличок присвячені Діві Марії, цариці небесній. Решту (10) відсотків складають каплиці християнських святих або зрідка Ісуса Христа.

Часто в Івано-Франківську на одній вулиці поруч можуть бути одразу 3-4 каплички. Причина такої густини полягає не тільки в бажанні порядного ґазди поставити свою капличку. З огляду на те, що на Прикарпатті релігійна ворожнеча все ще має місце, каплички часом виникають сугубо через конфесійне протистояння. Відомий випадок в передмісті Івано-Франківська, де дві каплички постали поруч, оскільки один з сусідів православний, а другий - греко-католик. Щоправда, випадків такого релігійного дикунства в Галичині з кожним днем стає все менше. Більше того, до недавнього часу, каплички та малі архітектурні  форми у вигляді хреста служили мешканцям міста в боротьбі із забудовниками.

Так в місті Івано-Франківську з два десятки каплиць споруджено на місцях таких конфліктів. Щоб не віддати територію свого двору під забудову, догадливі мешканці збиралися на стихійні збори, кликали священика і посвячували нашвидку встановлений хрест. Потім за кілька місяців на цьому місці виникала капличка. Як правило забудовники ( як чорти від ладану) втікали від таких місць, бо вважалося, що зносити капличку страшний гріх. Проте подолати ці забобони нерадивим забудовникам домопогли високопоставлені церковні клерки  з УГКЦ.

В 2008 році в мікрорайоні Княгинин місцева громада встановила Хрест та камінь під побудову каплички, на місці, де забудовник затіяв будову величезної споруди. Як годиться покликали священика, освятили хрест та камінь. Але забудовник виявися хитрішим. Він звернувся до церковної управи УГКЦ, резиденція якої знаходиться тут же в Княгинині і з огляду на те, що місцевий священик «забув» запитати дозволу правлячого єпарха, який перебуває на території його юрисдикції, освячення було в церковному суді відмінено, і уневажнено. Відтак хрест знесли, а територію забудували.

Хоча не всі забудовники діють так нагло. Частина з них йде на уступки громаді і навіть береться за спорудження каплиць своїм коштом, щоправда трохи подалі від місця забудови. Таким чином всі задоволені: мешканці отримують безплатно капличку, а забудовник забирає шмат землі під забудову.

Галичани, як правило, з великою повагою ставляться до капличок та релігійних пам’ятників, тому тут знаходяться ікони, підсвічники, килими, вишивки, і ніхто нічого звідси не краде. Хоча часом бувають випадки хуліганських проявів, переважно скінхедів чи сатаністів, які глумляться над скульптурами. Злочини такого характеру не раз служать інформаційними приводами для місцевих ЗМІ. Журналісти ніколи не обходять увагою такі випадки, а міліція пробує (часто безуспішно) затримати хуліганів. У листопаді минулого року в Івано-Франківську розгорнулася ціла детективна історія з кількома капличками на Майзлях (спальний район Івано-Франківська). Там невідомий зловмисник регулярно завдавав шкоди каплицям на території монастиря Царя Христа отців Василіан, та на території ЗОШ №15, що знаходиться поруч. Зокрема було пошкоджено фігури Діви Марії (відбиті половина обличчя та кисті рук) та Матерії Божої з дитятком Ісусом (знесені повністю обличчя дитятка Ісуса та верхня частина голови Матері Божої). Сайт «ОстроВ» публікував фоторепортаж про цю подію.

Міліція зайнялася викриттям злочину, а віруючі обладнали каплиці не тільки замками, але й камерами спостереження. Проте зловмисник і далі продовжував навідуватися до каплиць, аж поки нарешті його було затримало після аналізу кадрів з  камери відео спостереження. Ним виявився психічно хворий мешканець міста, який відпрацьовував на скульптурах… боксерські удари.

Психічно хворого госпіталізували, а мешканці міста відновили понівечені скульптури і взялися за спорудження нових.

Отже, Івано-Франківськ сьогодні мабуть претентує не тільки зайняти перше місце в Україні за кількістю капличок на будь-яку визначену одиниця ( на кількість населення, на квадратуру площі, на перелік установ), але навіть потрапити в книгу рекордів Гіннеса, залишивши позаду сам Ватикан. За кілька років вже можна сміло буде написати статтю під голосним заголовком «Івано-Франківськ – місто тисячі каплиць».

 

Андрій Мева, «ОстроВ»

Капличка на вулиці Сорохтея в Івано-Франківську не "встояла" проти багатоповерхівки

Капличка на вулиці Сорохтея в Івано-Франківську не "встояла" проти багатоповерхівки

На Майзлях поруч можна налічити як мінімум чотири каплички, три церкви і кілька малих архітектурних форм релігійного характеру

Розбита скульптура Діви Марії

На одному відрізку в 400 метрів по вулиці Сахарова в Івано-Франківську до каплиці МВС додадуться ще дві нові: приватна (в паркані), та каплиця Інституту Культури та Мистецтв

Це не церква, а центральний хол Українського Університету права ім. Короля Данила в Івано-Франківську

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи